TOPlist

MWC 2015 je za dveřmi: Jaké novinky letošní mobilní svátek nabídne?

Rok se s rokem sešel a za pár dní nám opět otevře brány tradiční barcelonský veletrh Mobile World Congress. Připravili jsme pro vás shrnutí těch nejvýraznějších novinek, které by se letos v Barceloně měly objevit.

  

Už jen pár dní nás dělí od každoročního svátku fanoušků mobilních technologií, který se bude konat tradičně v Barceloně. Veletrh Mobile World Congress oficiálně začíná příští pondělí 2. března, velká část novinek bude nicméně představena o den dříve na samostatných tiskových konferencích jednotlivých výrobců.

Do Barcelony tradičně vyrazí i naše redakce – společně s naším šéfredaktorem Jirkou Hrmou na MWC odcestují také kolegové Richard Streit a Martin Pavlović, aby vám společně mohli přinášet čerstvé informace přímo z místa dění & chybět nebudou ani první dojmy a videopohledy představených kousků. A jaké novinky by nám měla největší mobilní událost roku přinést? 

Tip: Sledujte naši cestu do Barcelony, dění na výstavišti, tiskové konference i zákulisní postřehy přímo na našem speciálním twitteru @smartmania_live.

LG (neděle, 1. března)

Společnost LG vyložila své karty na stůl již v minulém týdnu, na MWC totiž svůj trumf v podobě vlajkové lodě G4 nepředstaví – jeho premiéru si šetří až na později. Své portfolio mobilních telefonů obohatí o modely střední a nižší Magna, Spirit, Leon a Joy s podporou sítí LTE a operačním systémem Android 5.0 Lollipop. 

 

Hlavní tvář LG na MWC budou pravděpodobně tvořit nové chytré hodinky Watch Urbane, postavené na platformě Android Wear, korejský výrobce se také určitě bude na svém stánku chlubit druhou generací zahnutého telefonu LG G Flex, který byl představen již v lednu na veletrhu CES.

  

Huawei (1. března, 13:30)

MWC neuvidí ani novou vlajkovou loď společnosti Huawei, k představení modelu P8 má dojít na samostatné akci 15. dubna v Londýně. Čínský drak do Barcelony přiveze své první hodinky postavené na platformě Android Wear a údajně ještě další dvě nositelná zařízení. Inovovány by měly být i tablety společnosti, minimálně se svého zástupce má dočkat tablet MediaPad X1. 

  

Alcatel OneTouch (1. března, 16:00)

Společnost Alcatel OneTouch má poměrně čerstvé portfolio produktů, na veletrhu IFA loni v září představila svoji vlakovou loď Hero 2 a tablet Hero 8, v lednu na CES zase ukázala nepřeberné množství levných telefonů řad Pixi a Pop 2 a také stylové chytré hodinky OneTouch Watch. Jaké novinky nám čínský výrobce TCL pod značkou Alcatel OneTouch na MWC přiveze, je pro nás velkou neznámou, nicméně tipujeme, že se zde objeví například nový Alcatel OneTouch Idol 3.

 

HTC (1. března, 16:00)

Svoji vlajkovou loď One (M9) na MWC představí HTC, tchajwanská společnost tuto informaci potvrdila na svém oficiálním Twitteru a také v reklamách během utkání fotbalové Ligy mistrů. Chystanou novinku asi není třeba dlouze představovat, neboť HTC se nepodařilo uhlídat ani její parametry, ani vzhled. Na internet se dokonce dostala i oficiální produktová videa, takže nám chybí jen poslední dva dílky do skládačky – kdy a za kolik? 

 

HTC One (M9) však nebude s největší pravděpodobností na MWC jedináček, společnost minulý týden na Twitteru naznačila, že přijde něco velkého, což může mít souvislost s benchmarkem CompuBench, který zaznamenal zařízení s úhlopříčkou displeje 5,1″ a rozlišením 1 440 × 2 560 pixelů poháněný osmijádrovým MediaTekem MT6795. Údajně se jedná o HTC One (M9) Plus nebo o dříve avizovaný model s kódovým označením A55, ten má mít ovšem displej 5,5″. A když už jsme u těch obrovských věcí, hovoří se i o příchodu tabletu, založeném na Nexusu 9. 

 

Dočkat bychom se mohli i první nositelné elektroniky z logem HTC, která má vzniknout ze spolupráce s výrobcem oblečení Under Armour, a ve vzduchu rovněž také visí okleštěná verze loňské vlajkové lodě HTC One (M8) se Snapdragonem 615. Oficiálně máme potvrzen pouze příchod nové vlajkové lodě, je však možné, že tchajwanský výrobce přijede do Barcelony v plné polní. 

Samsung (1. března, 18:30)

Hodinu a půl po HTC představí svoji vlajkovou loď společnost Samsung, která bude chtít napravit reputaci nepříliš dobře prodávaného loňského modelu Galaxy S5. Jeho nástupce má přijít ve dvou variantách – s rovným a dvakrát zahnutým displejem. Obě varianty by měly být vyrobeny z hodnotnějších materiálů, pohánět je bude vlastní čipset Exynos vyrobený 14nm procesem. 

 

Vítanou novinkou má být nová verze grafické nadstavby TouchWiz, která se má dočkat radikálního zeštíhlení a menší hardwarové náročnosti. Samsung zřejmě využije svoji prezentaci k představení svého vlastního platebního systému a spekuluje se i o nových hodinkách s kruhovým displejem a rotující korunkou sloužící k ovládání. 

