TOPlist

MasterPass: Vyzkoušeli jsme přepracovanou digitální peněženku a anonymní Blesk kartu

Společnost MasterCard se rozhodla usnadnit uživatelům práci a zjednodušit orientaci ve svých službách. Nová aplikace a platební služba MasterPass se nyní spojují v jedno pod názvem InCard. Zároveň jsme vyzkoušeli Blesk peněženku, která o vás obchodníkům neprozradí téměř nic.

Doposud byla digitální peněženka MasterCard Mobile a služba MasterPass považována za jedno a to samé, což nebylo ideální jak pro poskytovatele služeb, tak ani pro samotné zákazníky. Pro usnadnění orientace se MasterCard rozhodl pro změnu – obě služby nyní spojuje inovovaná verze, která nese název InCard MasterPass.

Jedná se o chytrou digitální peněženku, do které si jednoduše uložíte platební karty, se kterými poté můžete platit v internetových obchodech, pokud umožňují platby skrze službu MasterPass, nebo MasterCard Mobile ČR/SR. Aplikace je dostupná v češtině, slovenštině, angličtině a němčině a prozatím pouze pro Android, verze pro iOS bude následovat v řádu týdnů. Už současná verze pro iPhone ale podporuje autorizaci pomocí otisku prstu (Touch ID).

Odkaz na Google Play Odkaz na App Store

Jednoduché, ale časté přihlašování

Aktivace samotné aplikace je velmi jednoduchá, a provede vás všemi kroky během pár minut. Po prvním spuštění vás aplikace vyzve k zadání telefonního čísla, na které bude zaslána ověřovací SMS. Poté si vytvoříte šestimístné heslo, mPIN, skrze který bude probíhat přihlašování do aplikace a potvrzování plateb. Ten je také potřeba zadávat pokaždé, když se přepnete do jiné aplikace, nebo vám zhasne displej, neboť InCard vás pokaždé pro jistotu odhlásí. To je na jednu stranu dobrá ochrana před zneužitím digitální peněženky jinou osobou, nicméně pokud během operování v peněžence řešíte i jiné věci, je neustálé přihlašování poměrně otravné.

 

Pro registraci platebních karet je nutné uvést jméno držitele karty, její číslo, datum expirace a trojčíslí na zadní straně karty (CVC2/CVV2 kód). Poté se vám z účtu strhne 1 koruna, aby došlo k ověření platnosti karty a zároveň v názvu transakce u své banky najdete aktivační kód, po jehož zadání se karta v aplikaci odemkne. Po ověření již není třeba kartu při každém nákupu vytahovat z peněženky a opisovat veškerá čísla, což je primární funkce, kterou samotný MasterCard vyzdvihuje, a která placení zpříjemní.   

Kamarádí i s konkurenčními kartami

V digitální peněžence můžete mít uloženy jak karty MasterCard, tak i konkurenční Visa. Aplikace také slibuje, že se údaje o vás ani o kartě nedostanou k obchodníkovi. Platby skrze aplikaci InCard jsou však u obchodníků považovány jako běžná platba kartou, tedy v případě, že by po odeslání platby došlo k problémům, například s doručením zboží, neměl by být problém platbu reklamovat.

  

Platby rychle a přehledně

Pokud máte s podobnými službami zkušenost, nejspíše vás nepřekvapí jednoduchost plateb, kdy stačí pouze při platbě u obchodníka zvolit platbu pomocí metody MasterPass, načíst přes fotoaparát QR kód, který se vám zobrazí na stránce obchodníka, a potvrdit platbu – ta proběhne v řádu sekund a je hotovo.

Nakupovat můžete u více než 6 000 obchodníků, jejichž seznam najdete i přímo v aplikaci pod odkazem Nakupujte chytře, nicméně listování je poněkud zdlouhavé a předem načtených je pouze několik obchodníků. Při delším skrolování je nutné čekat na načtení dalších, naštěstí je možné mezi nimi vyhledávat a filtrovat je podle kategorií. Jejich nabídku si však není možné prohlédnout přímo v aplikaci, jedná se pouze o odkaz, který vás přesměruje na stránky prodejce.

 

Aplikace samotná je dobře promyšlena – pokud nezadáte nějaký údaj, upozorní vás a nabídne vám přímo odkaz na nevyplněné pole; například při snaze přidat platební kartu je třeba nejdříve vyplnit profil osoby. Pokud jste tak neučinili dříve, aplikace vám nabídne, že vás přesměruje na vyplnění profilu a není třeba se proklikávat o několik kroků zpět; to není vždy samozřejmostí. Do profilu je pak třeba vyplnit jméno, datum narození, email a telefon. Tvůrci aplikace slibují, že vaše údaje budou zpracovávat pouze po dobu, kdy budete aplikaci využívat.

Skrze aplikaci je také možné dobít si kredit u operátorů O2, Tesco Mobile, BLESK mobil a Gorila mobil. Prozatím se tedy jedná pouze o virtuální operátory v síti O2, nicméně v současnosti již probíhají jednání a možnost dobít si kredit i u jiných operátorů by prý měla přibýt v průběhu roku.

