TOPlist

Motorola oficiálně představila novou generaci Moto X a Moto G a přidala zajímavé příslušenství

Motorola nafoukla úhlopříčky displejů svých populárních modelů Moto X a Moto G. První jmenovaný dostává spoustu barevných krytů z rozličných materiálů, druhý zase příznivou cenu, která nepřesáhne pět tisíc.

 

Motorola se sice veletrhu IFA nezúčastnila, nicméně svoji tiskovou konferenci měla naplánovanou tak, aby za svými konkurenty nezaostávala. Na akci, která se odehrála v domovském městě společnosti, Chicagu, představila přesně podle očekávání pokračovatele úspěšných telefonů Moto X a Moto G, oznámila okamžitou dostupnost a cenu hodinek Moto 360 a k tomu přihodila nové utržené sluchátko a externí baterii. 

Motorola Moto X

Pojmenování nové vlajkové lodě Moto X+1 se nepotvrdilo, nástupce Moto X nese stejné jméno jako předchozí generace. Novinka se profiluje jako nejpřizpůsobitelnější telefon na trhu, čemuž napomáhá široká paleta vyměnitelných zadních krytů v mnoha barvách, ale i materiálech, mezi nimiž vyčnívá dřevo a kůže. Díky většímu displeji narostly i celkové rozměry Moto X, v půdoryse má 72,4 × 140,8 mm, hmotnost zařízení je 144 gramů.

    

Její záda jsou prohnutá, což způsobuje proměnlivou tloušťku telefonu, který je v nejslabším místě 3,8 mm, v ose však atakuje jeden centimetr. Do ruky by tato záda nicméně měla pohodlně padnout, horší to bude při položení telefonu na rovnou podložku. Na zádech jsou nepřehlédnutelné dva prvky, logo výrobce a nad ním čočka fotoaparátu. Logo nemá jinou než estetickou funkci, ačkoliv by mohlo sloužit jako další tlačítko po vzoru LG G3. 

Hlavní fotoaparát umožňuje pořizovat snímky v rozlišení 13 megapixelů. Jeho světelnost je f/2.25, v horších světelných podmínkách napomůže duální kruhová LED dioda. Fotoaparát zachytává video v rozlišení až 4K, čelní kamerka nad displejem nabídne rozlišení 2 MPx a zvládne videohovory ve Full HD.

    

Displej telefonu je vyroben technologií AMOLED, má velikost úhlopříčky 5,2“ a jeho rozlišení je plně dostačujících 1920 × 1080 pixelů, což ve výsledku znamená 423 ppi. Krytí displeje zajišťuje ochranné sklo Gorilla Glass třetí generace. Výkon telefonu obstarává čtyřjádrový Qualcomm Snapdragon 801 s 2,5 GHz pro každé jádro a grafickým čipem Adreno 330. Paměť RAM má kapacitu 2 GB, vnitřní paměť variantně 16 nebo 32 GB, bohužel slot na paměťovou kartu bychom hledali v telefonu marně.

  

Konektivitu zajišťuje Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth ve verzi 4.0, NFC, GPS + GLONASS, nechybí ani podpora nejrychlejších sítí LTE. Do telefonu se vešla baterie o kapacitě 2 300 mAh. Softwarovou stránku věci obstarává systém Android ve verzi 4.4.4 s několika bonusovými vylepšeními výrobce, mezi které například patří vylepšené hlasové příkazy nebo možnost ovládat telefon bezdotykovými gesty. K tomu slouží infračervené senzory zabudované do čelní části přístroje.

    

Motorola Moto X bude dostupná již tento měsíc na území Spojených států, Mexika, Francie, Německa a Spojeného království. Cena telefonu bez úvazku je stanovena na 500 USD (10 700 Kč bez DPH).

Motorola Moto G

I v tomto případě došlo k nárůstu úhlopříčky displeje, přičemž jméno telefonu zůstalo stejné. Stále se má jednat o model, který bude vynikat především poměrem cena/výkon. Motorola se i u nové generace Moto G rozhodla hýřit barvami a tak telefon přijde v široké paletě barevných krytů a flipových pouzder.

  

Displej narostl z 4,5“ na rovných 5 palců, což možná odpůrcům trendu rostoucích úhlopříček přinese zklamání. Jeho rozlišení je HD (720 × 1280 pixelů), jemnost se tak pohybuje těsně pod hranicí 300 ppi, zobrazovač chrání sklo Gorilla Glass 3. Nad a pod displejem se nachází mřížky stereoreproduktorů, které mají podle výrobce zajistit velmi kvalitní poslech hudby.

Vpravo od horního reproduktoru pak nalezneme čelní kamerku, která bude pořizovat selfies v rozlišení 2 Mpx a natáčet video v HD rozlišení. Zadní fotoaparát bude pořizovat snímky v maximálním rozlišení 8 megapixelů, za horších světelných podmínek si lze pomoci přisvětlovací diodou.

  

O výkon se stará procesor Qualcomm Snapdragon 400 s taktem 1,2 GHz pro každé ze čtyř jader, podporu mu poskytne 1 GB operační paměti RAM. Vnitřní paměť bude variantně 8 nebo 16 gigabajtů a bude možné ji rozšířit paměťovou kartou, jejíž slot se nachází pod snímatelným zadním krytem. Moto G bohužel nenabídne podporu sítí LTE, strop pro datové přenosy je tak 3G nebo Wi-Fi. Samozřejmostí je Bluetooth ve verzi 4.0, GPS, microUSB a 3,5mm port.

    

Rozměry telefonu jsou 70,7 × 141,5 × 6,0 – 11,0 mm, hmotnost se zastavila na 149 gramech. Baterie má kapacitu 2 070 mAh, operačním systémem je Android 4.4.4 KitKat, Motorola přislíbila budoucí aktualizaci na Android L. Telefon bude k dispozici od dnešního dne na vybraných trzích za cenu začínající na 180 USD (3 900 Kč bez DPH). 

Motorola Moto 360

Dnešním dnem také Motorola oficiálně oznámila dostupnost a cenu svých chytrých hodinek s kruhovým číselníkem – Moto 360. Žádné překvapení se však nestalo, neboť tyto informace již dříve prozradil řetězec BestBuy. Moto 360 jsou dostupné počínaje dnešním dnem na obchodě Google Play, případně ve webovém obchodě výrobce za cenu 249 USD (asi 5 200 Kč bez DPH), na výběr jsou tři barvy koženého pásku. Kromě toho Motorola chystá na podzim další dvě verze s kovovým páskem za cenu 300 USD (6 400 Kč bez DPH).

 

Hardwarové specifikace jsme znali již z dřívějška, není však na škodu si je připomenout. O zobrazování se stará dotykový LCD displej s úhlopříčkou 1,56″ a rozlišením 320 x 290 px (205 ppi), který chrání Gorilla Glass 3. generace. Hodinky jsou odolné vůči vniknutí vody do maximální hloubky 1 metru po dobu 30 minut (certifikace IP67). Rámeček je vyroben z nerezové oceli, záda z plastu. Tloušťka hodinek je rovných 10 mm, hmotnost je 49 gramů.

Moto 360 běží na platformě Android Wear a jsou kompatibilní s většinou telefonů s Androidem 4.3 a vyšším, párování probíhá skrze Bluetooth 4.0. Na nejrůznější upomínky hodinky upozorňují nejen zvukem, ale i vibracemi. Na zadní straně nechybí chybět čidlo pro měření srdečního tepu a vhod přijde také krokoměr. V případě procesoru padla volba na řešení od Texas Instruments – OMAP 3, velikost operační paměti je 512 MB, uživatelská paměť našla strop na 4 gigabajtech. Baterie má kapacitu 320 mAh a je možné ji dobíjet bezdrátově.  

Moto Hint

Moto Hint je diskrétní Bluetooth sluchátko, které z ucha nijak výrazně nevyčnívá a přesto dává uživateli kontrolu nad některými funkcemi telefonu. Díky podpoře nových hlasových příkazů je například pomocí tohoto příslušenství pokládat otázky typu: „Jaké je dnes počasí?“ nebo naslouchat navigačním pokynům, aniž by bylo nutné vzít telefon do ruky.

Kompatibilita je zajištěna s jakýmkoliv telefonem, který je vybaven technologií Bluetooth. Baterie má udržet toto příslušenství při hovoru až 10 hodin. Sluchátko Moto Hint bude v prodeji za cenu 149 USD (3 200 Kč bez DPH). 

Motorola Power Pack Micro

Power Pack Micro je malý přívěšek na klíče, který dokáže prodloužit výdrž smartphonu ve chvílích, kdy míra nabití jeho baterie klesne na minimum. I při své miniaturní velikosti 41 x 17 x 60 mm ve svých útrobách ukrývá baterii o kapacitě 1 500 mAh, dobíjení probíhá skrze microUSB. Bohužel konektor je umístěn na krabičce napevno, tudíž opatrnost při manipulaci tohoto spojení bude na místě. 

Klíčenka bude nabízena v mnoha barevných variantách za cenu 40 USD (850 Kč).

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku