TOPlist

Nejlepší aplikace nad otevřenými daty: chytré úřední desky i mapa veřejných záchodků

Druhý ročník soutěže Společně otevíráme data potvrdil společenský i ekonomický potenciál otevřených dat. Uspěla např. služba zpřístupňující informace z úředních desek, web představující nejkrásnější dětská hřiště v Praze nebo mapa veřejných toalet.

Otevřená data získávají stále větší váhu. Státní úřady, kraje i města postupně zpřístupňují informace ve strukturovaných a strojově čitelných formátech, které umožňují další využití. Cílem soutěže Společně otevíráme data je podpořit tento trend a ocenit kvalitní aplikace, které na otevřených datech vytváří nové služby prospěšné pro veřejnost. Cenu pro nejlepší studentskou aplikaci si odnesl Justinian.cz, který novátorským způsobem propojuje data o české legislativě. Soutěž pořádá Fond Otakara Motejla.

V letošním ročníku soutěžilo 24 webových, mobilních a desktopových aplikací. Vítěze vybírala odborná porota složená z osobností z byznysu, akademické sféry i neziskových organizací. Cenu za první místo si odnesla aplikace edesky.cz, která přehledně zobrazuje dokumenty vyvěšené na elektronických úředních deskách měst a obcí. Občané tak mohou sledovat důležité změny ve svém okolí – např. uzavírky silnic, prodej obecních pozemků nebo stavební řízení na nový supermarket. Zdrojová data služba čerpá z elektronických úředních desek jednotlivých krajů, měst a obcí. Autorem projektu je Marek Aufart.

Druhé místo získal projekt Dětská hřiště v Praze, za nímž stojí Jakub Kuthan, Václav Pekárek  a Martin Vašák. Webová aplikace mapuje nejkrásnější hřiště v metropoli. K září 2014 obsahuje přehled více než 80 lokalit s asi 130 hřišti včetně popisu atrakcí, zajímavých míst v okolí i bohaté fotodokumentace. Projekt využívá informace od odborů životního prostředí jednotlivých městských částí a otevřené mapové podklady.

Třetí příčku obsadil WCkompas, jejž vytvořili Pacienti IBD (sdružení pacientů s idiopatickými střevními záněty). Služba, určená primárně handicapovaným, mapuje dostupnost a kvalitu veřejných toalet. WC kompas funguje od začátku října a eviduje cca 450 toalet. Web je přizpůsoben zobrazení na chytrém telefonu. Jako základ posloužila část otevřené databáze od spřáteleného projektu Vozejkmap, jenž uspěl v loňském ročníku soutěže Společně otevíráme data.

Cena Fondu Otakara Motejla pro nejlepší studentskou aplikaci putuje na Matematicko-fyzikální fakultu UK, kde vznikla aplikace Justinian propojující zákony, soudní rozhodnutí a další legislativní dokumenty. Aplikace je postavena na otevřené datové infrastruktuře OpenData.cz.

Do první desítky se ale dostaly i projekty jako je Cykloplánovač pomáhající městským cyklistům, DATY shromažďující data o českých firmách a změnách v jejich struktuře nebo Road Safety, aplikace upozorňující na silnice, kde hrozí riziko srážky se zvířaty.

Autor článku Michal Javůrek
Michal Javůrek
Nadšenec do mobilních technologií, vášnivý fotograf, cyklista a sběratel starých telefonů. Pokud zrovna nesedím u počítače, najdete mě v přírodě s fotoaparátem přes rameno, nebo v sedle na kole.

Kapitoly článku