TOPlist

Samsung Galaxy Note 5: Pan nedostupný (videopohled z veletrhu IFA)

Galaxy Note 5 se do Evropy zatím nechystá, nicméně do Berlína jej Samsung přivezl ukázat. Jaká je novinka v praxi, prozradí náš videopohled.

Samsung v první polovině srpna na Unpacked eventu v New Yorku nepředstavil jen zakřivený Galaxy S6 edge+ (recenze), ale také novou generaci tabletofonu Galaxy Note 5 s dotykovým perem S Pen. Ta má bohužel oficiální dostupnost potvrzenou pouze na americkém a asijském trhu a do Evropy se zatím nechystá. Přesto ji Samsung do Berlína přivezl ukázat a my doufáme, že jihokorejský gigant v budoucnu své plány přehodnotí a s Notem 5 se setkáme i na našem trhu. Zatím je to ale ve hvězdách.

Zatímco Galaxy S6 edge+ má zakřivený displej, zvláštností Galaxy Note 5 je zakřivení zadní strany. Hardwarová výbava je u obou modelů téměř identická; i v tomto případě Samsung vsadil na 5,7″ Super AMOLED displej s Quad HD rozlišením (1440 x 2560 px, 518 ppi), nicméně panel není nijak zakřivený. Celkové rozměry Galaxy Note 5 jsou 153,2 x 76,1 x 7,6 mm, hmotnost je 171 gramů.

Hnacím motorem se stal 64bitový octa-core čip Exynos 7420 se čtyřmi jádry s taktem 2,1 GHz a čtyřmi s taktem 1,5 GHz. Pro potřeby operačního systému Android 5.1 Lollipop jsou připraveny 4 GB LPDD4 RAM a 32/64GB interní úložiště (rychlé paměti UFS 2.0). Slot na paměťovou kartu se ani v tomto případě nekoná.

Na zadní straně najdeme 16Mpx fotoaparát s optickou stabilizací obrazu, světelnost objektivu je f/1.9. Kromě focení můžete nahrávat také video až ve 4k rozlišení při 30 fps, k dispozici jsou rovněž režimy pro slow-motion (HD rozlišení, 120 fps) a klasické Full HD (30/60 fps). Přední selfie kamerka (světelnost objektivu f/1.9) má rozlišení 5 Mpx a širokoúhlý záběr.

 

Vestavěný akumulátor má kapacitu 3 000 mAh. Nezapomnělo se na rychlé nabíjení přes kabel a nově nechybí ani rychlé dobíjení skrze bezdrátovou nabíječku (podporovány jsou standardy WPC a PMA). Výrobce udává, že s novou generací rychlé bezdrátové nabíječky se telefon na 100 % kapacity dobije za rovné dvě hodiny (při nabíjení přes kabel je to 90 minut). Abyste na tuto hodnotu dosáhli, je nutné vlastnit nejnovější verzi jejich bezdrátové nabíječky; se současnými modely bude doba podstatně delší.

Ve výbavě dále nechybí kompletní podpora LTE pásem, duální Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2 LE, ANT+, NFC či GPS/Glonass. Pro připojení nabíječky a datového kabelu je k dispozici klasický microUSB (USB 2.0) konektor.

Autor článku Jiří Hrma
Jiří Hrma
Zakladatel a šéfredaktor SMARTmania.cz, fanoušek moderních technologií a chytré domácnosti, cestovatel, milovník elektronické hudby a vyznavač extrémních sportů.

Kapitoly článku