TOPlist

Díky používání Googlu si myslíme, že jsme chytřejší, tvrdí nová studie

Mozek, nejvýkonnější počítač na světě, je nejdůležitější částí našeho těla. I přes jeho vysokou vyspělost a schopnost řídit miliardy procesů uvnitř nás, jej můžeme přistihnout, jak dělá chyby.

Podle nedávné studie na univerzitě Yale vede používání vyhledávacích služeb, jako je Google nebo Yahoo k pocitu, že víme více, než doopravdy víme. To může výrazně zkreslit pohled na naše vlastní znalosti a vést k přehnané sebedůvěře při rozhodovacím procesu.

Během série experimentů, které v rámci studie proběhly, vyšlo najevo, že účastníci, kteří hledali informace na internetu, měli dojem, že vědí více, než ti, kteří hledali informace v knihách, nebo se ptali svých učitelů.

 

Chybným přesvědčením účastníků používajících vyhledávače bylo, že externí zdroj informací je to samé, jako jejich vlastní vědomosti. Ve chvíli, kdy neměli internet k dispozici a museli se spolehnout sami na sebe, silně přeceňovali své znalosti a neuvědomovali si závislost na externím zdroji. Jinak řečeno, mysleli si, že o určité záležitosti něco vědí, i když tomu tak nebylo. To si většinou uvědomili ve chvíli, kdy měli za úkol daný problém někomu vysvětlit.

Vedoucí výzkumu Matthew Fisher však internet nezatracuje, jen připomíná, že je třeba uvědomovat si i možné stinné stránky. Podle jeho slov se jedná o prostředí, kde má uživatel k dispozici znalosti celého světa na konečcích svých prstů, stačí jen napsat otázku a ihned dostane obrovské množství odpovědí. To přináší značný užitek v mnoha oblastech, je však možné, že nás na oplátku zbavuje schopnosti objektivně posoudit naše znalosti, což se může projevit v dělání rozhodnutí ohledně záležitostí, o kterých si myslíme, že jsou nám známé, ačkoliv tomu tak ve skutečnosti není.

Autor článku David Preiss
David Preiss

Kapitoly článku