Jak začít používat Windows Phone 7

Tipy, triky, neoficiální postupy a užitečné návody pro Windows Phone
Uživatelský avatar
morro
smartguru
smartguru
Příspěvky: 692
Registrován: pon říj 04, 2010 12:12
Zařízení: AT&T Samsung Focus™
Bydliště: Plzeň

Jak začít používat Windows Phone 7

Příspěvek od morro »

V tomto článku bych rád vysvětlil každému novému uživateli Windows Phone jak začít dobře používat své zařízení. Takový menší „How to get started“ v české podobě.

Windows Live ID:
Asi to první co je zapotřebí mít, je Windows Live ID s tímto účtem máte k dispozici skrze Windows Phone veškeré služby, které Windows Live ID zahrnuje (Xbox Live, Zune, …). Je dobré si uvědomit, že Windows Live vás nenutí vytvořit rovnou nový mail, ač Hotmail je lepší než konkurence pod Windows Live, klidně můžete přidat svůj stávající Gmail, apod.
Když toto zařízení ztratíte anebo si vypnete zvuky web Windows Live Vám ho pomůže najít, na dálku zablokovat nebo třeba smazat.
Dobrým začátkem k vytvoření Vašeho nového Live ID je adresa http://www.home.live.com, kde po vyplnění vašich osobních informací si založíte nové ID.
Windows Live ID CZ/US: s těmito pojmy se na Smartmanii můžete celkem snadno setkat. Nejedná se však o nic jiného, než regionální nastavení Windows Live ID. Regionální nástavní Windows Live ID se mění na webu xbox.com, jednou za 12 měsíců. Windows Live ID CZ se vyplatí v případě, že máte v úmyslu nakupovat přes Marketplace aplikace. V opačném případě se vyplatí spíše Windows Live ID US, protože české Windows Live ID nemá možnost napojení se na Zune Music Marketplace a tím pádem pak ve výsledku přijdete o některé možnosti přímo v zařízení (např. Bing Music, Zune Social na PC, stahování biografie a wallpaperu interpreta).
Přidání dalších účtů: Systém Windows Phone je navržen tak, aby držel krok s dnešními moderními sociálními sítěmi jako je Facebook, Windows Live, Yahoo atd. Přidání je velice snadné stačí jít: Settings -> email+accnouts -> add „+ vlastní výběr“.

Xbox Live:
Xbox Live nebo-li Game hub ve Windows Phone sdružuje herní aplikace, jak už název napovídá skrze tento hub se můžete připojit ke světové herní síti Xbox Live. Váš profil se zde zobrazuje pomocí malého avatara, kterého si můžete vytvořit na adrese http://www.xbox.com po přihlášení s vaším nově založeným Windows Live ID, nemusíte tedy nutně mít konzoli Xbox 360.
Marketplace je vázaný na lokalizaci Vašeho účtu, ale na začátku jste si podle rad vytvořili US ID a tak není potřebné nic měnit. Tento účet může migrovat do jiné oblastní pouze jednou za 12 měsíců.

Zune Software & Zune:
Pomocí programu Zune software, který naleznete na adrese http://www.zune.net, budete synchronizovat s vaším zařízením veškeré soubory, ať už jde o hudbu anebo obrázky a také aktualizovat své zařízení. Obrázky, které začnete synchronizovat s vaším zařízením se budou zobrazovat v „Picture“ hubu a synchronizovaná hudba pak pod „Music+Videos“.
Při prvotním připojení zařízení k programu Zune software vás program vyzve k nastavení synchronizace a hned při této příležitosti vyhledá dostupnost nových aktualizací.
Nemusíte zařízení ani připojovat abyste zjistili, že je k dispozici nová aktualizace, protože Vám to Windows Phone dá najevo v podobě notifikační zprávy na displeji zařízení.
Webová verze Zune na adrese: http://www.zune.net.
*Společnost Microsoft začíná postupně značku Zune házet přes palubu, proto jej s největší pravděpodobností nespatříme na Windows Phone 8 "Apollo". Zrovna tak jako v Metro designu Windows 8.

Microsoft Office:
V tomto hubu naleznete perfektní řešení pro kancelář. Můžete vytvořit dokument typu Word, Excel, OneNote. PowerPoint je pouze pro čtení na zařízení a případnou úpravu prezentace. Na verzi systému Windows Phone 7.5 "Mango" se dokumenty automaticky synchronizují s Office hubem. Celá sada Office na Windows Phone7.5 je v novější verzi a tak je možné mnohem lépe pracovat s dokumenty (Excel, Word, OneNote). Cloudové uložiště SkyDrive má kapacitu 25GB a neomezenou kapacitu pak pro dokumenty typu Office. Přes SkDrive je možné bezdrátově přehrávat hudbu přímo na vašem Windows Phone Zařízení.

Webový Marketplace:
Tato služba je plně lokalizovaná do češtiny a naleznete ji na adrese http://www.windowsphone.com. Kromě možnosti nakupování aplikací, které můžete koupit, aniž byste měli připojené zařízení, protože webová verze Marketplace umí nainstalovat vámi koupenou aplikaci i bezdrátově, Microsoft integroval i službu z Windows Live pro nalezení, zablokování, prozvonění nebo třeba vymazání zařízení. Všechny možnosti jak pracovat se zařízením jsou tedy na jednom místě. Na webové službě Marketplace dále naleznete i rady, jak postupovat v případě, že máte se zařízením nějaký problém. Webová služba Marketplace tedy sdružuje všechny potřebné informace, které byste mohli potřebovat.
Vše na jednom místě.


Přehled aktualizací:
Windows Phone "pre-NoDo" (7.0.7008.0): Aktualizace, které připravila aktualizační službu pro budoucí aktualizace
Windows Phone "NoDo" (7.0.7392.0): První aktualizace, které přidala do zařízení funkci Copy&Paste a také opravila bugy v systému.
Windows Phone 7.5 "Mango" (7.10.7720.68): Tato aktualizace byla vypuštěna na distribuce a probíhá její nasazování pro všechna Windows Phone zařízení.
Windows Phone "fix update" (7.10.7740.16)
Windows Phone "fix update" (7.10.8107.79): Microsoft začal uvolňovat další update pro Windows Phone
Windows Phone 7.5 "Refresh" "Tango" (7.10.8779.8): Aktualizace, která bude distribuována pro všechna Windows Phone zařízení v průběhu dubna. Podrobnější info zde.
Obrázek
Apollo: Kódové označení "Apollo" je používáno pro novou verzi Windows Phone - Windows Phone 8. Tento systém bude "stavěný" na jádře Windows 8. Kromě mnoha novinek, které ještě nejsou specifikovány je známo, že Apollo přinese podporu pro mluti-CPU, LTE, NFC, BitLocker...
V neposlední řadě bude velká změna v synchronizaci dat mezi Windows PC a Windows Phone, ta jíž nebude probíhat přes uživateli známý Zune, ale prozatím přes neznámí software, který se pravděpodobně ponese v duchu AcitveSyncu.

Obrázek Přehled vydaných aktualizací na WindowsPhone.com


Užitečné odkazy témat na smartmanii:
Velký rozcestník článků, návodů a odkazů o Windows Phone 7
5 tipů, jak u Windows Phone 7 zařízení zvýšit výdrž
Diskuze o Windows Phone 7 Mango (buildy 7712, 7720...)
Než se zeptáte... aneb začátky s Windows Phone
Windows Phone 7: Otázky a odpovědi (všeobecná diskuze)

Tento "How to get started" se bude upravovat v závisloti na komentářích a dotazech.

Aktualizováno: 30.3.2012
Uživatelský avatar
Robert Varga
smartguru
smartguru
Příspěvky: 607
Registrován: ned dub 03, 2011 15:07
Zařízení: HTC Titan

Jak začít používat Windows Phone

Příspěvek od Robert Varga »

Ahoj,
1) hodně lidí už má Mango (moje je beta2 pro vývojáře)
2) na Xbox.com jsme si přenesli account z UK/US do ČR
3) při pokusu o nákup aplikace z Marketplace jsme si vyplnili údaje o své kreditce
4) při dalším pokusu o nákup aplikace již úspěšně "This amount will be charged to your credit card", klik na "buy" a "service not available. marketplace isnt available in the moment. Please check back in a bit. Error code: c101c400"

Určitě by se hodilo doplnit do jinak skvělého návodu.

Nevíte někdo, co dělat? :)

Robert
Uživatelský avatar
kalmia
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel
Příspěvky: 476
Registrován: úte pro 28, 2010 18:26
Zařízení: Nokia Lumia 930 Black

Jak začít používat Windows Phone

Příspěvek od kalmia »

Určitě by se někomu hodil (mně určitě) program na evidenci průměrné spotřeby paliva v automobilu. :)
Vlasta W.
smartstar
smartstar
Příspěvky: 845
Registrován: stř led 28, 2009 10:14
Zařízení: HTC 7 Mozart, Nokia Lumia 720
Bydliště: Ústí nad Labem

Jak začít používat Windows Phone

Příspěvek od Vlasta W. »

V Marketplace minimálně jeden takový je, jmenuje se MyAuto... Ale je to hrozitánsky nepřehledný bastl, demoverze je moc omezená na skutečné vyzkoušení a celkově UX specialista by se z toho asi opupínkoval.
pajousek
nováček
nováček
Příspěvky: 15
Registrován: stř srp 24, 2011 9:40
Zařízení: HTC 7 Pro

Jak začít používat Windows Phone

Příspěvek od pajousek »

kalmia píše:Určitě by se někomu hodil (mně určitě) program na evidenci průměrné spotřeby paliva v automobilu. :)
Chci začít programovat pro WP7 (s C# mám trochu zkušeností, ale pouze s desktopovými aplikacemi; jinak programuju webové aplikace v php), tak když budeš schopen sepsat nějak rozumně požadavky a co by to mělo umět atd., tak to klidně zkusím. Neslibuju, že to zvládnu, ale udělám co to pude.

Mám i vývojářský účet, takže bych to pak klidně hodil na market za $0.00.
Uživatelský avatar
kalmia
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel
Příspěvky: 476
Registrován: úte pro 28, 2010 18:26
Zařízení: Nokia Lumia 930 Black

Jak začít používat Windows Phone

Příspěvek od kalmia »

Stačí, když to bude umět:
1. evidovat více vozidel souběžně
2. vypočítat průměrnou spotřebu na 100 km od posledního tankování
3. vypočítat dlouhodobou průměrnou spotřebu na 100 km za celou dobu sledování
4. vypočítat délku ujeté trasy za 1 litr
Standa99
častý přispěvatel
častý přispěvatel
Příspěvky: 242
Registrován: ned bře 12, 2006 10:53
Zařízení: Pixel

Jak začít používat Windows Phone

Příspěvek od Standa99 »

........
Vlasta W.
smartstar
smartstar
Příspěvky: 845
Registrován: stř led 28, 2009 10:14
Zařízení: HTC 7 Mozart, Nokia Lumia 720
Bydliště: Ústí nad Labem

Jak začít používat Windows Phone

Příspěvek od Vlasta W. »

Excel nemá tak hezké UI jako nativní Metro aplikace :-)

Ad kalmia:

5. Vypočítat cenu za ujetý kilometr
6. Vypočítat celkovou částku zaplacenou za pohonné hmoty
7. Kromě PHM umět evidovat i jiné investice (servis) a počítat i celkové náklady na provoz auta (opět náklady na km).

V profilu auta by měl jít nastavit objem nádrže, aby pak v zadávání tankování stačilo zadat počet nabraných litrů a kliknout "tankování do plné", čímž by program věděl, kolik tam bylo před tím.

Naopak kolik ujedu na litr mě opravdu nezajímá. Proč taky.
pajousek
nováček
nováček
Příspěvky: 15
Registrován: stř srp 24, 2011 9:40
Zařízení: HTC 7 Pro

Jak začít používat Windows Phone

Příspěvek od pajousek »

Vypadá to poměrně jednoduše a asi i dobře jako první projekt; takže se to můžu pokusit udělat :)

-- doplnění předchozího příspěvku (úte srp 30, 2011 10:16) --

Jen kdyby někoho zajímalo, jak je na tom Kniha Jízd ... kvůli pracovní a osobní vytíženosti se moc nehýbe (navíc se snažím prolouskat DataContextem a ListBoxy apod.), nicméně už mám navrhnutné UI a funkce, jak se co bude počítat. Přes víkend to snad dokončím, ale nic neslibuju, protože musím ještě doklepnout jeden web.

Každopádně kdyby někdo ze zájemců si to chtěl vyzkoušet jako betu, až s tím aspoň částečně pohnu (pokud máte vývojářské účty/odemknuté telefony) a trochu si zapřipomínkovat, nebude mi to vůbec vadit.
kul1k
nováček
nováček
Příspěvky: 32
Registrován: sob srp 27, 2011 20:46
Zařízení: Samsung Omnia 7

Jak začít používat Windows Phone

Příspěvek od kul1k »

Chci se zeptat jde nejako zapnout aby wifi jela v rychlejsim standartu? ted se mi zda ze v Gcku urcite nejede
tomthai
přispěvatel
přispěvatel
Příspěvky: 56
Registrován: úte dub 12, 2011 22:15
Zařízení: HTC HD7

Jak začít používat Windows Phone

Příspěvek od tomthai »

