TOPlist

Robotická auta Googlu pozorovala děti, aby lépe předvídala jejich chování

Automobilový průmysl se aktuálně nachází ve velice progresivním období. Za touto skutečností stojí původně technologické společnosti, které vycítily příležitost v podobě autonomních vozidel. Mezi nejaktivnější hráče patří Google s jeho projektem Self-Driving Car.

 

Laboratoře Google X jsou napěchovány těmi nejlepšími mozky z celého světa, jejichž cílem je vývoj propracovaných algoritmů pro vyhodnocování a měření dopravních situací. Ačkoliv si to mnozí z nás nepřipouští, za určitých podmínek řídíme zcela poslepu. Tímto termínem se myslí jízda za hluboké tmy, sněhových bouří či husté mlhy. V těchto situacích čerpáme z komplexních zkušeností nasbíraných z rozličných vstupů během našeho života. 

 

Dalším příkladem je jízda v městské zástavbě, kde musí každý řidič kalkulovat s obrovským množstvím méně pravděpodobných rizik. Pochopitelně lidský faktor vykazuje řadu chybových rozhodnutí, ovšem při vzniku nehody nese každý člověk odpovědnost za své skutky. V případě autonomních vozidel je ovšem otázkou, zda je lidská společnost vůbec ochotna tolerovat strojové nedostatky. Vývojáři se tedy snaží nasimulovat co nejvíce krizových okamžiků, aby měla robotická vozítka co nejobsáhlejší databází možných scénářů.

 

Kreativní inženýři Googlu využili nedávného svátku Halloween a se svými rodinami se vydali učit robotické automobily. Před zaparkovanými vozidly nechali pobíhat své ratolesti v kostýmech superhrdinů z jednoho prostého důvodu. Autonomní systémy díky tomu získaly představu o nevypočítatelnosti dětského chování. Software dostal cenné informace o vzhledu dítěte a pochopil, že vždy nemusí jít o spořádanou holčičku ve školní uniformě, která se před přechodem nejprve rozhlédne a následně vstoupí do vozovky.

 

Možná tato informace nemusí nést znaky převratné události, nicméně v oblasti strojového učení jde o relativně zajímavý moment, kdy stroj získal vlastní zkušenosti, na jejichž základech dokáže lépe vyhodnocovat nadcházející situace.

Autor článku Richard Streit
Richard Streit
Redaktor serveru SMARTmania.cz, fanoušek mobilní a výpočetní techniky. Vyznává a aktivně provozuje adrenalinové sporty. Mezi další zájmy patří hudba, příroda a moderní vědy. Jeho velkou vášní je Apple a partnerský web CeskyMac.cz.

Kapitoly článku