TOPlist

Bojíte se výšek? Google ve Street View zmapoval kolmý masiv El Capitan

Google se svým projektem Street View znovu odhaluje místa, na která se člověk jen tak nedostane. Poté, co s pomocí šerpy umožnil uživatelům u počítačů virtuální prohlídku cesty na Mount Everest, se nyní zaměřil na další skalní masiv – El Capitan v Yosemitském národním parku v Kalifornii. A pokud máte pocit, že jste tento název již někde slyšeli, pravděpodobně to bude díky tomu, že se tak jmenuje nedávno odhalená nová verze systému OS X (více informací).

 

Ve spolupráci se zkušenými horolezci Lynn Hill, Alexem Honnoldem a Tommym Caldwellem, kteří nesli při výstupu na 900 metrů vysoký masiv veškerou techniku potřebnou ke zmapování, vznikla další zajímavá a neobvyklá expedice. Poté, co si skupina odvážlivců připevnila vybavení tak, aby měli jistotu, že jim v polovině výstupu nespadne, vydali se několika různými cestami k vrcholu, které si nyní můžete „projít“ spolu s nimi.

Pokud vládnete angličtinou, můžete si u každé zastávky přečíst o vybavení i horolezecké technice, kterou zmínění dobrodruzi využívají. Spolu s tím si můžete prohlédnout krásné výhledy do okolí, které se člověku nejspíše jen tak nenaskytnou.

Náhoda nebo záměr? Google zmapoval skalní masiv El Capitan krátce poté, co Apple tento název použil u nové verze systému OS X 

Autor článku David Preiss
David Preiss

Kapitoly článku