Takže od včerejška jsem taky novým majitelej HD7 šel jsem si pro HD2 a nakonec jsem si koupil HD7.. WP7 je teda pěkně na Hov... hruza...ale mám jen takovou jednu otazku je nejaky program nebo neco abych najel normal jak na pametovku..abych mel slozky image,sound a video?..Diky
htcjirka
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 12222
Registrován: úte úno 27, 2007 21:57
Zařízení: Samsung Galaxy Note9, Samsung Galaxy Note8
Bydliště: Praha

Jak začít používat Windows Phone

Příspěvek od htcjirka »

Ne zakoupil jsi si "moderni" OS, kde na adresářovou strukturu muzes zapomenout.A take zapomenout na spousty dalsich beznych funkci.Na spravovani hudby,video,obrazků je Zune v PC.
tomthai
přispěvatel
přispěvatel
Příspěvky: 56
Registrován: úte dub 12, 2011 22:15
Zařízení: HTC HD7

Jak začít používat Windows Phone

Příspěvek od tomthai »

Časem určitě na to udělaj Android i WM chce to čas..ale to WP7 je fakt hruza
Vlasta W.
smartstar
smartstar
Příspěvky: 845
Registrován: stř led 28, 2009 10:14
Zařízení: HTC 7 Mozart, Nokia Lumia 720
Bydliště: Ústí nad Labem

Jak začít používat Windows Phone

Příspěvek od Vlasta W. »

Na to nezbývá, než se zeptat... A proč sis to probůh kupoval? BTW s Androidem bych nepočítal, zatím není pro žádné WP7 zařízení.
nofu
smartguru
smartguru
Příspěvky: 701
Registrován: úte říj 04, 2011 12:56
Zařízení: Dell Venue Pro

Jak začít používat Windows Phone

Příspěvek od nofu »

morro píše: Windows Live ID CZ se vyplatí v případě, že máte v úmyslu nakupovat přes Marketplace aplikace. V opačném případě se vyplatí spíše Windows Live ID US, protože české Windows Live ID nemá možnost napojení se na Zune Music Marketplace a tím pádem pak ve výsledku přijdete o některé možnosti přímo v zařízení (např. Bing Music, Zune Social na PC, stahování biografie a wallpaperu interpreta).
Nebylo by nejlepší mít US LiveID a na něm i nakupovat aplikace? Nebo to nejde?
Uživatelský avatar
morro
smartguru
smartguru
Příspěvky: 692
Registrován: pon říj 04, 2010 12:12
Zařízení: AT&T Samsung Focus™
Bydliště: Plzeň

Jak začít používat Windows Phone

Příspěvek od morro »

Ale to nejde... Leda, že byste někoho měl v US kdo by vám tam přidal kartu a platil to de facto za vás...
nofu
smartguru
smartguru
Příspěvky: 701
Registrován: úte říj 04, 2011 12:56
Zařízení: Dell Venue Pro

Jak začít používat Windows Phone

Příspěvek od nofu »

Chápuli správně, pak česká platební karta nejde přiřadit k US Zune účtu?
Uživatelský avatar
morro
smartguru
smartguru
Příspěvky: 692
Registrován: pon říj 04, 2010 12:12
Zařízení: AT&T Samsung Focus™
Bydliště: Plzeň

Jak začít používat Windows Phone

Příspěvek od morro »

Ne nejde. Nebo si myslím, že tomu tak je.
TomasSX1
moderátor
moderátor
Příspěvky: 545
Registrován: pát črc 08, 2005 23:14
Zařízení: Lumia 950XL DS White / Lumia 920 White

Jak začít používat Windows Phone

Příspěvek od TomasSX1 »

Tak kedy ako. Uz som tu na forume cital ze sa dakomu podarilo pridat cesku kreditku k US uctu. Mne osobne sa podarilo pridat slovensku Kartu k nemeckemu uctu. Zo zaciatku mi to tiez neslo. Ale skusal som a skusal az to raz zobralo :tlem:
spellshaper
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel
Příspěvky: 429
Registrován: pát dub 08, 2011 19:41
Zařízení: Lumia 930, Surface Pro 3

Jak začít používat Windows Phone

Příspěvek od spellshaper »

Podařilo se mi přidat českou kartu, nakoupil jsem i pár aplikací a uvidíme jestli se podaří prodloužit Zune Pass.
Akorát se bojím toho, aby chystané navigace šly zakoupit s EU mapou :-/
Odpovědět

Zpět na „Tweaky a návody“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 17 hostů