TOPlist

Mark Zuckerberg: Nikoliv drony a balóny, ale operátoři připojí svět k internetu

Na včerejší keynote, kterou jsme v rámci MWC navštívili, se Mark Zuckerberg rozpovídal o rozšiřování internetového připojení do oblastí, kde dosud není využíváno. Podle jeho názoru budoucnost v této otázce není ve sci-fi nápadech, jako jsou třeba drony a balóny (viz Google), nýbrž především v rukou operátorů. Podle Marka žije v dosahu sítě 90 % světové populace, procento, které toho využívá, je ale samozřejmě o poznání menší.

 

Za účelem rozšiřování připojení po světě představil Facebook již před nějakou doobu projekt Internet.org, jehož cílem je poskytnout základní internetové služby uživatelům zcela bezplatně. Mnoho z nich se poté rozhodne upgradovat a sáhne po lepších datových balíčcích, což přinese operátorům zisky a prostředky budovat infrastrukturu. Obavy, že by zákazníci zůstávali u bezplatné alternativy se v praxi ukázaly jako zbytečné a v zemích jako Kolumbie počet uživatelů den ode dne stoupá.

  

Největší střet zájmů tak nastává v oblasti textové komunikace. Ta je pro operátory zásadním zdrojem příjmů, z nichž si ale začaly ukrajovat služby typu WhatsApp nebo Facebook Messenger. Mark Zuckerberg se k těmto obavám vyjádřil tak, že obdobné služby nikdy nebudou součástí bezplatného Internet.org, jelikož už by se jednalo o kanibalizování na operátorech. Ti by podle něj na druhou stranu měli vykročit dopředu a tento projekt co nejvíce podporovat budováním nové infrastruktury. „Operátoři odvádí v otázce rozšiřování připojení do venkovských oblastí dobrou práci, spoustu technologií však není dostatečně hospodárných na to, aby lidem z těchto lokací mohly sloužit.“

Autor článku Martin Pavlović
Martin Pavlović
O technologie se zajímám odjakživa. Kromě nich mě baví také urbanismus a městská mobilita, hudba a společenská témata. Nejraději trávím čas v sedle kola, na kulturních akcích, s analogem v ruce nebo doma u knih, filmů i videoher.

Kapitoly článku