TOPlist

Sony Xperia Z2 Tablet: Tenká žiletka, co se vody nebojí (videopohled)

V dnešním testu prověříme elegantní tablet od Sony, který láká nejen na výborný hardware, ale také na voděodolné tělo. A protože testování v koupelně je nuda, vzali jsme novinku na flyboard.

Společnost Sony uvedla na trh novou generaci modelu Xperia Z2 Tablet, která láká nejen na výborné hardwarové parametry, ale nabízí také velmi tenké tělo a na desetipalcový tablet nízkou hmotnost.

Poslední top modely řady Xperia se pyšnily voděodolným tělem a ani Z2 Tablet tento trend nenarušuje. Stupeň krytí IP58 zajišťuje částečnou odolnost vůči prachu a úplnou odolnost vůči vniknutí vody v hloubce 1,5 metru po dobu třiceti minut. Zda voda tabletu opravdu nevadí, jsme vyzkoušeli na flyboardu.

 
S tímhle tabletem se do přírody nemusíte bát vyrazit. Nevadí mu prach (pyl, písek…) ani voda

Na bocích tabletu najdeme broušený hliník, ostřejší tvary pak vycházejí z OmniBalance designu, který Sony u top Xperií používá. Na pravém a levém boku najdeme stereo reproduktory, které hrají velmi hlasitě, škoda jen o něco méně výrazné basové linky. Velké okraje okolo displeje sice prospívají lepšímu držení (prsty si nebudete zakrývat zobrazovací panel), ale na můj vkus jsou až příliš výrazné a drobná dieta by jim neuškodila. Výborně Sony vyřešilo NFC anténu – ta je dostupná nejen na zadní straně, ale také na přední (na pravém boku kousek pod logem), takže při párování s příslušenstvím nebo při posílání souborů není nutné tablet otáčet. Je to sice detail, ale rozhodně potěší.

Za kvalitu se platí

Na českém trhu se tablet prodává za 13 490 Kč v případě Wi-Fi varianty, za GSM/3G/LTE verzi zaplatíte 15 990 Kč včetně DPH. Zajímavostí dražšího modelu, který je vybavený slotem na SIM kartu, je možnost telefonovat přes hlasité handsfree či připojené Bluetooth sluchátko. Ve srovnání s konkurencí jsou to ceny poměrně sebevědomé a pokud chcete ušetřit, určitě se vyplatí nějaký čas počkat, než ceny půjdou dolů.

Hned tak se nezadýchá

Pod kapotou nalezneme čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 801 na frekvenci 2,3 GHz & GPU Adreno 330, 3 GB operační paměti RAM, 16GB interní úložiště (uživatelsky přístupných je zhruba 10 GB) a slot na microSDXC karty (až 64 GB), doinstalované aplikace lze přesouvat na paměťovou kartu. Xperia Z2 Tablet také zaujme tloušťkou pouhých 6,4 mm a hmotností 426 gramů v případě Wi-Fi verze či 439 gramů u LTE varianty. V AnTuTu Benchmarku jsme naměřili 33 418 bodů, v 3D Marku (Ice Storm Unlimited) tablet dosáhl slušných 18 796 bodů a ve SmartBenchi 2012 získal 6 708 bodů v Productivity indexu a 4 350 bodů v Gaming indexu.

  

Ve výbavě dále najdeme 10,1″ IPS displej s rozlišením 1920 x 1200 px (224 ppi), který má velmi dobré podání barev, výborné pozorovací úhly a rovnoměrné podsvícení, avšak kvůli lesklému povrchu a výrazným odleskům není čitelnost na venkovním světle úplně ideální. Displej nabízí podstatně lepší barevné podání než předchozí generace a pokud by vám saturace i tak přišla nedostatečná, lze si v nastavení displeje aktivovat X-Reality režim, který barevný kontrast ještě více zvyšuje – v tomto případě už mi ale obraz nepřišel úplně přirozený.


V základím balení toho mnoho nenajdete, kromě tabletu se budete muset spokojit jen s nabíječkou, USB kabelem a uživatelským manuálem

Díky podpoře USB Host a USB OTG k tabletu lze připojit další periferie. Skrze speciální kabel například USB disk, Flash disk, klávesnici nebo třeba ovladač od konzole Playstation. Já jsem k tabletu připojil USB/microUSB Flash disk s kapacitou 32 GB a tablet s ním bez problémů pracoval.