Acer (1. března, 10:00 & 19:00)

Od Aceru se máme na MWC dočkat několika telefonů s operačním systémem Windows Phone, podle slov generálního ředitele společnosti se má jednat o low-endová zařízení. Kromě toho bychom se mohli dočkat několika levnějších smartphonů s Androidem a zapomenuty nebudou ani tablety.   

 

Microsoft (pondělí, 2. března, 8:30)

Nové telefony s Windows Phone na MWC zřejmě přiveze i Microsoft, očekáván je především 5,7palcový nástupce levného tabletofonu Lumia 1320, podle agentury AdDuplex má však Microsoft v rukávu ještě další kousky. V datech společnosti uvízla dvě low-endová čtyřpalcová zařízení RM-1031 a RM-1099 s rozlišením displeje 480 × 800 pixelů a neznámý pětipalcový model s HD displejem, o němž se hovoří jako o levnější variantě Lumie 830. Brazilskou certifikací Anatel navíc v minulém týdnu prošla Lumia 640, což také může být kandidát na brzké představení. 

 

Bohužel bez podpory nového hardwaru v systému Windows Phone se od Microsoftu nemůžeme dočkat žádné revoluce, vody v dlaždicových vodách by měla rozvířit až Windows 10, která mají přijít v létě společně s novou vlajkovou lodí Microsoftu. Chuť na dříve spekulovaný hybrid telefonu s notebookem nás stále nepřešla. 

 

Lenovo / Motorola

Čínské Lenovo údajně chystá na MWC nálož nových smartphonů Vibe, mezi kterými by si měl vybrat opravdu každý. V nabídce bude originálně vypadající fotomobil Vibe Shot, telefony s velkokapacitní baterií P1 a P1 Pro a také slušně vybavené model Vibe X3 s 5,5palcovým displejem, stereoreproduktory a čtečkou otisků prstů.   

 

Samostatně působící divize Motorola Mobility zřejmě na MWC žádnou novinku nepřiveze, včera představila novou generaci levného smartphonu Moto E

Asus

Společnost Asus překvapila na lednovém veletrhu CES dvojicí velmi dobře vybavených smarphonů ZenFone 2 a ZenFone Zoom, k nimž přihodila řadu zajímavých konvertiblů Transformer Chi. Očekáváme, že tyto modely bude prezentovat i na MWC, přihodit by mohla například novou generaci hodinek Zen Watch s týdenní výdrží nebo spekulované hodinky s Windows. Přijít může rovněž zmenšená varianta v lednu představeného telefonu ZenFone 2 s podstatně ořezanou výbavou

 

Sony (úterý, 3. března)

Mobilní divize Sony balancuje na rozmezí mezi bytím a nebytím, kvůli čemu nejspíše přeruší půlroční interval vydávání vlajkových modelů a očekávaný smartphone Xperia Z4 odloží na neurčito. Na MWC ale zřejmě představí nový Xperia Z4 Tablet, který nedávno japonskému výrobci unikl v jeho vlastní aplikaci

 

Kazam

Své novinky na veletrhu MWC bude prezentovat i britská společnost Kazam. Ta neodolala pokušení a všechny karty vyložila na stůl již tento týden, Barcelonu zaplaví šesticí smartphonů s Androidem, dvěma telefony s Windows Phone a trojicí tabletů s Windows. Jediné, co Kazam dosud neprozradil, jsou ceny a dostupnost představených produktů. 

 

Gionee

Společnost Gionee přijede na MWC pěkně nabroušená, představí totiž další žiletku řady Elife. Pokud jsou údaje čínské certifikace TENAA pravdivé, model Elife S7 světový rekord v tloušťce nepokoří. Za to má však nabídnout solidní výbavu a jemný 5,2palcový displej. I přes velmi tenké tělo má nabídnout baterii o kapacitě 2 700 mAh, takže její výdrž nemusí být extremní slabinou tohoto telefonu. 

 

Meizu

Čínské Meizu si nechalo ukradnout premiéru mobilního Ubuntu španělskou firmou BQ, s tímto systémem ale nadále počítá a první vlastní model s Ubuntu má představit právě na MWC. Zdali se bude jednat o zvláštní variantu aktuální vlajkové lodě MX4 nebo si pro tyto účely připravil čínský výrobce jiný model, si musíme počkat do Barcelony. 

 

Kyocera

Japonská společnost Kyocera by měla na MWC oslnit telefonem s fotovoltaickým panelem přímo nad displejem, který by za světla neustále dobíjel akumulátor. Jsme především zvědaví, jak efektivní článek Kyocera dodá a jak dlouhý časový úsek bude zapotřebí k úplnému dobití baterie.

 

BenQ

Svoji vlajkovou loď chce na MWC představit i společnost BenQ, nebude ji však oficiálně představovat na tiskové konferenci, ale pouze ji ukáže na stánku čínského mobilního operátora Cheetah Mobile. Telefon má disponovat ultimátní výbavou v čele s procesorem Qualcomm Snapdragon 810, zda se však tento model dostane do našich končin, je velkou neznámou.

 

Pochopitelně MWC nebude jenom o smartphonech a tabletech, ale rovněž o příslušenství, nositelné elektronice, dronech a dalších technologiích, které mají co do činění s chytrými telefony a jejich platformami. Náš redaktorský tým bude mít veškeré informace z první ruky a bude vám přinášet pravidelné dávky textových informací společně s prvními dojmy z představených produktů. Průběžné dojmy z naší cesty na veletrh, z tiskovek, ale i ze zákulisí, můžete sledovat na našem twitteru @smartmania_live.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku