TOPlist

Google představil velmi přesný zdravotní náramek, který bude „na předpis”

Vývojová divize Google X, která má na starosti například inteligentní kontaktní čočky sledující hladinu glukózy, odhalila svůj nový projekt – náramek nabitý spoustou zdravotních funkcí. Na rozdíl od konkurenčních chytrých náramků se však tento neobjeví v prodeji, jedná se totiž o velmi přesný zdravotnický prostředek, který má poskytovat lékařům údaje o pacientech v reálném čase.

  

Náramek je schopen měřit puls, srdeční rytmus, teplotu kůže a také venkovní vlivy jako vystavení pacienta slunci či hluk. Stejně jako zmíněné kontaktní čočky nastiňuje i tento náramek Googlem zamýšlenou budoucnost v lékařství. Vedoucí vývoje Andy Conrad by rád viděl toto zařízení v horizontu 20 až 30 let na zápěstí všech pacientů, kterým by byl náramek předepsán. Doktor by tak dostával pravidelně informace o stavu pacientů, včetně těch „nespolehlivých“. 

Pokračování výzkumu a masové testování náramku má začít již toto léto, přičemž Google usiluje o schválení tohoto zařízení regulačními úřady a lékařskými institucemi v Evropě a v Americe.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku