TOPlist

První komerčně dostupný telefon Project Tango vyrobí Lenovo

O Projektu Tango od Google jsme poprvé slyšeli v polovině roku 2014, jeho vývoj však prozatím probíhal za zavřenými dveřmi, za něž se moc informací nedostávalo. Připomeňme, že zařízení Projektu Tango (smartphony, tablety) dokáží snímat okolí ve 3D, čehož mohou využívat speciální aplikace, například pro mapování či pro záznam obsahu pro virtuální realitu.

   

Google dokonce s „Tango smartphonem“ Peanut zavítal i na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), přičemž NASA chtěla otestovat jeho schopnost orientovat se v prostoru pro vyvíjené autonomní roboty. Speciální funkce Projectu Tango si však zřejmě letos budou moci otestovat běžní spotřebitelé, Lenovo ve spolupráci s Googlem totiž chystá první komerčně dostupný smartphone.

  

A na jaké funkce se mohou jeho potencionální majitelé těšit? O tom se zčásti rozhodne v následujícím měsíci. Google bude na svých stránkách sbírat podněty vývojářů z celého světa, přičemž autorům těch nejlepších nápadů poskytne technickou a finanční podporu. Dokončené projekty budou předinstalovány právě na chystaném smartphonu od Lenova.

    

Google jako vzor vystavuje dvě aplikace. Jedna umožňuje do nasnímaného 3D modelu kuchyně či obývacího pokoje umisťovat spotřebiče a nábytek, druhá je virtuální verze hry Jenga, kterou lze hrát na libovolném reálném místě nasnímaném 3D kamerou. Uzávěrka přijímání nápadů je stanovena na 15. února, dostupnost a cena chystaného telefonu od Lenova je prozatím neznámá.  

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku