TOPlist

Samsung Mobile Unpacked 2012 pohledem novináře

Zajímá vás, jak to chodí na tiskových konferencích a s jakými nástrahami musí novinář bojovat? V tomto článku zavítáme na Samsung Unpacked event do Londýna, kde byl představen Galaxy S III.

Samsung ve čtvrtek 3. května v Londýně představil novou vlajkovou loď, model Galaxy S III. Redakce SmartMania.cz na Unpacked event obdržela pozvánku a já se vám v tomto odlehčeném článku událost pokusím přiblížit z té druhé strany.

Celá akce pro mě odstartovala 3. května v 10:30, kdy jsme měli společně s ostatními novináři a partnery Samsungu sraz na ruzyňském letišti. Z ČR do Londýna na Unpacked event odhadem letělo zhruba 35 lidí, což není zrovna malé číslo a dává tušit, jak významná a důležitá tato akce pro Samsung a partnery byla. Po dosednutí na letiště Heathrow v Londýně následoval transfer na hotel, kde jsme se ubytovali a měli několik hodin „na vydechnutí“. Tenhle čas jsem  strávil doplněním energie v podobě teplého jídla a přípravou techniky na večerní akci.

- - - 
Z Prahy do Londýna, ubytování na hotelu a přesun na výstaviště

Okolo 18. hodiny jsme naskočili do připraveného autobusu před hotelem a přesunuli se na výstaviště Earls Court. Při vstupu se každý novinář musel akreditovat a následně mu byl umožněn vstup dovnitř.

- - -

- - - 
Čekání v prvním ze sektorů na „vpuštění“ 

Samotná hala byla rozdělena do tří sektorů. Zhruba 30 minut jsme postávali v prvním z nich, kde jsme měli možnost se občerstvit. Od druhého sektoru nás v tuhle chvíli dělila obrovská opona, za kterou bylo připravené pódium a prostor pro zhruba 3 000 účastníků. Když se opona odhrnula, dav novinářů začal rychle proudit do druhého sektoru, aby si každý zajistil co nejlepší výhled. 

- - -
Vzhůru do hlavní haly

Společně s kolegy ze SvetAndroida.cz a MobilMania.cz se nám podařilo ukořistit místo ve třetí řadě uprostřed před pódiem, což byl téměř ideální „flek“. V tu dobu ještě fungovaly bezdrátové sítě, ale pod stále se zvyšujícím počtem účastníků snažících se připojit příliš dlouho nevydržely a během konference dokonce na chvíli přestaly fungovat datové přenosy operátorů – tak silné zatížení sítě Unpacked event způsobil. Není se ale čemu divit, stovky redakcí se v jednu chvíli snaží nahrávat obrovské množství dat. Já jsem to po několika neúspěšných pokusech o připojení také vzdal.


Před zahájením konference…

- - - 

 
Hala se plní novináři a partnery… (pohled z hlavního pódia)

- - -

Sál se poměrně rychle zaplnil; na minutu přesně, tedy v 19:00 londýnského času Samsung Unpacked event 2012 začal. Z kruhového pódia na pravém okraji haly se o hudební doprovod celé akce staral londýnský metropolitní orchestr. Po zhruba desetiminutovém úvodu jsme se dočkali odhalení finální podoby Samsungu Galaxy S III, kterou nám představil JK Shin, prezident a ředitel mobilní jednotky Samsung Mobile Communications.

- - -
JK Shin a Loesje De Vriese představují Galaxy S III 


Kompletní záznam z tiskové konference Samsungu v Londýně

Samotné představení nové vlajkové lodi trvalo zhruba hodinu. Během nich jsem několikrát zkoušel prošťouchnout datové přenosy a dostupné Wi-Fi sítě, ale příliš se nedařilo. Ale ono to naštěstí nevadilo, protože díky live streamu přímo od Samsungu mohl event sledovat každý.

- - - 
Kromě telefonu Samsung představil i zajímavé příslušenství. A pak se zvedla opona…

- - - 
…a všichni se přesunuli do další části haly otestovat novinku

Při závěrečné řeči se obří předělovací stěna, na kterou se promítala doprovodná grafika, nadzvedla, díky čemuž vznikl průchod do třetího sektoru, kde už byly připravené pulty pro novináře a další účastníky. Sálem to jen zašumělo a dav novinářů zbrkle proudil do třetí části haly – každý si chtěl Samsung Galaxy S III ulovit pro sebe, aby si jej mohl vyzkoušet, získat první dojmy, pořídit fotografie a případně natočit videopohled.

- -  -

Samsung naštěstí přípravy nijak nepodcenil a testovacích kusů bylo opravdu dostatek (odhadem zhruba 100), takže i když jsem nevystřelil s proudícím davem v první vlně, bez potíží jsem se k telefonu dostal a na zhruba 10 minut jen „urval“ sám pro sebe, respektive jsme si jeden kousek zabrali ještě s kolegy z dalších českých redakcí. Díky tomu se vytvořil štít, který nás chránil od útoků japonských novinářů, které pro jejich nájezdy s nadsázkou přezdíváme „kamikaze“ :-). Už několikrát se mi totiž stalo, že mi při točení videopohledu telefon náhle zmizel ze záběru a ocitl se v rukou japonského kolegy, který si s ničím nebral servítky.

- - -

Po nafocení telefonu a natočení videa jsem se pokusil data poslat kolegovi do ČR, se kterým jsme postupně připravovali článek. Wi-Fi síť už se umoudřila a fotografie se podařilo odeslat. Upload 1,5GB videa musel počkat až na hotel, protože při dostupné rychlosti bych klip nahrával ještě teď.

- - - 
Osahat jsme si mohli nejen telefon, ale i příslušenství. Bezdrátová nabíječka bohužel chyběla.

Krátce po 21. hodině jsme měli s ostatními novináři z české výpravy sraz před výstavištěm, kde jsme čekali na autobus, který nás odveze zpět na hotel. Do této doby jsem se v hale snažil obcházet jednotlivé stojany a pořizovat fotky příslušenství, které Samsung společně s „estrojkou“ představil.

- - - 
Pulty s telefony. A po otestování je potřeba posbíraná data odeslat do redakce… 

- - - 
Pak jsme se s výstavištěm rozloučili a přesunuli se čekat na autobus

Po příjezdu na hotel měl Samsung pro české a slovenské novináře připravený raut doplněný prezentací zástupců lokálních poboček, na kterém jsme se například dozvěděli datum zahájení prodeje (4. června). Hotelová Wi-Fi už sice fungovala spolehlivě, nicméně rychlost stále nedostačovala pro odeslání natočeného videopohledu.

- - -     

Na rautu se objevily dva testovací kusy Samsungu Galaxy S III, takže jsme měli další možnost si telefon osahat a vyzkoušet. Překvapila mě pružnost zadního krytu, i při silném ohnutí vydržel a nepraskl. Také jsem měl možnost se více podívat na uživatelské prostředí a operační systém, který byl i na prototypu velice dobře odladěný a všechny reakce byly krásně plynulé.

- - -

- - -

Vyzkoušel jsem také webový prohlížeč, kterému opět nešla upřít vysoká svižnost, i když s Flashem si ještě neporadil (to se ale u finální verze změní). Prohlížeč je standardní z čtyřkového Androidu a podporuje synchronizaci záložek s desktopovým Google Chrome. Najednou bylo možné mít otevřených až 8 stránek. Skrolování i zoomování bylo opět naprosto plynulé, 4,8″ displej je zkrátka pro prohlížení webových stránek ideální (a platí to i pro čtení dokumentů nebo sledování videa).

-  - -

- - -

Pod plastovým zadním krytem je umístěný slot na microSIM kartu a nechybí zde ani zdířka pro vložení paměťových karet microSD. Hlavní systémový reproduktor je trochu nezvykle umístěný hned vedle objektivu 8Mpx fotoaparátu. Ne že by to nějak vadilo, ale většina telefonů jej má dole. Kvalita reprodukce zvuku byla nadprůměrná, překvapily mě zejména výrazné basy a čistý zvuk.

- -

Galaxy S III rozhodně není malý telefon a svůj podíl na tom má především obrovský displej. Na druhou stranu jsem neměl problém s nošením v kapse, zejména díky tenkému tělu se do ní bez potíží vešel. V průběhu rautu jsem se rozhodl odnést fototechniku na pokoj a při té příležitosti jsem znovu otestoval hotelovou Wi-Fi. Příjemným překvapením bylo, že ve dvě hodiny ráno byla rychlost připojení perfektní a videopohled se na YouTube nahrál zhruba za 15 minut. Nelenil jsem tedy a rovnou připravil článek s prvními dojmy, ve kterém jste si video mohli prohlédnout.

- - 
Erární připojení nabíječky a pracovní stůl

Už dříve jsem zjistil, že všechny zásuvky na pokoji jsou britského typu. Přiznám se, že mě to trochu překvapilo; v Londýně jsem byl už poněkolikáte a dříve jsem si s sebou vždy redukci vozil, ale vůbec nebyla potřeba. Tentokrát jsem se ji proto rozhodl nechat doma, což byla chyba. O triku s pojistkou a natlačením kolíků jsem sice věděl, ale naštěstí mě zachránila evropská zásuvka v koupelně (zřejmě pro holicí strojky). Adaptér k MacBooku Pro v ní sice příliš pevně nedržel, ale noční vynalézavost vzala za své a problém jsem během několika vteřin vyřešil :-). Díky tomu jsem krátce před čtvrtou hodinou ráno dopsal článek a mohl ulehnout.

- - -

V 8:00 ráno jsme měli sraz před hotelem s ostatními a pak už následoval transfer na letiště a přesun zpět do České republiky. A teď už nezbývá než čekat, až se nám do redakce dostane finální verze Galaxy S III, abychom ji pro vás mohli pečlivě otestovat.

Autor článku Jiří Hrma
Jiří Hrma
Zakladatel a šéfredaktor SMARTmania.cz, fanoušek moderních technologií a chytré domácnosti, cestovatel, milovník elektronické hudby a vyznavač extrémních sportů.

Kapitoly článku