TOPlist

Když voda nestačí: Američtí studenti pracují na zařízení, které hasí oheň pomocí zvuku

Oheň je dobrý sluha, ale špatný pán. Možností, jak hasit požár je mnoho, žádná však není univerzální. Nové zařízení by však mohlo tento neduh odstranit, i když zatím se stále nachází ve fázi prototypu.

Požáry doprovází lidstvo od nepaměti, a spolu s nimi i snaha je efektivně hasit. Způsobů hašení ohně je spousta, od vody, přes hasební prášky, až po plyny jako je dusík, nebo oxid uhličitý. Všechny tyto způsoby mají však svá specifika a ani jeden z nich není univerzální, například voda není pro hašení elektrického zařízení pod napětím ideální. Není tedy divu, že hledání hasícího prostředku, kterým by bylo možné hasit různé třídy požárů, se stalo primárním cílem mnoha chytrých hlav.

Myšlenka hašení ohně pomocí zvukových vln se u vědců rodila dlouhou dobu. V roce 2012 americká DARPA (Agentura pro výzkum pokročilých obranných projektů) představila první prototyp, který dokázal uhasit oheň pomocí nízkých zvukových frekvencí. Jeho účinnost však nebyla příliš vysoká a jeho rozměry znemožňovaly použití v běžných situacích.

Prototyp agentury DARPA byl první vlaštovkou, avšak příliš velkou a nemotornou

Nyní však přišli inženýři Viet Tran a Seth Robertson z Univerzity George Masona ve Virginii se zařízením, které je mobilní a funkční, zatím alespoň v případě malých požárů. Do budoucna je však potřeba překonat jinou překážku – například voda má při hašení požárů i chladící funkci, místo požáru ochladí a zabrání mu ve znovuvznícení. To však u prototypu, který hasí požár zvukovými vlnami, prozatím nebylo vyřešeno.

Vylepšený a zmenšený prototyp

Prototyp funguje tak, že usměrněné zvuky o nízké frekvenci (30 až 60 Hertz) vytvářejí ve vzduchu tlakové vlny, které vytěsňují ze svého okolí kyslík, a jelikož je kyslík pro hoření esenciální, bez jeho přístupu se oheň doslova udusí. Zajímavé je, že vyšší zvukové frekvence oheň pouze rozvibrují, k hašení tedy nemohou být využity.

Samotné zařízení se skládá z generátoru zvuku, malého zesilovače a kolimátoru, který slouží k zaměření zvukových vln určitým směrem. Jedná se o obdobu subwooferu, který však není využit pro požitek z oblíbené hudby. Oba inženýři si svůj přístroj nechali patentovat a následující rok jej plánují zdokonalovat. Také přemýšlí, jak jej přivést na trh. Zatím však váhají, kde bude jejich zařízení nejvíce využíváno.

 

Viet Tran vidí budoucnost přístroje převážně v kuchyních, kde bude pomáhat s hašením malých požárů. Společně však nevylučují ani možnost, kdy by byl jejich přístroj upevněn ke dronům a pomáhal hasit rozsáhlé lesní požáry nebo hořící budovy. K tomu však bude potřeba přístroj výrazně zdokonalit, s velkými požáry si totiž zatím neporadí.

Autor článku David Preiss
David Preiss

Kapitoly článku