TOPlist

Windows Phone 8.1 přinesou nové funkce a možná i konec tlačítka Zpět

Operační systém Windows Phone 8.1 s sebou zřejmě přinese nejen softwarové novinky a změny, ale i významný zásah do hardwarové výbavy. Na jaká vylepšení se můžeme těšit?

Známý technologický novinář s mnoha kontakty uvnitř Microsoftu, Paul Thurrot, včera zveřejnil zajímavé novinky ohledně blížící se významné aktualizace operačního systému Windows Phone s kódovým označením Blue. Zprávu pocházející od jednoho nezveřejněného zdroje se ale Thurrotovi dosud nepodařilo potvrdit jinými cestami, řadíme ji tedy zatím pro jistotu do kategorie spekulací.

Novinky ve Windows Phone 8.1 „Blue”

Změnou, která nás v redakci zarazila rozhodně nejvíce, má být konec klávesy Zpět. Podle údajů, které Microsoft získává se svolením zákazníků přímo z jejich telefonů, jej většina z nich využívá velice zřídka. Možná kvůli zvyku ze zařízení s iOS uživatelé při odchodu z programu raději stisknou středové tlačítko a spustí novou aplikaci místo používání multitaskingu.

Zatím není jasné, jak bude tento zásah vyřešen u stávajících zařízení, ale ta nová zřejmě přijdou na trh už ochuzena minimálně o jednu hardwarovou klávesu. Zpráva nezmiňuje osud podle našeho názoru ještě méně využívaného vyhledávacího tlačítka, ale po zvážení těchto informací by nás vůbec nepřekvapilo, kdyby se ho Microsoft zbavil také a spokojil se s jedním „univerzálem” po vzoru tabletů s Windows 8/RT.

Společný kód s Windows RT

Microsoft chce vývojářům umožnit snadnější portaci aplikací mezi oběma systémy. V současné době spolu obě API sdílí zhruba 33 procent kódu, po vydání WP Blue má toto číslo narůst až na 77 procent.

Vylepšený multitasking

Microsoft si je údajně velice dobře vědom „nedokonalostí” systému při zvládání procesů na pozadí. Aktualizace živých dlaždic a příjem push notifikací by měly být ve Windows Phone 8.1 mnohem spolehlivější.

Podpora větších displejů

Podzimní aktualizace GDR3 přinese podporu větších displejů, konkrétně s úhlopříčkou od 5 do 7 palců. Blue má jít v tomto ohledu ještě dále a umožnit nasazení systému Windows Phone na zařízení se sedmi- až desetipalcovými zobrazovači. Jedná se tak zřejmě o další krok k přiblížení mobilní a tabletové platformy Microsoftu.

Thurrot dále zmiňuje dilema Microsoftu mezi masovým nasazováním levných telefonů v kontrastu s nižšími prodeji dražších zařízení vyšší třídy. Systém Windows Phone v posledních měsících konečně zaznamenává zvýšený zájem zákazníků, a to především díky low-endovým smartphonům Nokia Lumia 520 a Lumia 620. Jenže ačkoliv je tržní podíl velice důležitý, marže z těchto zařízení jsou nízké.

Microsoft by tak po akvizici Nokie logicky chtěl výrazněji uspět i s dražšími modely. Dopomoci mu k tomu má i zvyšování často zmiňovaných hardwarových parametrů v čele s větším rozlišením a úhlopříčkou displejů. Specifikace ale nejsou všechno, a tak jsme moc zvědavi, jak se redmondskému gigantu podaří příští rok nastartovat novou kapitlou svého mobilního systému. Windows Phone 8.1 přijdou na trh zřejmě už na jaře.

Autor článku Miroslav Havlíček
Miroslav Havlíček

Kapitoly článku