TOPlist

Nová vlajková loď HTC si ponechá název One, k čemu jí ale budou dvě čočky fotoaparátu?

Nový model HTC One má nabídnout lepší zvuk a také dvě čočky hlavního fotoaparátu. Dočkáme se záznamu 3D videa nebo HTC představí technologii bezztrátového zoomu?

Tchajwanská společnost HTC na veletrhu Mobile World Congress neoslnila, představila dva nové telefony střední třídy – Desire 816 a Desire 610, přičemž druhý jmenovaný ani neukázala na pódiu. Tyto modely ostatně nebyly ani k dispozici novinářům pro podrobnější prozkoumání, pouze se ve vitrínách nacházelo několik vypnutých zařízení nebo maket. Na přednášce několikrát zaznělo, že představení hlavní novinky pro letošní rok se dočkáme na samostatné akci, konané 25. března.

 

Loňská vlajková loď HTC One zaujala na MWC především porotce Global Mobile Awards 2014, kteří ji ocenili jako nejlepší smartphone loňského roku. Její pokračovatel má podle staršího tweetu @evleaks ctít jméno a nést název The all new HTC One, což potvrzuje nové video přímo od výrobce, v němž dvojice protagonistů, připomínajících fyziky ze seriálu Big Bang Theory, vysvětluje, proč měl loňský model tak úžasný zvuk. 

Nový HTC One má přijít s vylepšenou technologií HTC BoomSound, dokonce se ve videu objevuje v ruce jednoho z protagonistů, záběr na něj je ale zcela rozostřený a veškeré slovní informace o něm jsou nahrazeny zvukem žesťových nástrojů.

   

Kromě výtečného zvuku má také nový HTC One přijít s fotoaparátem o dvou čočkách. K čemu může tato technologie sloužit zkusil zjistit server Engadget u zástupců startupu Corephotonics, který v současné době pracuje právě na dvoučočkovém fotomodulu. Nejedná se sice o stejný model, jaký bude osazen v novém HTC One, může však alespoň naznačit možnosti využití této technologie. Každý by jistě očekával zejména podporu pro zaznamenávání obrazu ve 3D, model od Corephotonics jde ale ještě dál.

 

Díky použití čoček s rozdílnými ohniskovými vzdálenostmi, kdy jedna je širokoúhlá a druhá pro trojnásobné přiblížení, je možné plynule zoomovat, aniž by bylo nutné sáhnout po digitálním výřezu snímku. Díky tomu neklesá při využívání zoomu rozlišení a kvalita pořizovaného snímku. V Corephotonics ale nezůstali jen u pořizování statických fotografií, kombinací digitálního zoomu a přepínání čoček lze dosáhnout poměrně plynulého přibližování přímo při natáčení videa.

Další výhodou tohoto řešení je lepší výkon fotoaparátu při nízkém osvětlení. Pokročilý software, který zajišťuje, aby jeden pixel z jedné čočky odpovídal pixelu z druhé čočky, dokáže analyzovat scénu a vybrat nejvhodnější kombinaci tak, aby došlo k maximální redukci šumu. Díky dvěma rozdílným čočkám lze lépe pracovat s hloubkovou analýzou scény, jako například rozmazávání objektů za snímaným portrétem, rychlejší autofokus nebo širší možnosti rozšířené reality.

   

Na snímcích nového HTC One, které na internet umístil @evleaks, mají obě čočky fotoaparátu rozdílnou velikost, je tedy možné, že se podobné funkcionality dočkáme i v tomto modelu. Do jeho odhalení zbývají ještě tři týdny, budeme zvědaví, zda se HTC podaří přinést do světa mobilních technologií výraznější inovaci nebo se dočkáme pouze “lepších fotek”. 25. března se vše dozvíme.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku