TOPlist

Samsung Galaxy S6 (edge): Jak fotí a nahrává video?

V redakci testujeme horkou novinku Samsung Galaxy S6 edge, která nabízí špičkové hardwarové parametry, a jak si ukážeme na následujících řádcích, ostudu nedělá ani 16Mpx fotoaparát s optickou stabilizací obrazu.

Nové vlajkové modely Galaxy S6 a Galaxy S6 edge jsou vybaveny fotoaparátem s rozlišením 16 megapixelů a objektivem se světelností f/1.9. Samsung použil inovovanou generaci ISOCELL snímače od Sony (IMX240), který slibuje ostré snímky s menším množstvím šumu i v horších světelných podmínkách. Stejný snímač najdeme už u Galaxy Note 4 a Galaxy Note Edge, u kterých jsme výslednou kvalitu fotografií chválili. A jinak tomu nebude ani v případě Galaxy S6 a Galaxy S6 edge.

Za dobrých světelných podmínek je kvalita snímků nadprůměrná – detaily jsou ostré a dobře vykreslené, barvy věrné a úroveň šumu minimální. Velmi dobře si optika poradí s focením makra. Samsung zapracoval také na kvalitě fotografií v horších světelných podmínkách, kdy už je patrný pokles ostrosti a objevuje se vyšší úroveň šumu, ale i tak nejsou výsledky vůbec špatné. Další příjemnou funkcí je rychlé spuštění fotoaparátu, které zabere pouhých 0,7 vteřiny (v uzamčeném stavu stačí dvakrát rychle stisknout středové tlačítko).

-

- -
Další fotografie včetně odkazu pro zobrazení v původním 16Mpx rozlišení najdete v naší galerii, do které budeme postupně přidávat další obsah.

Pro srovnání níže přidáváme také několik fotografií pořízených iPhonem 6 Plus, který rovněž produkuje kvalitní fotografie, i když Samsung nabízí vyšší rozlišení. Za denního světla jsou výsledky srovnatelné, avšak v některých scénách vyhrává Samsung díky vyšší ostrosti a lépe zvládnutém makru. iPhone 6 Plus naopak podává o něco lepší výsledky v horších světelných podmínkách. U Samsungu se při 16Mpx rozlišení fotí v poměru stran 16:9 (5312 x 2988 px), iPhone 6 Plus s 8Mpx fotoaparátem fotí v poměru stran 4:3 (3264 x 2448 px).

- - -

- - -
Další fotografie včetně odkazu pro zobrazení v původním 16Mpx rozlišení najdete v naší galerii

Srovnání: Galaxy S6 (edge) vs. iPhone 6 Plus (napravo)

- 
Vlevo: 16Mpx Samsung Galaxy S6 (edge), vpravo: 8Mpx iPhone 6 Plus

- 
Srovnávací snímky z obou modelů v plném rozlišení můžete stahovat z tohoto odkazu

- 

- 

- 

- 

- 
Srovnávací snímky z obou modelů v plném rozlišení můžete stahovat z tohoto odkazu

- 

- 

- 

- 
Srovnávací snímky z obou modelů v plném rozlišení můžete stahovat z tohoto odkazu

Kromě základního režimu fotografování lze aktivovat také profesionální mód, ve kterém si nastavíte barevné podání, ostření, vyvážení bílé barvy, ISO a expozici. Dále se nabízejí režimy selektivního ostření, panoramatické snímky a dodatečné lze stáhnout další režimy (sportovní, duální kamera, jídlo, animovaný GIF…).

 
Aplikace pro fotografování a záznam videa, výběr režimů

Samsung se snažil maximálně zeštíhlit velikost svých aplikací i uživatelského prostředí TouchWiz, a z toho důvodu v základu nenajdete tak velký počet režimů, což ale není vůbec na škodu. S těmi výchozími si totiž většina z nás stejně vystačí.

- - -

Video telefon zvládne nahrávat v několika rozlišeních. Základní je Full HD (1920 x 1080 px) při 60 fps, nicméně v tomto případě se budete muset obejít bez optické stabilizace. Ta chybí také u Ultra HD (4K, 3840 x 2160 px) videa při 30 fps a dostupná je pouze při nahrávání ve Full HD při 30 snímcích za vteřinu. Nezapomnělo se ani na HDR video, které lze nahrávat opět pouze ve Full HD/30 fps.

Video: Full HD s optickou stabilizací, HDR i 4k záznam

Výsledná kvalita videa je opět nadprůměrná. Chválíme množství detailů a barevné podání; velmi rychlá je optika i při přeostřování. Připravili jsme pro vás tři ukázky nahrané v různých režimech (Ultra HD 30 fps, Full HD 30 fps a Full HD 60 fps). Při přehrávání si určitě všimnete nepříjemného zvuku na pozadí – nejedná se o chybu telefonu ani softwaru, ale na vině je originální pouzdro, ve kterém jsme telefon měli umístěný. Jakmile jsme telefon z pouzdra vyndali, nepříjemný zvuk zmizel a zvuková stopa nebyla nijak degradovaná. V brzké době vám nabídneme další videa, kde již bude zvuk v pořádku.

Full HD video při 30 fps s aktivní optickou stabilizací obrazu

Full HD video při 60 fps bez optické stabilizace obrazu (ta není pro tento režim dostupná)

Ultra HD video při 30 fps bez optické stabilizace obrazu (ta není pro tento režim dostupná)

Samsung Galaxy S6 a Galaxy S6 edge se v České republice začínají prodávat už tento pátek 17. dubna (více informací). Pokud máte k novinkám nějaké dotazy, využijte prostoru v komentářích.

Jaké varianty se v ČR budou prodávat?

  • S6 32 GB – bílá perla, černý safír
  • S6 64 GB – bílá perla, černý safír, zlatá platina, modrý topaz
  • S6 128 GB – černý safír
  • S6 edge 32 GB – bílá perla, černý safír
  • S6 edge 64 GB – bílá perla, černý safír, zlatá platina
  • S6 edge 128 GB – černý safír, zelený smaragd

*varianty bílá perla a černý safír budou v prodeji od 17. dubna. Termín zahájení prodeje variant modrý topaz, zelený smaragd a zlatá platina bude upřesněn.

Doporučené maloobchodní ceny obou novinek (včetně DPH):

32 GB 64 GB 128 GB
Galaxy S6 19 799 Kč

22 599 Kč

25 399 Kč

Galaxy S6 edge

23 799 Kč

26 599 Kč

29 299 Kč

po kliknutí na cenu se dostanete na cenové srovnání portálu Heureka.cz

Autor článku Jiří Hrma
Jiří Hrma
Zakladatel a šéfredaktor SMARTmania.cz, fanoušek moderních technologií a chytré domácnosti, cestovatel, milovník elektronické hudby a vyznavač extrémních sportů.

Kapitoly článku