TOPlist

Nexus 6P oficiálně: Kovové tělo, WQHD displej, 3450mAh baterie a Android 6.0

Google dnes představil vůbec první Nexus s kovovým tělem. Za výrobou stojí Huawei a už teď je jasné, že tenhle kousek bude mířit mezi nejlépe vybavené modely na trhu. Navíc s Androidem 6.0.

Google dnes představil dva referenční smartphony modelové řady Nexus. Model 5X od LG jsme vám představili v tomto článku; nyní se zaměříme na výkonnější Nexus 6P, který se směle může řadit mezi jedny z nejlépe vybavených smartphonů na trhu. Ve vybraných zemích (USA, Kanada, Irsko, Velká Británie a Japonsko) se nové Nexusy skrze online obchod Play začnou prodávat už dnes, o oficiální dostupnosti na českém trhu zatím nemáme bližší informace, ale není vyloučeno, že se u nás novinka později objeví.

Nexus 6P na oficiálním snímku 

Super AMOLED displej s úhlopříčkou 5,7 palců nabídne rozlišení WQHD rozlišení (1440 x 2560 px, 515 ppi) a bude krytý odolným sklem Gorilla Glass čtvrté generace. Nexus 6P je rovněž prvním zástupcem této modelové řady, který nabídne celokovové tělo. I přesto, si novinka zachová slušnou hmotnost 178 gramů. Celkové rozměry jsou 159,4 x 77,8 x 7,3 mm.

Huawei nás už u modelu Mate S, který v redakci testujeme, přesvědčilo, že telefony s kovovou konstrukcí umí dělat na výbornou. Precizní dílenské zpracování tedy očekáváme také u nového Nexusu 6P.

Výpočetní výkon má na starosti čip Snapdragon 810 (aktuální revize 2.1) od Qualcommu s taktem 1,9 GHz, který doplní grafický akcelerátor Adreno 430. Pro potřeby nejnovější verze operačního systému Android 6.0 Marshmallow budou k dispozici 3 GB rychlých LPDDR4 RAM. Ve výbavě dále nechybí NFC, Bluetooth 4.2, GPS/Glonass a Wi-Fi 802.11ac (2×2 MIMO).


Oba dva nové Nexusy nabídnou USB-C konektor

Pod mřížkami na čelní straně najdeme dva systémové stereo reproduktory. Poprvé se také u smartphonů Nexus setkáme s datovým konektorem USB-C. V horní třetině kovových zad bude umístěn kruhový snímač otisků prstů. Vestavěný a uživatelsky nepřístupný akumulátor disponuje kapacitou 3 450 mAh.

Nexus 6P bude dostupný ve třech barvách: stříbrné, černé, bílé.

Na zadní straně najdeme novou generaci čtečky otisků prstů, která by měla být o poznání rychlejší a přesnější. Google si od ní hodně slibuje ve spojení s autorizací nákupů skrze službu Android Pay, která ale zatím bude fungovat pouze v USA.

Pro fotografování je k dispozici 13Mpx snímač s laserovým autofocusem, duální přisvětlovací diodou a možností nahrávat video ve 4k rozlišení při 30 fps. Velikost pixelu je 1,55 mikronu, což je více, než má konkurence. Nejen díky tomu by měl telefon dobře fotit i v horších světelných podmínkách. Vypadá to ale, že se zapomnělo na optickou stabilizaci obrazu, kterou už top modely konkurenčních výrobců většinou umějí. Selfie kamerka nad displejem nabídne 8Mpx rozlišení.

Horní část telefonu je nejen kvůli fotoaparátu mírně vyvýšená, což by zároveň mělo napomáhat lepšímu držení zařízení v ruce. Na pravém boku tradičně najdeme dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti a klávesu Power. Pod displejem žádná tlačítka nehledejte – ta jsou tradičně softwarová.

32GB Nexus 6P se v USA bude prodávat za 499 USD (12 060 Kč), 64GB verze za 549 USD (13 300 Kč) a 128 GB varianta za 649 USD (15 700 Kč). Ceny v eurech pro evropské země zatím odhaleny nebyly, ale dá se očekávat, že budou ještě o něco vyšší.

Autor článku Jiří Hrma
Jiří Hrma
Zakladatel a šéfredaktor SMARTmania.cz, fanoušek moderních technologií a chytré domácnosti, cestovatel, milovník elektronické hudby a vyznavač extrémních sportů.

Kapitoly článku