TOPlist

Nokia Lumia 620 představena: Barevná a s nízkou cenou (preview)

Nokia nečekaně představila levnou Lumii 620 s Windows Phone 8, WVGA displejem, podporou NFC a 5Mpx fotoaparátem. Do ČR bohužel dorazí až v březnu s cenovkou do 6 000 Kč.

Nokia před malou chvílí nečekaně představila model Nokia Lumia 620, třetí a cenově nejdostupnější chytrý telefon Nokia s Windows Phone 8. Stejně jako vlajková loď Lumia 920 a model střední třídy Lumia 820 nabízí kompaktní design, systém Windows Phone 8 a zajímavé barevné varianty.

Hraje všemi barvami

Nokia Lumia 620 využívá pro dosažení řady atraktivních barev a texturových efektů novou dvojvstřikovou techniku. Ta přináší druhou vrstvu barevného průsvitného polykarbonátu, která je nanesena na základní vrstvu, čímž je dosaženo druhotného promíchání barev a efektu větší hloubky. Díky sedmi různým výměnným krytům si mohou lidé snadno upravit vzhled své Nokia Lumia 620 podle své osobní preference a stylu.

Mezi funkcemi, které sdílí s modely Nokia Lumia 920 a Nokia Lumia 820, jsou například nástroje Nokia Lenses, které podtrhují kreativní potenciál hlavního pětimegapixelového fotoaparátu, na přední straně pak najdeme VGA kamerku pro videohovory. Aplikace Cinemagraph Lens přidává do statických fotografií jednoduché animace, zatímco Smart Shoot z více snímků vytváří jediný perfektní záběr, ze kterého je dokonce možné odstranit nežádoucí objekty.

 

Nokia Lumia 620 nabízí také přístup k mapovým a navigačním aplikacím, včetně Nokia Map, Nokia Autem, Nokia MHD a exkluzivní aplikaci Městské info Nokia. Tato aplikace prostřednictvím hledáčku fotoaparátu zobrazuje informace o okolí přímo na budovách zobrazených na displeji telefonu. Díky podpoře technologie NFC lze telefon Nokia Lumia 620 snadno spárovat s příslušenstvím podporujícím tuto technologii. Otevřená a bezpečná NFC konektivita umožňuje sdílet a přijímat obsah anebo provádět platby s využitím aplikace Peněženka ve Windows Phone 8 pouhým přiložením telefonu ke kompatibilnímu zařízení (tato funkce zatím v ČR není dostupná).

Hnacím motorem telefonu je dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4 Plus s taktem 1 GHz pro každé jádro. Sekunduje mu 512 MB RAM, 8GB vnitřní paměti a nezapomnělo se ani na slot pro microSDXC karty do kapacity 64 GB.

Nokia Lumia 620 bude dostupná v řadě barev včetně limetkové, oranžové, purpurové, žluté, azurové, bílé a černé. Podle informací od českého zastoupení Nokie se u nás telefon začne prodávat až v průběhu března za zhruba 5 900 Kč včetně DPH, což není vůbec pozitivní zpráva. Lumia 620 měla být konkurentem pro HTC 8S, nicméně takhle velké zpoždění pozici modelu 8S příliš neohrozí.

Autor článku Jiří Hrma
Jiří Hrma
Zakladatel a šéfredaktor SMARTmania.cz, fanoušek moderních technologií a chytré domácnosti, cestovatel, milovník elektronické hudby a vyznavač extrémních sportů.

Kapitoly článku