 

Chytrá, ale ne dokonalá. S NFC zatím nekamarádí

Oproti stávající verzi MasterCard Mobile došlo k jemným úpravám designu a přibyla položka Doručovací adresy, díky které při platbách nemusíte vyplňovat svou adresu.

   
Vlevo starší verze aplikace, vpravo novější

Celkový dojem z aplikace je pozitivní. Jedná se o službu, která uživatelům výrazně usnadní práci s platbami na internetu, které se tak stávají velmi pohodlné. Na místě je tedy obezřetnost, aby nedošlo k zatížení rodinného rozpočtu kvůli nadšení z jednoduchého a rychlého placení. Bohužel, aplikace prozatím neumí pracovat s NFC a nenaučí se to dříve, než příští rok, takže v obchodě ji místo platební karty nevyužijete.

Spolu s aplikací InCard jsme také vyzkoušeli platební kartu, kterou v polovině loňského října přineslo ve spolupráci s MasterCard, Sazkou a Českou spořitelnou, nakladatelství Czech News Center, které vydává deník Blesk.

Skoro jako předplacenka

Jedná se o anonymní dobíjecí platební kartu, která funguje v podstatě jako předplacená karta u operátorů. Ke kartě dostanete bezpečnostní kartičku, která obsahuje aktivační kód a kód PUK. Jelikož je anonymní, nenese jméno svého majitele, takže se o vás obchodníci při placení nedozví mnoho, není s vámi nijak svázána.

Spolu s tím je však spojeno opatření proti zneužívání anonymní karty, a tak v případě, že se rozhodnete neposkytnout téměř žádné údaje o své osobě, budete moci s Blesk peněženkou platit pouze do limitu 10 000 Kč ročně. V případě, že se rozhodnete poskytnout své kontaktní údaje (vaše jméno, adresa, telefon a email), můžete si zvýšit limit plateb až na 55 000 Kč za kalendářní rok.

Podobnost karty s předplacenkou spočívá v tom, že ji stačí zakoupit, aktivovat, dobít libovolnou částkou a využívat k placení. Aktivace se provádí zavoláním na zákaznickou linku, kde vás hlasový automat navede k aktivaci karty. Poté si můžete vytvořit účet ve webovém rozhraní Moje Blesk peněženka.

Dobíjení na mnoho způsobů, které se prodraží

K dobití můžete využít třech způsobů – přes terminály SAZKY (kromě těch na pobočkách České pošty), přes webové rozhraní Moje BLESK peněženka s pomocí jiné platební karty, a nebo převodem peněz přes internetové bankovnictví vaší banky. Každý z těchto způsobů stojí 25 Kč, což rozhodně není málo, a tak se určitě nevyplatí dobíjet Blesk peněženku po malých částkách. V případě dobíjení peněženky přes bankovní převod si navíc může účtovat další poplatky i vaše banka.

 

Při nákupu v obchodech je placení přesně takové, jak jste zvyklí. Karta obsahuje také NFC čip, takže je možné používat ji jako bezkontaktní. Bezkontaktní platby se aktivují po prvním placení kartou, kdy je třeba ji vložit do terminálu a zadat při platbě PIN.

Ve spojení s aplikací InCard je velmi snadné Blesk peněženku dobít skrze internetovou samoobsluhu. Pouze zadáte částku, kterou chcete převést, vyberete platbu metodou MasterPass a po načtení QR kódu vyberete jinou kartu, kterou máte v aplikaci uloženou. Peníze se na Blesk peněženku připíší okamžitě. Veškeré transakce pak vidíte v historii plateb.

 

Umění hospodařit pro děti i dospělé

Jelikož (prozatím) nepatřím k lidem, kteří si úzkostlivě střeží své soukromí a snaží se zanechávat v digitálním světě co nejmenší stopu, vidím největší výhodu využívání Blesk peněženky v tom, že si svým způsobem mohu zvolit, kolik chci měsíčně utratit – jednoduše si tuto částku převedu na Blesk kartu, a mohu hospodařit. Vzhledem k relativně nízkým limitům pro platby by karta mohla najít využití i v rodinách, kde by děti mohly mít kapesné na účtu a samy rozhodovat o tom, kde své kapesné utratí.

Stejně tak částka, kterou máte na kartě dobitou je maximální možná, o kterou můžete přijít, pokud vám kartu někdo odcizí, nebo ji ztratíte, což by mohlo v případě divokých mejdanů nebo výletů hrát roli. Pokud kartu nemůžete najít, můžete ji po zavolání na zákaznickou linku pro jistotu zablokovat, a po nalezení opět odblokovat.

Nevýhodou karty mohou být poměrně vysoké poplatky, kdy za každé dobití karty zaplatíte minimálně 25 Kč a za výběr z bankomatu dokonce 30 Kč, přičemž samotná aktivace této možnosti stojí 25 Kč. Kartu je možné zakoupit ve stáncích a trafikách za cenu 125 korun. Pro představu o veškerých poplatcích doporučujeme prohlédnout si kompletní ceník.

Autor článku David Preiss
David Preiss

Kapitoly článku