TOPlist

Nové Lumie 950 a 950 XL nabídnou vylepšenou optickou stabilizaci obrazu

Chystané Lumie 950 (preview) a 950 XL (preview) budou podle očekávání plné nových funkcí, na které se již mnozí uživatelé mobilních Windows dlouho těší. Vypadá to, že po několika letech konečně přijdou na trh se smartphony takové Lumie, které se budou schopné měřit síly s ostatními vlajkovými modely jiných výrobců s jinými operačními systémy, za nimiž Windows Phone, respektive Windows 10 Mobile prozatím zaostává. 

 

Proto také vzbudilo velkou vlnu zájmu, když se Microsoft začal vyjadřovat o nových funkcích pro fotoaparáty. Je totiž dobře známým faktem, že Lumie spadající do vyšších cenových kategorií jsou zpravidla vybaveny velice kvalitními fotoaparáty – například Lumia 1020 se svým 41megapixelovým snímačem je mobilními fotografy vychvalována dodnes. Pro všechny nadšence, kteří se už nových Lumií nemohou dočkat, prozradil Juha Alakarhu z Microsoftu několik dalších detailů, které se týkají právě použitých fotoaparátů.

 

Jaká lákadla u fotoaparátu nové Lumie nabídnout?

  • ISO až 12800
  • světelnost objektivu F/1.9
  • OIS páté generace
  • přirozené zpracování pixelů
  • RGB blesk
  • expoziční čas laděný automaticky podle focených objektů
  • next-gen dynamická expozice: dva expoziční časy ve stejné fotografii. Krátký pro pohyb a delší pro pevné objekty s lepším zaostřením

Alakharu, který je vedoucí oddělení pro vývoj zobrazovacích zařízení používaných ve všech smartphonech Microsoft Lumia, rozptýlil mýty o 20MPx snímači, jež měl být údajně použit v nových Lumiích řady 950. Microsoft během slavnostního odhalení potvrdil, že nové Lumie budou schopné nahrávat video v rozlišení 4K, což se stává rychle se rozšiřujícím standardem i u vlajkových lodí jiných výrobců. Příznivci mobilních fotoaparátů však budou spíše nadšeni z jiných možností, které sebou nové snímače PureView přináší.

U obou přístrojů řady 950 získáte optický stabilizátor obrazu (OIS) páté generace, který by měl především pomoci s pořizováním znatelně ostřejších snímků a méně roztřeseného videa za každé situace. Fotoaparát použitý v nových Lumiích se může mimo jiné pochlubit také RGB bleskem a takzvaným „přirozeným zpracováním pixelů“. Očekává se, že Microsoft brzy zveřejní několik ukázkových snímků pořízených právě pomocí nových Lumií 950 a 950 XL.

Autor článku Jan Nedbal
Jan Nedbal

Kapitoly článku