TOPlist

Jaké novinky nabídne Microsoft Band 2? Zveřejněné SDK odhaluje řadu informací

Nově zveřejněné SDK pro Microsoft Band 2 odhaluje řadu zajímavých novinek a vylepšení. Zvýší se například limit počtu aplikací a vývojáři budou moci lépe přistupovat k senzorům.

Microsoft v předstihu před zahájením prodeje zveřejnil nové SDK pro vývoj aplikací na chytrý náramek Band 2 (preview). Stejně jako u předchozí generace jsou podporovány platformy Android, iPhone a Windows Phone. Nás zajímaly hlavně novinky, které se objevili s druhou verzí náramku.


Microsoft Band 2

Hlavní změnou je jiná velikost obrazovky, která u Bandu 2 nově činí 310 x 128 pixelů, což je mírné zvětšení z předchozí hodnoty 310 x 102 pixelů u prvního Bandu (recenze). Současné aplikace, které nastavují úvodní obrazovku Bandu zvanou „Me Tile“ budou s druhou generací kompatibilní, ale zobrazí se černé pruhy při horním a spodním okraji, pokud vývojáři aplikaci neaktualizují.

Kompatibilita aplikací

Ostatní obrazovky by měly být kompatibilní i bez zobrazování černých pruhů. Velikost ikon aplikací se mírně zvětší z 46 x 46 pixelů na 48 x 48 pixelů, ale i staré aplikace s menšími ikonami budou s novým Bandem 2 kompatibilní.

Nově mohou aplikace vývojářů třetích stran přistupovat k hodnotám senzoru rezistivity kůže (galvanic skin response sensor) a senzoru okolního osvětlení (ambient light sensor). Tyto dva senzory obsahoval už Band první generace, ale aplikace je využívat nemohly.

  
Zdroj fotografií: Cnet.com

Armáda senzorů

Další dva senzory se dočkaly mírných vylepšení. Zabudovaný teploměr dokáže změřit nejen teplotu kůže uživatele, ale nyní nově i teplotu okolního prostředí. Senzor tepu kromě počtu úderů za minutu změří i čas mezi posledními dvěma údery. Nejistá je ovšem přesnost měření, Microsoft v dokumentaci doporučuje měřit tep jen ve scénářích, kdy je uživatel v klidu. Band 2 tak zřejmě nebude měřit tep neustále, aby příliš nezatěžoval integrovanou baterii.

Zcela novým senzorem je senzor atmosférického tlaku, který však dokáže zjistit i nadmořskou výšku. Je možné, že si při tom bude pomáhat i informacemi z GPS. Senzor nám též sdělí i kolik metrů uživatel Bandu 2 celkově vystoupal či sestoupal, protože měření výšky probíhá kontinuálně. Na konci dne nám tedy Band 2 například řekne, kolik jsme daný den vyšli schodů či podlaží.

Vyšší limit pro počet aplikací

Maximální počet nainstalovaných aplikací se zvyšuje z 10 na 15. Dojde i k mírnému nárůstu limitů komplexnosti aplikací, povoleno je například až 13 podsekcí v každé aplikaci, oproti 8 u Bandu 1. Band 2 umožní zobrazovat nové druhy čárových kódů. Tato funkce se využívá například ve věrnostní aplikaci amerických kaváren Starbucks, v České republice ji ale zatím používat nemůžeme.

Překvapivě jsme v SDK nenalezli žádnou funkci pro zjištění hodnoty VO2max (maximální rychlost spotřeby kyslíku), kterou Microsoft zdůrazňoval při představení Bandu 2. Patrně se tedy bude dopočítávat nějakým důmyslným algoritmem z ostatních naměřených hodnot.

Autor článku Jiří Danihelka
Jiří Danihelka

Kapitoly článku