Za fotky se stydět nebudete

Na zadní straně má své místo 8Mpx fotoaparát s čipem Exmor RS, který za dobrého světla zvládne pořizovat celkem slušné snímky a špatná není ani kvalita Full HD videa (30 FPS). V horších světelných podmínkách už jde kvalita rychle dolů, ztrácí se ostrost a objevuje se velmi výrazný šum, i tak ale novinka na poměry tabletů podává mírně nadprůměrné výsledky a problémy ji nedělají ani makro fotografie nebo focení dokumentů s textem o velikosti 6.

- - -
Další snímky včetně odkazu pro stažení v plném rozlišení najdete v naší galerii

- - -

V režimu inteligentní automatiky tablet fotí v 5Mpx rozlišení a všechny hodnoty si software nastavuje sám. V případě, že chcete fotit na 8 Mpx, je potřeba přepnout se do manuálního režimu, kde si kromě velikosti lze nastavit také expozici, ISO, vyvážení bílé barvy a další hodnoty.

Zajímavě vypadá také režim focení s využitím rozšířené reality. K dispozici máte celkem sedm scén, kdy vám na zabírané scéně bude například pochodovat tyrannosaurus a v pozadí vybuchovat fotka, případně plavat rybičky, létat motýly, kvést květiny… a právě těmito roztomilými efekty své snímky můžete obohatit. Některé postavičky a objekty, které se v záběru objevují, reagují na dotek (zvuk, změna barvy, provedení triku). Režim rozšířené reality se hodí nejen pro pobavení s přáteli, ale dokonale zaměstná také vaši ratolest.


Režimy focení s prvky rozšířené reality (ukázky najdete ve videopohledu)

  

Výčet režimů uzavírá focení s rozostřeným pozadím, panorama a k dispozici je i celá řada kreativních efektů, u kterých rovnou vidíte náhled v reálném čase. Na přední straně nechybí 2,2Mpx kamerka pro videohovory či pořizování autoportrétů, ve kterých lze opět využít některý z režimů rozšířené reality.

Vestavěný akumulátor s kapacitou 6000 mAh tablet při běžném používání udrží při životě až dva dny, při aktivnějším zatížení bez problémů zvládne jeden den. V případě přehrávání HD videa s maximálním jasem a připojením do Wi-Fi sítě (včetně zapnuté synchronizace) se tablet přihlásil o dobití za 11 hodin a 38 minut. Horší je to s nabíjením, z nuly na sto vám to zabere 5,5 hodiny. Vhod přijde tzv. Stamina režim, při kterém dojde k omezení výkonu procesoru a omezení aktivity aplikací na pozadí, což se pozitivně projeví na celkové výdrži.

Výčet hardwarových parametrů uzavírá Bluetooth 4.0, Wi-Fi s podporou standardů 802.11 a/b/g/n/ac, GPS & Glonass, NFC, ANT, FM rádio a nezapomnělo se ani na infračervený port, který využijete pro ovládání domácí elektroniky. Pochválit musíme dobrou citlivost na Wi-Fi i GPS, i když používat desetipalcový tablet pro navigaci je přece jenom trochu bláznivé.


Ani takové podmínky novému tabletu od Sony nevadí :-) (autorka fotografie: Marie Kocumová)

Nový Sony Xperia Z2 Tablet nás v redakci velmi příjemně překvapil a rozhodně se jedná o skvěle vybavené zařízení s dobře odladěným systémem, výkonným hardwarem a slušnou výdrží. Třešničkou na dortu je odolnost vůči vodě, nízká hmotnost a sympatická tloušťka. Škoda jen vyšší ceny, lesklejšího displeje, který má za následek nepatrně horší čitelnost na sluníčku a zadní strany se soft touch povrchem, jež je sice příjemný na dotek a tablet díky němu neklouže v rukou, bohužel si ale dokonale si pamatuje každý otisk vašeho prstu.

Autor článku Jiří Hrma
Jiří Hrma
Zakladatel a šéfredaktor SMARTmania.cz, fanoušek moderních technologií a chytré domácnosti, cestovatel, milovník elektronické hudby a vyznavač extrémních sportů.

Kapitoly článku