TOPlist

Nextbit Robin budí rozruch: Cloudový smartphone s neustále aktualizovaným Androidem

Na Kickstarteru se objevil další „telefon snů“, tentokrát se však nejedná o garážový projekt několika nadšenců, ale o skutečně zajímavý smartphone prorostlý neomezeným cloudem a zajištěnými budoucími aktualizacemi.

Co se stane, když se spojí bývalí zaměstnanci společností Google, Apple, Amazon a HTC, kteří mají například na svědomí počátky Androidu či design telefonů HTC? Zcela nový smartphone, který specifikacemi nezaostává za současnými vlajkovými modely, a přitom v maximální možné míře využívá cloudu. Přivítejte Nextbit Robin, první cloudový smartphone na světě. 

Android v neomezených oblacích

Tento unikátní telefon s neotřelým designem sice pohání systém Android, ten je ale stále jednou nohou kdesi v oblacích. Systém se neustále přizpůsobuje potřebám ukládání dat a automaticky optimalizuje prostor v telefonu. Pokud například nepoužíváte některé aplikace, Robin je pošle do cloudu a jejich ikonky na místech v systému zešednou.

 

Budete-li je chtít opět používat, jednoduše se stáhnou zpět. Stejně to funguje i s fotkami, telefon je automaticky zálohuje do cloudu, ale nemá být problém je dostat několika kliky zpět do zařízení. Nextbit Robin využívá vlastního cloudového řešení, které nabídne uživateli do začátku velkorysý 100GB prostor. Pokud uživateli dojde místo, Nextbit je údajně bezplatně navýší.

   

O stavu synchronizace informuje čtveřice diod pod obrázkem obláčku na zadní straně zařízení. O svůj FUP mít strach nemusíte, synchronizace dat probíhá pouze, jste-li připojeni na Wi-Fi.    

Originální kvádr se slušným hardwarem

Tvar telefonu se dá popsat jednoduše jedním slovem – kvádr. Žádné přehnané poloměry zaoblení rohů, či hran, ale pořádně ostré přechody. Postranní rámečky jsou příjemně tenké, za to čelo a brada, mezi které je vklíněn 5,2″ Full HD displej, působí mohutně. Obě části obsahují kruhový výdech reproduktoru, nahoře se navíc nachází čočka 5Mpx selfie kamerky a nezbytná čidla. Na hardwarová tlačítka se bohužel nedostalo a ukrajují tak prostor displeji. Fotoaparát na zadní straně se pyšní rozlišením 13 megapixelů, fázovým ostřením, duální LED diodou a schopností fotit do formátu RAW. 

 

Uvnitř telefonu tepe šestijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 808, k ruce mu jsou 3 GB operační paměti. Vnitřní úložiště nabídne 32GB prostor, paměťovou kartou si jej ale nerozšíříte, pro tyto účely slouží již zmíněný cloud. I když synchronizace probíhá pouze při připojení k Wi-Fi, na své si přijdou i milovníci rychlých dat, telefon podporuje sítě LTE ve všech myslitelných pásmech, včetně těch, které používají „naši“ operátoři. Nechybí ani Bluetooth 4.0 LE a čip NFC. 

 

Výrobce tvrdí, že telefon je navržen pro velkou výdrž baterie, kterou mu má zajistit článek o kapacitě 2 680 mAh. Pokud přeci jen energie dojde, bude díky technologii Quick Charge 2.0 stačit pouze pár minut k částečnému dobití. O nabíjení se stará oboustranný konektor USB-C, vedle něj se na spodní straně telefonu nachází notifikační LED dioda.

 

Nezmínili jsme ještě čtečku otisků prstů, která se netradičně nachází na pravé straně zařízení. Telefon bude nabízen ve dvou barevných kombinacích – Mint a Midnight. 

 

O záruku jen tak nepřijdete

Nextbit Robin pohání nejnovější verze systému Android bez jakýchkoliv aplikací třetích stran a tak to má zůstat napořád – společnost se zavazuje, že jakmile Google připraví novou verzi, aktualizace přijde co možná nejdříve. To platí i o Andriodu 6.0 Marshmallow, s nímž telefon zřejmě přijde na trh.

 

Pokud se vám ale čistý Android znelíbí, bude možné jej díky odemčenému boatloaderu a open-source ovladačům nahradit například CyanogenMod ROM, a to dokonce bez ztráty záruky. Ta bude platit dokonce i v případě, pokud si neodbornou instalací uděláte ze systému nepoužitelnou cihlu. Takový přístup se nám velmi líbí. 

 

Dostupnost a cena

Tato kapitola je prozatím v oblacích, neboť je závislá na počtu přispěvatelů na webu pro komunitní financování Kickstarter. V době vydání tohoto článku se nicméně již téměř podařilo vybrat celou potřebnou částku 500 tisíc dolarů, a tak bude výroba moci brzy začít. První podporovatelé získali telefon za 299 USD (7 222 Kč bez DPH) a do rukou by se jim měl dostat příští rok v lednu. Chcete-li být mezi prvími majiteli, můžete rovněž přispět na projekt, byť již vyšší částkou, na stránkách Kickstarteru.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku