TOPlist

Huawei P8 láká na výkonný hardware a sympatickou cenu (videopohled)

Nový vlajkový model od společnosti Huawei na první pohled působí poměrně nenápadně, ale jak si ukážeme ve videu, zdání klame a „pé-osmička“ rozhodně má co nabídnout. A průvan v peněžence vám rozhodně neudělá.

V redakci už pro vás pečlivě testujeme nový top model společnosti Huawei, který byl představen tuto středu na tiskové konferenci v Londýně. I když design není tak nápaditý jako u loňské „pé-sedmičky“, jako celek telefon působí velmi dobře, což podtrhují kovová záda a zaoblené hrany. Úhlopříčka displeje se zvětšila z pěti palců na 5,2″, Full HD rozlišení zůstalo zachované.

Jedním z často vytýkaných problémů modelu Huawei P7 byl slabší výkon procesoru HiSilicon Kirin 910 (24 955 bodů v AnTuTu benchmarku). Letošní novinka už naštěstí nedostatečným výkonem netrpí a 64bitový octa-core čip Kirin 935 s taktem 2 GHz (čtyři jádra Cortex-A53 Enhanced + čtyři jádra Cortex-A53 s taktem 1,5 GHz) dosahuje mnohem lepších výsledků (v AnTuTu atakuje hranici 48 000 bodů).

Videopohled

Není to ale samozřejmě jen o benchmarcích – mnohem důležitější je samotná odladěnost systému a uživatelského prostředí. Android 5.0 doplněný nadstavbou Emotion UI 3.1 běhá svižně a rychlé je i spouštění náročnějších her.

 

Celkové rozměry telefonu 144,9 x 72,1 x 6,4 mm, ukazatel hmotnosti se zastavil na 144 gramech. Tělo telefonu má navíc speciální povrchovou úpravu, která odolá stříkající vodě, voděodolný ale Huawei P8 není.

- - -

- - -

Huawei na tiskové konferenci vyzdvihovalo kvality hlavního fotoaparátu od Sony s rozlišením 13 Mpx s objektivem se světelností f/1.9 a optickou stabilizací obrazu. Realita je ale odlišná a výsledky řadíme spíše do lepšího průměru. Oproti Samsungu Galaxy S6 či iPhonu 6 Plus (se kterým byl fotoaparát během prezentace několikrát srovnáván) Huawei P8 fotí hůře. I za dobrých světelných občas optika vykouzlí snímek s horší ostrostí a mdlými barvami.

- -

- - -
Další snímky včetně odkazu pro zobrazení v plném rozlišení najdete v naší galerii

- - -

Optika by měla excelovat v horších světelných podmínkách. Výrobci musíme dát za pravdu, že v tomto případě mají snímky o něco lepší kontrast než konkurence a množství šumu také není nějak přehnané.

-

K dispozici je také speciální režim luminografie (Light Painting) právě pro snímání za slabého osvětlení, který využívá manuální závěrku pro zachycení širokých záběrů světla. Jak zaznělo na tiskové konferenci, tento mód dokáže v noci zachytit například otáčející se ruská kola a na uměleckém snímku ukázat kruhové paprsky světla.

Takhle Huawei P8 nahrává video ve Full HD rozlišení při 30 snímcích za vteřinu

Vestavěný akumulátor nabízí kapacitu 2 600 mAh a podle slov výrobce zvládne 1,5 dne při normálním používání nebo 1 den v silnější zátěži, a naše první testy tyto hodnoty potvrzují. Huawei P8 podporuje všechna evropská LTE pásma a ve výbavě nechybí ani NFC.

V České republice se Huawei P8 (ve verzi s jedním slotem na SIM kartu + slotem na microSD kartu) objeví na konci května ve dvou barevných variantách (Mystic Champagne, Titanium Grey) za sympatických 12 999 Kč včetně DPH. V druhé polovině roku na náš trh dorazí také Premium verze se 64GB interní pamětí – ta bude dostupná v barvách Prestige Gold, Carbon Black za 15 990 Kč.

Autor článku Jiří Hrma
Jiří Hrma
Zakladatel a šéfredaktor SMARTmania.cz, fanoušek moderních technologií a chytré domácnosti, cestovatel, milovník elektronické hudby a vyznavač extrémních sportů.

Kapitoly článku