TOPlist

Facebook chystá novou funkci pro čtenáře, chce šetřit jejich čas

Největší sociální síť Facebook chystá novou funkci pro svou mobilní aplikaci, kterou potěší především čtenáře. Nazývá ji „Instant Articles“ a jejím cílem bude zkrátit dobu, kdy musí čtenář čekat, než jej odkaz na Facebooku přesměruje mimo sociální síť. V průměru tímto čekáním ztratí čtenář u každého článku zhruba osm vteřin.

 

Podle serveru The Wall Street Journal chce Facebook tuto situaci vyřešit tím, že články budou otvírány přímo v mobilní aplikaci, nebude tedy třeba spouštět internetový prohlížeč a načítat stránku mimo aplikaci. Nyní probíhá jednání s velkými weby, jako jsou Buzzfeed, National Geographic nebo The New York Times.

  

Aby Facebook přilákal i další vydavatele, nabízí jim, že si mohou ponechat 100 % zisku z reklam, které sami prodávají a 70 % ze zisku z reklam, které by za ně prodával samotný Facebook. Hlavním cílem sociální sítě prý není zisk, ale spíše snaha o to, aby na ní uživatelé zůstali mnohem déle. Tomu by nová funkce mohla napomoci.

Mnoho vydavatelů však s tímto systémem příliš nesouhlasí, nelíbí se jim, že by měl Facebook možnost rozhodovat o jejich obsahu, a navíc by nakladatelé neměli přístup k informacím o svých čtenářích. Zatím tedy není jasné, zda bude nová funkce zavedena, a zda její spuštění nebude o nějakou dobu odloženo, než se všechny strany dohodnou na přijatelných podmínkách.

Autor článku David Preiss
David Preiss

Kapitoly článku