TOPlist

Sociální smartphone HTC First představen a s ním i nový launcher Facebook Home

O společné konferenci Facebooku a HTC se mluvilo dlouho a dnes jsme se dočkali spekulovaného Facebook telefonu HTC First, ale i nového sociálního launcheru pro Android.

Společné konferenci HTC a Facebooku předcházela velká vlna spekulací; mluvilo se o představení jednoho nebo více zařízení a také odhalení vlastního launcheru. Nakonec se tyto zvěsti potvrdily a telefon HTC First, jehož render již unikl před pár dny, je na světě. Mimo to jsme se ale dozvěděli, že “Facebook Phone” už má v kapse mnoho z nás. Na toto tvrzení navázalo představení nového prostředí pro Android, jenž integruje nejoblíbenější sociální síť do systému co nejvíce to půjde.

   
HTC First na oficiálních renderech

Facebook Home: Nahraďte aplikace lidmi

Mark Zuckerberg pohovořil o tom, jak budeme moci svůj Android telefon změnit v prostředek pro okamžité spojení se všemi přáteli. To nám umožní nová skupina aplikací a upravené prostředí se souhrnným názvem Facebook Home. Centrem dění bude přímo samotná odemykací obrazovka Cover Feed, na níž se bude sdružovat dění z Facebooku.

Tapetou se stanou fotografie nahrané vašimi přáteli a v prostřední části se nalézají upozornění a zprávy. Podržením prstu nad jedním z nich je pak všechny seskupíte a tahem prstu odstraníte, čímž uvolníte prostor pro nové události. V horním okraji displeje se poté nachází statusy vašich přátel. Dvojitým klepnutím na náhledy poté otevřete konkrétní událost a budete ji samozřejmě moct okomentovat nebo provést další akci.

   

Základem pohybu v systému je tzv. “Home button”, tedy vaše profilová fotka v podobě kulaté ikony, jejímž stisknutím se dostanete zpátky na domovskou obrazovku “Cover Feed”. Podržením pak získáte tři možnosti, přičemž tahem doleva se dostanete do aplikace Messenger, směrem doprava otevřete poslední spuštěnou aplikaci a posunem nahoru získáte nabídku všech nainstalovaných programů. Velmi zajímavou funkcí jsou tzv. “Chat Heads”. Vpravo nahoře (případně jinde, chcete-li) se vždy nachází malá kulatá ikonka, na níž se střídají profilové obrázky přátel, kteří se s vámi zrovna snaží komunikovat. Klepnutím pak otevřete nabídku SMS zpráv i těch z Facebooku spolu s dalšími možnostmi.

V Obchodě Play se Facebook Home poprvé objeví 12. dubna, ke stažení ale zatím bude pouze pro Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy Note II, HTC One a HTC One  X+. Nová zařízení budou přidávána postupně a slíbeny byly také každoměsíční updaty přinášející nové funkce. V nadcházejících měsících se počítá také se samostatnou verzí pro tablety. Jakmile budeme mít aplikaci k dispozici, přineseme vám podrobnější informace a recenzi.

HTC First: Smartphone s puncem Facebooku

Snímky nového Facebook telefonu se nepodařilo utajit a podělili jsme se o ně s vámi již před pár dny. Jejich pravost nyní byla potvrzena a brzy na to se na stránkách amerického operátora AT&T objevily hardwarové parametry. HTC First nabídne 4,3palcový HD displej, dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4 Plus s GPU Adreno 305, 1 GB operační paměti a 5Mpx fotoaparát s možností natáčení fullHD videa.

Nerozšířitelná vnitřní paměť pak nabídne průměrnou kapacitu 16 GB. Jistá je přítomnost LTE modulu, což však na české zákazníky příliš velký vliv mít nebude.

  

V telefonu se bude nacházet upravená verze operačního systému Android s Facebook Home nadstavbou. K dispozici bude několik barevných provedení – černá, bílá, modrá a červená. Zařízení se dostane do prodeje už 12. dubna, a to pouze exkluzivně pro zákazníky amerického operátora AT&T, přičemž my ostatní si budeme muset ještě chvíli počkat nebo si vystačit s launcherem Facebook Home.

Autor článku Martin Pavlović
Martin Pavlović
O technologie se zajímám odjakživa. Kromě nich mě baví také urbanismus a městská mobilita, hudba a společenská témata. Nejraději trávím čas v sedle kola, na kulturních akcích, s analogem v ruce nebo doma u knih, filmů i videoher.

Kapitoly článku