TOPlist

Výrobci smartphonů snižují náklady: HTC, Sony a další chtějí přesunout výrobu do Indie

Na konci loňského roku odstartoval indický premiér Narenda Modi iniciativu Make In India, která si klade za cíl nalákat rozličné společnosti k výrobě jejich produktů právě na území Indie. Tento program díky daňovým zvýhodněním údajně využije i několik výrobců smartphonů, na nabídku indického ministerstva obchodu již údajně kývla tchajwanská společnost HTC.

  

Ta se již v Indii před třemi měsíci dohodla se společností Global Network Devices, která vlastní výrobní a montážní linku v blízkosti Dillí, kde vyrábí telefony pro místní značku Zen. HTC si zde má nechat vyrábět telefony Desire s cenou mezi 10 – 25 tisíci rupií (asi 3 900 – 9 700 Kč), výroba vlajkových lodí řady One zůstane na Tchajwanu.

  

Kromě HTC uvažují o přesunutí výroby smartphonů do Indie i společnosti LG, Motorola, Xiaomi a vážným zájemcem má být i Sony. Podle generálního ředitele Sony India by mohlo dojít k velkým investicím v Indii v horizontu dvou let. Kromě snížení výrobních nákladů si výrobci smartphonů uvědomují potenciál indického trhu jako velkého odbytiště, podle agentury Gartner bude například letos v Indii prodáno o 40 procent více telefonů než loni. Vybrané modely zde například již nyní vyrábí společnost Samsung. 

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku