Windows 10 Mobile: Release preview

Všeobecná diskuze o nové verzi operačního systému Windows 10 Mobile
Odpovědět
htcjirka
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 12222
Registrován: úte úno 27, 2007 21:57
Zařízení: Samsung Galaxy Note9, Samsung Galaxy Note8
Bydliště: Praha

Windows 10 Technical Preview for Phones

Příspěvek od htcjirka »

Krayzie, popsal a vystihnul jsi to naprosto presne a mam ty same pocity.
HonzaBRR
častý přispěvatel
častý přispěvatel
Příspěvky: 265
Registrován: sob črc 27, 2013 7:39
Zařízení: Nokia Lumia 720

Windows 10 Technical Preview for Phones

Příspěvek od HonzaBRR »

Až do Buildu, který je přesně za 10 dní, se moc nechci vyjadřovat. Snad tam MS ukáže, co že si představuje pod pojmem Windows 10 pro mobily.
Uživatelský avatar
Daniel Fibikar
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 1482
Registrován: pon úno 12, 2007 10:54
Zařízení: Microsoft Lumia 950
Bydliště: Liberec

Re: Windows 10 Technical Preview for Phones

Příspěvek od Daniel Fibikar »

Neřekl, ze musí konkurenci kopírovat. Řekl, že proste z hlediska UI/UX po několika výzkumech zjistili, ze prostě prvky nahoře jsou pro uživatele lepší. To, ze konkurence na to přišla dříve je věc další.

Berme to ale takhle Windows 10 jednak sjednocuji stolní a mobilní OS a jedna přinesou funkce, po kterých uživatelé touží delší dobu (lepší file manažer, hudební aplikace, podpora MKV, podpora bluetooth klavesnic, usb otg, kvalitní Office, lepší mail a kalendář), když je ale máme dostat, tak všem prijde, ze se kopíruje Android.

UI/UX 100% není finální co se W10 týká, ale určitě náznaky a směry už vidíme. Uvidíme jak se s tím popasují.

TP je těžce neoptimalizované i co se rychlosti apod. Týká. Teď přijde Build tak uvidíme, ale neviděl bych to tak černě.

Ještě jedna věc, způsob ovládání WP a grafika přinesla MS 3% SMARTPHONE trhu. Kdyb to bylo tak super a revoluční, tak by to pouzivalo vice lidi, ne jen fanoušci a low-end uživatele, kterým je to putna co mají (těch je u WP stále nejvíce). Samozřejmě je tu app problém, ale opět platí, kdyby zaujal systém vice lidi, tak proč by ho nekoupili, tím by se zvedla i podpora etc. Něco se změnit muselo a UI/UX je jedna z veci co se masam nelíbilo.

Proč se neprodává BlackBerry ? Mají spousty aplikaci (Android podpora) a podle některých geniáni UI/UX (podle me je to otřesné). Není to jen o tom,ze na trhu jsou krátce s OS10, ale prvne mají nulový marketing a jejich systém s prominutím z pohledu užívání podle mě a spousty dalších stojí za starou backoru.

Stále u me platí, ze pokud Windows10 budou stát za starou backoru, taky prwjdu, ale s UI/UX si myslím, ze posun bý potřeba. Jen čas ukáže jestli jdou správným směrem.
Krayzie
smartguru
smartguru
Příspěvky: 659
Registrován: stř led 19, 2011 21:49
Zařízení: Lumia 950, iPhone SE

Windows 10 Technical Preview for Phones

Příspěvek od Krayzie »

OK, masa ma problemy s UI/UX. Nieco na tom urcite bude a preto nemam nic proti evolucii UI/UX. Lenze ta evolucia musi byt rozumna a mala by byt k lepsiemu a nie horsiemu. Fajn, maju problem s panorama pivotom, lebo obsah sa schovava, tak nech z toho spravia taby, na ktore sa bude dat klikat aj swipovat (horny navigation bar je tym vyrieseny). Chcu mat hamburger, fajn, nech si ho tam daju, ale spodny appbar (tak ako je prezentovany v tom videu) musia ponechat v kazdej aplikacii. OneDrive aplikacia je takym mixom, s ktorym by urcite skalni nemali az taky problem (akurat som doteraz nepochopil preco je lupa vpravo hore a nie je v appbare).
Ale, ak ma masa problem s UI a to je hlavny dovod 3% podielu na trhu, tak si dovolim tvrdit, ze jednym z najvacsich problemov UI pre masy su prave live tiles (masa chce proste ikony). Takze pokial bude domovska obrazovka vyzerat ako vyzera a nezmeni sa na grid s ikonami, tak tie masy prichadzat nebudu. A nebudu prichadzat ani tak, lebo stale budu chybat aplikacie.

Inak je pravda, ze TP je tazko neoptimalizovane a dufam, ze konecna optimalizacia bude lepsia ako pri WP8.1 ("loading...", "resuming..."), ale neverim tomu.
Uživatelský avatar
Daniel Fibikar
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 1482
Registrován: pon úno 12, 2007 10:54
Zařízení: Microsoft Lumia 950
Bydliště: Liberec

Re: Windows 10 Technical Preview for Phones

Příspěvek od Daniel Fibikar »

Pokud je mi známo, tak akce dole mohou být, jinak design guide pro Win10 zatím není. Osobně se toho nebojím. Společnost s možnostmi Microsoftu nevydá nedopečené UI/UX.

Řekl bych, že Live Tiles jsou take důvodem. Nesedí každému. Nicméně, když se budou aplikace ovládat podobne jako na ostatních platformách a dostaneme něco návrh od Microsoftu, což zatím nevypadá, tak to možná zkusí vice lidi.

Uvidíme.
Radek Hulán
smartstar
smartstar
Příspěvky: 992
Registrován: čtv led 03, 2008 10:51
Zařízení: Samsung S7 edge / Lumia 930/1020/920/900/800

Windows 10 Technical Preview for Phones

Příspěvek od Radek Hulán »

Krayzie píše:tak si dovolim tvrdit, ze jednym z najvacsich problemov UI pre masy su prave live tiles (masa chce proste ikony).
Toto osobně nechápu, ale je to tak. Masa opravdu chce ikony ve stylu Windows 3.1. A nejlépe kulaté. Jak je to hranaté (fuj, hnus, čtverce!) a nedejbože se to ještě hýbe či zobrazuje obsah, jsou zmatení a vyděšení a spousta dotazů lidí je "jak to vypnout?". Když zjistí, že to nejde, chtějí něco jiného.

Microsoft v tomto, opět, předběhl dobu. Ikony měl ve Windows Mobile 5.x. Za pár let to bude chtít i masa, hýbající se obsah...
Uživatelský avatar
Daniel Fibikar
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 1482
Registrován: pon úno 12, 2007 10:54
Zařízení: Microsoft Lumia 950
Bydliště: Liberec

Re: Windows 10 Technical Preview for Phones

Příspěvek od Daniel Fibikar »

Live Tile ale definuji všechny Windows/Xbox. Takže tady se naštěstí neobávám, že by to odstranili. Spíše to jeste vylepši. Po interaktivních live tiles voláme uz dlouho, snad se někdy dočkáme.
l0lz
smartguru
smartguru
Příspěvky: 517
Registrován: úte pro 17, 2013 18:05
Zařízení: iPhone 6S, Surface Pro 3, Lenovo A7000

Windows 10 Technical Preview for Phones

Příspěvek od l0lz »

Krayzie píše:Vyznam humburger menu v novych Office apps (a podobne velkych inych projektoch) nebude asi nikto popierat. Otazne je, co so zvyskom OS? Ten ex-zamestnanec MS tvrdi, ze pivoty, panorama, swipovanie je cele zle, ze treba vyslovene kopirovat zauzivane UX z inych OS. Ale ako som povedal, aku pridanu hodnotu nam potom WIN10 mobile ma ponuknut? Vo vsetkom ostatnom je proste horsi.

Co bude ale urcite zaujimave je dalsi vyvoj UX na iOS a Androide. Nieco mi hovori, ze konkurencia tohto naramne vyuzije a MS ostane zase za debila, ktory predstavil nieco revolucne, co neskor zahodil, aby mohol skopirovat nieco horsie, co sa pomaly prestane pouzivat.

Videli ste novu Music appku z iOS 8.4? https://www.youtube.com/watch?v=TkGem8NjX8o" onclick="window.open(this.href);return false; Nepripomina vam jej ovladanie nieco, od coho MS upusta? Spodny appbar s "...", pivot, ...
Google nieco podobne zase urobil s Youtube http://www.androidpolice.com/2015/03/15 ... rger-menu/" onclick="window.open(this.href);return false;

Bolo by celkom vtipne, keby konkurencia zacala menit design prvkami, ktore vo velkom priniesol MS, ale MS by siel opacnym smerom :-) (tak ako sme pri MS zvyknuti)
Veľmi dobre popísané :grin: :grin: Ako dobre vidno, že konkurencia jasne upúšťa od hamburger menu, alebo to proste chce vyriešiť lepšie. MS ma v podstate teraz tú možnosť. No úplnou kópiou niečoho, od čoho konkurencia ja tak ide preč je dobrý nezmysel, zvlášť, keď už nebude skoro žiaden dôvod používať WP. Najviac smutne je, že taký gigant ako je MS nevie ísť vlastným smerom a každú chvíľu od základov mení cely systém.
qwerty
smartguru
smartguru
Příspěvky: 694
Registrován: pon led 30, 2012 21:22
Zařízení: L950, XRN5

Windows 10 Technical Preview for Phones

Příspěvek od qwerty »

Ten gigant isiel vlastnym smerom, ale to nedopadlo to az tak dobre. Najprv priniesol do mobilov prvky desktovoveho windows vo Windows Mobile, to sa nepacilo, potom priniesol nieco unikatne, to sa tiez nepaci. Uzivatelia maju akosi zvyk frflat na,zmeny. Ak UI bolo ine, frflali, ked sa bude priblizovat ostatnym OS, zase budu frflat.
Dlazdice by boli OK, keby od zaciatku bolo mozno nastavit pozadie a dalsie blbiny. Taka malickost ale vela urobi. No a vrcholom su jednofarebne dlazdice, ludia predsa maju radi omalovanky. Tiez tie nadpisy presahujuce stranku sa mi nikdy nepacili. Co je dobre je napriklad adresny riadok dole, to snad do Spartana vratia. Hamburger mi nevadi. Ze by som si znova nevybral WP sa zatial nebojim, prepojenost systemov od MS ma presvedci, teda ak sa im to podari spravit k mojej spokojnosti.
martintrojanek
častý přispěvatel
častý přispěvatel
Příspěvky: 242
Registrován: sob kvě 14, 2011 16:13
Zařízení: Nokia Lumia 1520 Black Windows Phone 8.1 GDR1 DP

Windows 10 Technical Preview for Phones

Příspěvek od martintrojanek »

K novému vzhledu mobilních desítek mám výhrady a metro je pro mě velmi dobré na ovládání i designově, jsem s wp už od první verze wp7, nicméně, pokud se podívám z druhé strany, kde jsem spoustu lidí přetáhl z androidů k wp, tak se nedivím, že musela přijít změna. Protože k MS budou lidi přecházet - když budou - od androidu nebo z ios, nikdy né z žádného systému, je pro ně metro a live tiles velmi matoucí. Velmi často po prvním seznámením s telefonem s wp za mnou lidi chodily s otázkami typu: - kde si můžu nastavit svoje vyzvánění, - kde si stáhnu mapy do navigace, - jak vyhledám kontakt, - jak odinstaluji aplikaci, - jak nasdílím fotku, - kde je to či ono, jak zvětšit, zmenšit dlaždice atd.., prostě velice nepochopené a zmatené po přechodu z androidů, a i když dnes jsou již většinou spokojenými uživateli wp, lidi za to nemůžou, může za to microsoft, a co člověk udělá, když si vezme wp prvně do ruky? "Co to je za kostičky?". Mělo být v telefonech hned od startu tutoriály a nápovědy co kde, jak a proč a ano, mělo by to být pro nové uživatele jednodušší na ovládání při přechodu z jiné platformy. Bohužel, my, už zkažení původním metrem a pivoty tuhle změnu poneseme těžce. Uvidíme, jak to nakonec dopadne, ale za mě se mi ten odklon od metra nelíbí.
relouth
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 2803
Registrován: stř říj 02, 2013 11:20
Zařízení: Lumia 640,Redmi Note 4 LTE

Windows 10 Technical Preview for Phones

Příspěvek od relouth »

Byvaly vyvojar wp obhajuje novy dizajn
http://www.mylumia.cz/Byvaly-vyvojar-Wi ... dela-A_539" onclick="window.open(this.href);return false;

suhlasim s nim
HonzaBRR
častý přispěvatel
častý přispěvatel
Příspěvky: 265
Registrován: sob črc 27, 2013 7:39
Zařízení: Nokia Lumia 720

Windows 10 Technical Preview for Phones

Příspěvek od HonzaBRR »

Windows 10 For Phones Build 12544
Ukázka nového Store, Office, OneNote, obrazovky Start s nastavením průhlednosti dlaždic atd.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=pC8OazjYCOo[/youtube]

Zaujal mě Material Design u OneNote. Nebo snad se to dá označit za MD.

