TOPlist

Mattel nevyrábí jen panenky Barbie: S Googlem představil VR helmu

Pamatujete si meoskop? Pokud jste „mladšího data výroby“, tak připomenu, že se jednalo o předchůdce helmy pro virtuální realitu. Tyto brýle přijímaly statický obraz z vyměnitelných kotoučů s několika stereoobrázky, jejich přepínání obstarávalo mechanické tlačítko. Na interaktivní obsah jste pochopitelně mohli zapomenout, nicméně bylo možné takto promítat například pohádky, pokud vám k nim někdo přečetl doprovodný text.

  

Novinka View-Master od společností Google a Mattel svým vzhledem meoskop připomíná a to včetně podobně vypadajících kotoučů, ty však budou sloužit pouze ke stahování aplikací skrze fotoaparát mobilního telefonu. Ten je také alfou a omegou tohoto zařízení, podobně jako v případě Google Cardboard se zasune do helmy a zajišťuje veškerý zobrazovaný obsah reprodukovaný skrze dvojici čoček. Zajištěna je i kompatibilita s hrami a aplikacemi pro Cardboard. 

Mattel pochopitelně zaměřuje View-Master hlavně na děti, kterým má toto příslušenství přinést možnost 3D exkurzí památek, přírody nebo vesmíru v rozsahu 360 stupňů. Základní balíček čtyř kotoučů, které budou obsahovat interaktivní obsah s různými tématy, bude stát 15 dolarů (necelých 400 Kč bez DPH), samotná náhlavní View-Master souprava pak přijde na dvojnásobek. 

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku