TOPlist

WebOS je nyní Open source: Čeká jej lepší budoucnost?

Operační systém webOS je nyní open source; HP jej chce nabídnout dalším výrobcům a zapojit se má i komunita. Povede se tento nadějný systém vzkřísit a dostat zpět do hry?

Mobilní operační systém WebOS je v podstatě takový zatoulaný pes. Sice je skvělý, vrtí ocáskem a zaslouží si pozornost, ale majitelé ho v kuse vyhazují z domu. Zrodil se v lednu roku 2009 pod záštitou společnosti Palm, kde nahradil svého předchůdce PalmOS. Hned následujícího roku, přesněji v dubnu 2010, se Palm pod tíhou finančních problémů nechal odkoupit firmou Hewlett Packard. Ta byla nejdříve z nově získaného mobilního OS nadšena a prohlásila, že chystají nasazení WebOS nejen do chytrých telefonů a tabletů, ale i do notebooků, stolních počítačů a tiskáren. Následovalo představení nové řady mobilních zařízení s WebOS, konkrétně to byl chytrý telefon HP Pre 3,  jeho menší sourozenec HP Veer a 9,7″ tablet HP TouchPad.

 -

Sotva se ale HP Veer a TouchPad stihly dostat na prodejní pulty obchodů a Pre 3 se na trhu objevil jen v několika zemích, zjistili pánové v HP, že je pro ně mobilní trh příliš velké sousto a prohlásili, že s vývojem těchto zařízení končí. Pro HP Veer a TouchPad byla přislíbena podpora formou aktualizací systému, spotřebitelé ale nechtěli kupovat zařízení bez budoucnosti, tržby byly mizivé a obchody začaly hromadně vracet telefony a tablety výrobci. Americký prodejní řetězec BestBuy zvolil jinou taktiku, slevil TouchPad na pouhých 99 dolarů (cca 1800 Kč); tím rozpoutal naprosté nákupní šílenství, vyprodal během chvilky celou zásobu a spustil řetězovou reakci, jelikož během několika dnů i jiné prodejny po celém světě hlásily vyprodáno a HP TouchPad se stal globálně druhým nejprodávanějším tabletem. 


Série vtipných reklam na HP TouchPad s britským hercem Russelem Brandem

Hewlett Packard mezitím změnil vedení, novou majitelkou se stala Meg Whitmanová, která dříve stála v čele prodejní sítě eBay, a ta se rozhodla vzít společnost do pevných rukou, zamezit přebytečnému nakupování krachujících společností a nenechat se tak stáhnout ke dnu. Systém WebOS byl nejprve nabídnut na prodej, na internetu se vedly sáhodlouhé spekulace o tom, kdo by jej mohl koupit, nakonec se ale žádný obchod nekonal a 9. prosince 2011 HP vydalo tiskovou zprávu, ve které uvádí, že poskytne WebOS zdarma jako opensource. Na dotaz, zda HP v budoucnu hodlá vydat nějaký nový hardware na bázi WebOS, Whitmanová odvětila, že chytré telefony určitě vyrábět nebudou, nicméně uvažují nad nástupcem Touchpadu, ale nemůže dosud závazně říci, zda jej vůbec stihnou vydat v roce 2012. Kam tedy kráčí WebOS? Zatím se nedá říci, že jeho cesta vede jednoznačně do záhuby; s přechodem na opensource se dostal do péče nemalé komunity freelancer vývojářů, na nedostatek aplikací zatím také netrpí, jediným bodem úrazu je teoreticky odseknutý vývoj smarthonů od HP. HP Pre 3 a Veer jsou zatím relativně nové kousky, všichni ale víme jak rychle se rozvíjí elektronika, za určitou dobu tedy nebudou poslední vydané smartphony od HP stačit ani skalním fanouškům WebOS. Jistou jiskru naděje vykřesaly zprávy o tom, že se podařilo portovat tento systém na HTC Evo 3D. Vypadá to tedy, že se flotila zařízení, na kterých půjde spustit WebOS v budoucnu rozšíří a samotný systém se bude vyvíjet a šířit podobně jako stolní distribuce linuxu, se kterým má ostatně společný kernel.

Zdroj: WebOSNation

Autor článku Ruslan Botsyurko
Ruslan Botsyurko
Lékař, fotograf, redaktor, DJ, webdesigner, nevyléčitelný perfekcionista a bezmezný nadšenec do všech možných technologií, který od malička běhá po světě se šroubovákem (no dobrá, nyní spíše se skalpelem :)) a snaží se přijít na to, jak věci kolem fungují.

Kapitoly článku