Široká možnost editování textů ve Wordu je sice možná fajn, ale! Kdo to na telefonu využije? Nikdo. Trochu se začínám bát, že Universal Apps si přinesou spoustu balastu, který nikdo nebude na malých obrazovkách využívat. Místo přehledného editoru se základním nastavením formátu tady jsou hned čtyři "karty" a pod nimi dlouhé rolovací menu.
Uživatelský avatar
Freeloader
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel
Příspěvky: 397
Registrován: čtv říj 18, 2012 20:41
Zařízení: Nokia 8

Windows 10 Technical Preview for Phones

Příspěvek od Freeloader »

marketplace vyzera super :) konecne viac farieb na tiles !!

vyzera to celkovo super len stale tam vidim ten "resuming" toho sa bojim najviac ze to neodstrania
Uživatelský avatar
Zaklinac
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel
Příspěvky: 318
Registrován: sob zář 08, 2012 11:43
Zařízení: Apple iPhone 7 Plus + Microsoft Lumia 950 XL

Windows 10 Technical Preview for Phones

Příspěvek od Zaklinac »

Noop, začína sa to zdá sa formovať. Na tom videu je to o dosť plynulejšie ako súčasný build.
Crazer
mám jeden příspěvek
mám jeden příspěvek
Příspěvky: 1
Registrován: úte dub 21, 2015 15:45
Zařízení: Lumi 620

Windows 10 Technical Preview for Phones

Příspěvek od Crazer »

HonzaBRR píše:...
Zaujal mě Material Design u OneNote. Nebo snad se to dá označit za MD.
Tež mě to praštilo do očí :)
Obrázek
HonzaBRR
častý přispěvatel
častý přispěvatel
Příspěvky: 265
Registrován: sob črc 27, 2013 7:39
Zařízení: Nokia Lumia 720

Windows 10 Technical Preview for Phones

Příspěvek od HonzaBRR »

Díval jsem na Google Play a současná verze OneNote není v Material Designu.

Že by přece jenom Androidí aplikace pro Windows? :)
Uživatelský avatar
Daniel Fibikar
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 1482
Registrován: pon úno 12, 2007 10:54
Zařízení: Microsoft Lumia 950
Bydliště: Liberec

Windows 10 Technical Preview for Phones

Příspěvek od Daniel Fibikar »

Vypadá to více uhlazeně konečně. Hlavně co se plynulosti týká, tak tento build na videu už vypadá vcelku obstojně, ale mezery tam pořád jsou hlavně v obrazovkách nastavení.

Ještě bereme-li v potaz, že je to testováno na L1020, která hardwarem už slušně za zenitem, tak rychlost spouštění kamery a aplikací je vynikající na takovýhle alfa produkt.
Sandra
smartstar
smartstar
Příspěvky: 893
Registrován: ned črc 13, 2014 11:16
Zařízení: iPhone SE

Windows 10 Technical Preview for Phones

Příspěvek od Sandra »

Řekněte, je tam stále rozdělená hlasitost dvě nebo to konečně sjednotili na jedno nastavení? Tohle mě totiž dost otravuje, vypínání zvuků na dvakrát...
Uživatelský avatar
Daniel Fibikar
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 1482
Registrován: pon úno 12, 2007 10:54
Zařízení: Microsoft Lumia 950
Bydliště: Liberec

Windows 10 Technical Preview for Phones

Příspěvek od Daniel Fibikar »

Co jsem viděl v TP tak hlasitost stále byla rozdělena.

Zajímavé, když WP8 neměli oddělenou hlasitost všichni nadávali, když to změnili, nadává se :D
Sandra
smartstar
smartstar
Příspěvky: 893
Registrován: ned črc 13, 2014 11:16
Zařízení: iPhone SE

Windows 10 Technical Preview for Phones

Příspěvek od Sandra »

Když WP neměl oddělenou hlasitost, měla jsem iPhone, přešla jsem loni v létě na WP 8, u kterého jsem vydržela asi týden (nepamatuji se, jestli to tam bylo normální nebo oddělené) a nainstalovala 8.1 pro developery a oddělená hlasitost mi pije krev od začátku. Nechápu její účel, když chci vypnout zvuk, tak místo jednoho klepnutí musím klepnout dvakrát a to samé když chci zvuk zase povolit. Je to otravné.
Odpovědět

Zpět na „Windows 10 Mobile“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 66 hostů