TOPlist

Woolet: Chytrá peněženka 21. století, kterou jen tak neztratíte

Woolet je chytrá peněženka, která se nyní snaží bojovat o přízeň uživatelů na serveru Kickstarter. Zaujme nejen svým zpracováním, ale především užitečnými funkcemi, jako je lokalizace či prozvonění z telefonu.

Chytrá zařízení pomalu, ale jistě prostupují všemi oblastmi našeho života a snaží se nám ho zjednodušit. Od chytrých televizí v obývacích pokojích, přes chytré lampičky u postelí a chytré telefony v našich kapsách jsme se dostali k věcem, které dosud chytré nebyly a často jsme je někde zapomínali. Mezi ně patří bezesporu i peněženky, u kterých dlouho chyběla možnost „prozvonění“ a tedy jednoduššího nalezení. Se zajímavým řešením přichází firma Woolet Co., jejíž fundovací kampaň právě běží na Kickstarteru.

Její produkt zvaný Woolet je běžně vypadající peněženka s tloušťkou necelý jeden centimetr. Co ji však odlišuje, je spojení se smartphonem skrze Bluetooth 4.0, případně 4.1. V případě, že se od peněženky vzdálíte, notifikace vás upozorní, že jste ji nejspíše zapomněli vzít s sebou. Upozornění lze nastavit na vzdálenost mezi 6 a 25 metry, pokud tedy necháte peněženku v kabátu na věšáku a budete se pohybovat v nastaveném okruhu, telefon pípat nebude.

Peněženka, která se umí ozvat

Pokud však někdo bude chtít s vaším kabátem, popřípadě jen s peněženkou odejít, dozvíte se o tom prakticky okamžitě. Aplikace také sleduje poslední polohu, takže vždy víte, kde jste ji měli naposled, a můžete se k ní nechat navigovat s přesností na 40 centimetrů, výrazně se tedy zmenší okruh, ve kterém je třeba hledat, pokud ji na první pohled nevidíte.

Woolet může plnohodnotně nahradit stávající peněženku. Je vyrobena z kvalitní kůže a pojme všechny bankovky nejčastěji používaných měn, jako je dolar nebo euro, s českými penězi tedy nebude problém. Dále obsahuje čtyři přihrádky na kreditní karty, jednu kapsičku na větší dokumenty (až 7×10 cm) a tajnou přihrádku na bankovky vysoké hodnoty, pokud byste je nechtěli při každém otevření vystavovat na odiv.

O chod se bude starat energeticky nenáročný procesor ARM Cortex-M0. Ten bude při životě udržovat baterie dobíjená pohybem a tělesným teplem, což by mělo zaručit téměř nekonečnou výdrž. Aplikace k propojení telefonu a peněženky bude dostupná pro iOS a Android, přislíbena je také pro Windows Phone.

 

Původním cílem firmy bylo od fanoušků projektu vybrat 15 000 dolarů (cca 370 000 Kč), už nyní se však podařilo vybrat téměř 70 000 dolarů (cca 1 715 000 Kč) a kampaň zdaleka není u konce, dá se tedy očekávat, že částka ještě výrazně vzroste. A pokud vše půjde tak, jak autoři plánují, první šťastlivci by měli obdržet hotový produkt během května tohoto roku.

V případě, že vás chytrá peněženka zaujala a chtěli byste podpořit její vývoj, můžete se přidat k ostatním fanouškům na Kickstarteru.

Autor článku David Preiss
David Preiss

Kapitoly článku