TOPlist

iOS 9 bude optimalizován pro běh na starších zařízeních a má být obrněný proti jailbreaku

Za čtrnáct dní začíná vývojářská konference Apple WWDC 2015, na níž budou s největší pravděpodobností představeny nové verze operačních systémů jablečného giganta – OS X, iOS a Watch OS. Podle serveru 9to5mac má v nastupující generaci dojít především k optimalizaci kódu, nicméně nouze nemá být ani o novinky.

  

Všechny systémy se pravděpodobně dočkají implementace hudební streamovací služby Beats Music, přičemž Apple aktuálně vyjednává podmínky pro spuštění této služby v co nejvíce zemích. OS X a iOS se mají rovněž dočkat nového systémového fontu, se kterým je aktuálně možné přijít do styku na hodinkách Apple Watch. Zvýšena má být také bezpečnost, jíž bude mít na starosti nový přístup k uchopení práv systému s názvem Rootles. Ten má přinést vyšší zabezpečení proti malwaru a ztrátě dat v zařízení či v cloudu, vrásky na čele však údajně přidělá příznivcům odemčených iPhonů – jailbreak údajně nebude v iOS 9 možný. Nemáme však obavy, že by si komunita neporadila.

   

Aby Apple dostal iOS 9 na co možná největší počet zařízení, uchopí jeho vývoj za opačný konec než doposud. Namísto vytvoření verze pro nejnovější zařízení a následné ořezávání o funkce, které nelze provozovat na starším hardwaru, bude jádro naopak optimalizováno pro starší hardware a funkce budou doplňovány podle konkrétních modelů. Díky tomu se mohou majitelé starších modelů těšit na efektivně pracující systém a nebudou mít potíže s plynulostí a stabilitou. 

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku