TOPlist

Revoluční technologie P2i ochrání každý smartphone před vodou (MWC 2013)

Díky technologii P2i od společnosti Dunkable je možné jakýkoliv telefon ochránit vůči vniknutí vody. A nejen telefon, speciální vrstvu je možné integrovat téměř na libovolný povrch (video).

V jednom z osmi obřích pavilonů letošního MWC 2013 naše redakce narazila na velice zajímavou expozici společnosti P2i Dunkable, která nám zde odprezentovala jejich převratnou technologii, která dokáže každý smartphone učinit vodotěsným. Na všechny součástky konkrétního zařízení se nanese speciální vrstva nanočástic, která odpuzuje veškeré tekutiny. Zástupci společnosti nám vysvětlili, že princip nanášení povlaku není údajně nijak složitý a lze ho provádět jak na zkompletovaný smartphone, tak i při samotné výrobě zařízení na montážních linkách.

Nanočástice se ve finále navážou na veškeré součástky a v praxi fungují jako neviditelná bariéra, která zabraňuje smrtonosné oxidaci. Kromě jiného jsme byli informováni, že splečnost Dunkable v současné době vyjednává s předními výrobci mobilní elektroniky (Huawei, HTC, Motorola či Samsung), a kdo ví, jednou se dost možná dočkáme i vodotěsného iPhone. Myšlenka, že díky této technologii může být každý smartphone vodotěsný je přinejmenším lákavá, nicméně otázka zůstává, zda postupem času nebude docházet ke snižování odolnosti.

   

Zde jsme však dostali odpověď, že nanesený film je stálý a lze ho odstranit pouze mechanickou cestou, poškodit jej ale mohou hrubé vrypy ostrými předměty. Pokud by byl zmíněný účinek opravdu trvalý, můžeme bez ostychu hovořit o opravdové revoluci na poli s mobilní elektronikou.

 

Dunkable není jedinou společností, která se zabývá podobnou problematikou. Na letošním kongresu jsme narazili i na další firmy s podobným cílem, nicméně technologie P2i nám přišla jako nejzajímavější díky tomu, že ji lze bezproblému nanášet i na ostatní materiály s různými fyzikálními vlastnostmi.

-

Autor článku Richard Streit
Richard Streit
Redaktor serveru SMARTmania.cz, fanoušek mobilní a výpočetní techniky. Vyznává a aktivně provozuje adrenalinové sporty. Mezi další zájmy patří hudba, příroda a moderní vědy. Jeho velkou vášní je Apple a partnerský web CeskyMac.cz.

Kapitoly článku