TOPlist

Edn: Chytrá zahrádka do bytu, o kterou se můžete starat přes iPhone

V dávných dobách, než se lidé začali hromadně stěhovat do velkých měst kvůli práci, zábavě a sociálnímu životu, bylo běžné, že si téměř každý pěstoval sví vlastní bylinky, ovoce a zeleninu na zahrádce. S přesunem do měst však mnoho zahrádkářů o tuto možnost přišlo a v poslední době se rozmáhají projekty, které chtějí lidem bez zahrádky a bez balkónu umožnit pěstovat si doma alespoň něco málo.

 
Ne každý má dnes k dispozici podobnou zahrádku

Jedním z nich je i projekt Edn, jehož zakladatelem je Ryan Woltz. Edn jsou v podstatě tři osvětlené poličky nad sebou a každá příčka obsahuje 7 malých květináčků, do kterých si můžete zasadit především bylinky, ale i větší rostliny, které se zde mohou předpěstovat před přesazením do samostatného velkého květináče. Péče také není přílš náročná, stačí pouze občas doplnit vodu a hnojivo.

 

Podle tvůrce projektu spousta podobných iniciativ automatizuje pěstování, ale svého majitele nijak nevzdělává. Kromě toho, že se Edn s pomocí aplikace pro operační systém iOS postará o vaše bylinky tím, že je sám zaleje a pohnojí, tak vám i řekne mnoho informací o jednotlivých rostlinách, které budete pěstovat.

Prozatím se jedná pouze o prototyp, nicméně Woltz by měl být s finálním produktem hotov do devíti měsíců a začít jej rozesílat zájemcům. Cena bude 399 dolarů (téměř 10 000 Kč) a do budoucna by měla přibýt možnost koupit si u výrobce i samotná semínka rostlin.

Autor článku David Preiss
David Preiss

Kapitoly článku