TOPlist

Papír, holínky, kabely, telefony, mapy, sítě: Nokia slaví 150 let od založení

Finská Nokia letos slaví 150 let od svého vzniku. Za tu dobu vystřídala spoustu odvětví, přičemž největší slávu jí přinesla výroba mobilních telefonů. Na nástup dotykových telefonů ale nestihl největší výrobce telefonů na světě včas zareagovat a následně byl nucen svoji ztrátovou mobilní divizi prodat.

V roce 1865 u finského města Tampere na řece Nokiavirta nechal postavit Fredrik Idestam mlýn na dřevní buničinu a začal vyrábět papír. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat, a tak byl ve městě Nokia vystavěn druhý mlýn. Vzniklá papírenská společnost byla pojmenována právě podle tohoto města, a i když papír již dlouho nevyrábí, existuje dodnes.

 

Než se stala Nokia největším výrobcem mobilních telefonů na světě, stihla se ještě angažovat v gumárenském průmyslu, ve výrobě telefonních a telegrafních kabelů i samotných telefonů či televizorů. 

Od 5kg mobilního telefonu po legendu 3310

Celosvětové uznání ale získala díky mobilním telefonům. První mobilní telefon Nokie se jmenoval Mobira Talkman, představen byl v roce 1984 a na náš trh se dostal díky operátorovi EuroTel. Díky dvěma olověným akumulátorům telefon vážil pět kilogramů.

 

Mnohem kompaktnějším zařízením byl telefon Mobira Cityman, který proslavil někdejší prezident Sovětského svazu Michail Gorbačov při hovoru v rámci tiskové konference v roce 1987, telefon si dokonce vysloužil přezdívku Gorba.

Cityman a Talkman jsou také kódová označení nových chystaných vlajkových lodí od Microsoftu

Nokia má na svém kontě desítky úspěšných telefonů, například v roce 1994 byl představen model 2110, který jako první obsahoval populární melodii Nokia Tune. U nás byl velmi populární telefon Nokia 5110, který jako jeden z prvních nabídl vyměnitelné kryty a vestavěné hry včetně návykového hada.

  
Nokia 5110

Zřejmě nejslavnějším telefonem, který je možné zahlédnout na ulici i dnes, je Nokia 3310 z roku 2000. Na přelomu milénia již byla Nokia největším výrobcem mobilních telefonů na světě, přičemž tento post okupovala od roku 1998 celkem 14 let. Mezi legendy lze zařadit modely 6310, 6300, 8110, N90, N95, i zvláštní designové pokusy, jakými byly modely 7600, 7280 či kapesní herní konzole N-Gage.

   
Nokia 3310, 6300 a N95

Smartphone znamená Symbian 

V roce 1998 se Nokia spojila s Motorolou, Ericssonem a Psionem a došlo k založení sdružení Symbian, z něhož vzešel stejnojmenný mobilní operační systém, kterým tento čtyřlístek společností definoval kategorii smartphonů. Symbian se stal stavebním kamenem mnoha úspěšných zařízení, například Nokia 9210 Communicator či prvního fotomobilu finské značky s označením Nokia 7650. Symbian byl úspěšnou platformou chytrých zařízení, bohužel nastupující éra dotykových telefonů mu zlomila vaz a se Symbianem šla ke dnu i samotná Nokia.

  
Nokia 9210 Communicator

I když se objevily pokusy uzpůsobit zastaralý systém pro nová dotyková zařízení, bylo evidentní, že jeho roky jsou již sečteny. Nokia tak přispěchala s upravenou linuxovou distribucí Debian pro mobilní zařízení a pojmenovala ji Maemo, tento systém se ale objevil pouze na omezeném množství zařízení. Pozdějším sloučením Maema s platformou Moblin vznikl systém MeeGo, na němž byl postaven model Nokia N9. Víc už Nokia nestihla, v roce 2010 se novým generálním ředitelem stal Steven Elop z Microsoftu a hodil Nokii „záchranné“ lano. 

 
Nokia N9 se systémem MeeGo

Windows Phone versus hořící plošina

Nový ředitel přirovnal finskou firmu k hořící plošině, s tím, že pokud nezačne okamžitě jednat, plošina shoří. Prakticky okamžitě zařízl platformy MeeGo i Symbian a rozhodl se vše vsadit na jedinou kartu – poměrně nový systém Windows Phone. I když byl nový start mobilní Nokie hned v počátku poznamenán restartem platformy Windows Phone, dařilo se Nokii být ve světě mobilních technologií poměrně inovativní společností – telefony Lumia nabídly kvalitní zpracování, špičkové fotoaparáty, vybrané modely podporu bezdrátového nabíjení a kromě toho i bezplatnou celosvětovou navigaci či kancelářský balík Office.

 
Nokia Lumia 800 a 710: První telefony finské značky s Windows Phone 

S rostoucí popularitou systémů Android (kde měla Nokia velmi krátkou epizodu s neúspěšnou platformou Nokia X) a iOS však ani tato kombinace kýžený úspěch nepřinesla a mobilní divize Nokie nakonec v roce 2014 spadla pod křídla Microsoftu. Ten představil ještě několik smartphonů pod značkou Nokia, nově modely ale již nesou jméno redmondského giganta a značka Nokia je v současnosti k vidění pouze na hloupých telefonech, u nichž má Microsoft právo využívat logo Nokia po dobu deseti let. Dodnes se spekuluje, zda byl Steven Elop nastrčený trojský kůň nebo jen velmi neschopný manažer

 
Královna fotomobilů Nokia Lumia 1020

Postmobilní éra

Naštěstí Nokia nepodnikala jen v byznyse s mobilními telefony, během úpadku mobilní divize se z ní stal poměrně velký hráč v budování síťové infrastruktury. Toto odvětví nejprve vedla se Siemensem, v roce 2013 jej však vyplatila a letos se díky akvizici francouzské společnosti Alcatel-Lucent dostala mezi největší tři hráče v tomto odvětví. 

  

Nokia se také věnuje tvorbě mapových podkladů v rámci své divize HERE, čím dál častěji se ale hovoří o tom, že se ve Finsku budou chtít tohoto odvětví zbavit. Posledním zdrojem příjmů Nokie je licencování technologií, k němuž v loňském roce přibylo i licencování vlastní značky. První plod, tablet Nokia N1, vzešel ze spolupráce s čínským Foxconnem, jeho prodej je ale omezen pouze na čínský trh a to ještě ve velmi limitovaném množství.


Nokia N1: Podívejte se na naše první dojmy z MWC 

Budoucnost 

Nokii příští rok vyprší smluvní zákaz používat vlastní značku na smartphonech a tak se logicky vyrojily spekulace, že příští rok nastane její velký comeback do mobilního byznysu. Její zástupci tuto spekulaci ale popřeli, a může se tak stát, že se mobilní telefony značky Nokia zařadí po bok papíru, holínek, telegrafních kabelů, televizorů a dalších produktů, které ve 150leté historii finské firmy nesly její jméno. Nokii i tak s díky za její mobilní epizodu přejeme k jubileu vše nejlepší.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku