TOPlist

Google vám poradí s nákupem chytrého telefonu s Androidem, výběr je však velmi úzký

Chytrých telefonů s operačním systémem Android jsou na trhu stovky, a tak si může vybrat opravdu každý uživatel. Jelikož má spousta telefonů velmi podobné specifikace a liší se jen málo, může u uživatele nastat rozhodovací paralýza, kdy si zkrátka není schopen vybrat z mnoha nabízených možností, které se od sebe výrazně neliší.

 

Aby Google toto rozhodování uživatelům usnadnil, spustil webovou stránku Android Phone Picker, která vám s výběrem telefonu pomůže. Stačí ze 12 kategorií vybrat alespoň 3, které jsou pro vás u telefonu nejdůležitější a poté je blíže specifikovat. Pokud je pro vás například důležité prohlížení webu na telefonu, stačí upřesnit kolik času denně surfováním strávíte. Pokud je pro vás důležité například pořizování fotografií, na stránce zadáte, kolik fotografií denně pořídíte, zda 5, 20, nebo více než 40, a zda chcete fotit rychle a kvalitně, nebo převážně selfie snímky. Na základě těchto upřesnění vám poté bude nabídnuto několik telefonů spolu s vysvětlením, proč Google vybral zrovna tyto modely.

  

Celý průvodce je v angličtině a je primárně cílen na americký trh, nabízí tedy možnost nákupu telefonu přímo u operátorů za velikou louží. Taktéž Google nebere příliš v potaz ceny zařízení, a tak téměř vždy nabídne mezi prvními třemi výsledky vlajkové lodě výrobců jako HTC, LG, nebo Samsung. Ani po několika pokusech se nám nepodařilo dostat doporučení například na levnější telefony čínských výrobců.

 

Vzhledem k přímým odkazům na americké operátory, kde je možné telefon přímo zakoupit, vybírá Google nejspíše pouze z telefonů, které jsou v jejich nabídce, čímž je výběr výrazně limitován. Služba tedy pro české uživatele nemá příliš velké využití. Může však posloužit jako zajímavý průvodce, díky kterému uživatel zjistí, co od telefonu vlastně očekává, a co je pro něj důležité.

Autor článku David Preiss
David Preiss

Kapitoly článku