TOPlist

LG G4 oficiálně: Záda z pravé kůže, zahnutý Quad HD displej a příznivá cena

V několika světových metropolích byl právě představen nástupce populárního telefonu LG G3. Stejně jako v loňském roce dostáváme zařízení s velmi jemným displejem, výkonným hardwarem a špičkovým fotoaparátem. Korejský výrobce navíc přihodil elegantní zadní kryty z pravé kůže a celý telefon mírně přiohnul.

Po 11 měsících představila korejská společnost LG svou novou vlajkovou loď mezi smartphony, model G4. Loňský model vypálil svým konkurentům rybník ultrajemným Quad HD displejem a také agresivní cenovou politikou, díky které bylo možné LG G3 koupit o několik tisícovek levněji, než obdobně vybavené konkurenční kusy.

 
LG G4

Nadpis naší recenze zněl „Už jen krůček k dokonalosti“, přičemž telefonu jsme vytkli větší rozměry, horší čitelnost displeje na ostrém slunci, slabší výdrž na baterii a levně vypadající plastový kryt zad. Podařilo se korejskému gigantovi letošní model vyladit tak, aby po roce opět vypálil svým kovovým a zahnutým konkurentům rybník?

Vzhled a prakticky kompletní výbavu telefonu jsme znali již dříve z všemožných úniků, korejský výrobce si poté zřejmě uvědomil, že již nemá co ukrývat a sám zveřejnil podobu LG G4 v několika teaserech. Stejně tak odhalil podrobné specifikace důležitých komponent – displeje a fotoaparátu. Pojďme se tedy podívat na to, co všechno se do 9,8 mm tenkého těla novinky vešlo.

  

Design: Začíná doba kožená

Vzhled telefonu je ve srovnání s loňským modelem stejný a přesto odlišný. Mohou za to především použité materiály a také mírné zakřivení celého telefonu. To má poloměr 3 000 mm, a je zde spíše pro efekt, než pro praktické využití, díky němu má však telefon lépe padnout do ruky a podle LG je o 20 procent odolnější vůči pádům. Plastový kryt, který se snažil imitovat broušený kov, byl vyměněn za elegantněji vypadající plast se čtvercovou texturou v bílé, šedé a zlaté barvě, připlatit si však lze za ještě elegantnější variantu z pravé prošívané kůže a to hned v několika barevných variantách – černé, hnědé a červené. Kůže má trvalou pružnost a pevnost a v průběhu používání si vytvoří originální patinu. Vývoj koženého krytu údajně LG zaměstnal na 12 týdnů.

 

Telefon má rozměry 148,9 × 76,1 × 6,3 – 9,8 mm, jeho hmotnost činí 155 gramů. Rozměry jsou o něco málo větší než u předchozí generace telefonu, úhlopříčka displeje nicméně zůstává stejná – 5,5 palce. LG na tuto plochu opět umístilo 1 440 × 2 560 obrazových bodů, což znamená špičkovou jemnost 534 ppi. V této oblasti se tedy nic oproti loňskému modelu neměnilo, zlepšení však má přijít zejména na poli jasu (o 25 procent vyšší), kontrastu (o 50 procent vyšší) a barevného rozsahu (o 20 procent vyšší). Displej je mírně zakřivený a kryje jej ochranné sklo Gorilla Glass 4. generace.

  

Fotoaparát: Rychlý automat, pokročilý manuál

Pod displejem je pouze poměrně úzká brada s logem výrobce, což znamená, že ovládací tlačítka jsou opět součásti displeje. Nad displejem se pak nachází telefonní reproduktor, nezbytné senzory a osmimegapixelová čelní kamerka pro selfies a videohovory.

Na pořizování snímků však bude v pohotovosti především zadní fotoaparát, který pochází přímo z dílen LG a nabídne rozlišení 16 megapixelů, laserové ostření schopné zaostřit scénu za 0,276 sekund, pokročilejší optickou stabilizaci a světelnost f/1.8, což znamená jasnější snímky pořízené za horšího osvětlení.

Senzor má velikost 1/2,6″ a díky použitému procesoru zvládá telefon zaznamenávat video v rozlišení 4K ve 30 fps. Fotoaparát navíc dostal nový CSS (Color Spectrum Sensor) senzor, který měří barevné spektrum, což údajně povede k reálnějším barvám pořízených snímků.

K ovládání fotoaparátu poslouží inteligentní aplikace, která umožní rychle pořizovat snímky v automatickém režimu, případně využít široké nabídky manuálního nastavení. Nastavit lze například délka expozice, ostření, ISO, vyvážení bílé apod. Aplikaci fotoaparátu lze bleskurychle spustit dvojklikem zadního tlačítka, snímky lze ukládat nejen ve formátu JPG, ale rovněž jako RAW.

 

Výkon: Šest jader namísto osmi

Nyní se můžeme ponořit do útrob telefonu. Výkon překvapivě neobstarává Qualcomm Snapdragon 810, ale „pouze“ jeho slabší bratříček Snapdragon 808. Ten disponuje dvěma jádry Cortex-A57 a čtyřmi jádry Cortex-A53, o grafickou část se stará čip Adreno 418 GPU. Čip pochopitelně podporuje 64bitové instrukce, jeho celkový výkon však mírně zaostává za Snapdragonem 810, který je součástí modelu LG G Flex 2. Zda za použití tohoto čipu může údajné přehřívání „osmsetdesítky“ však LG neprozradilo.

  

Procesoru jsou k ruce 3 GB operační paměti, což koresponduje s hodnotou RAM u hlavních konkurentů, ačkoliv Asus, Xiaomi nebo Lenovo již představili telefony se 4 GB. Vnitřní paměť nabídne uživateli 32 GB, kterou lze navíc rozšířit paměťovou kartou. V bezdrátové konektivitě LG G4 v ničem nezaostává, nabídne podporu LTE Cat. 10, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac s podporou Mirror Link, Bluetooth 4.1 i NFC.

Energii bude telefonu dodávat vyměnitelná 3000mAh baterie, kterou lze dobíjet přiloženou nabíječkou vyšší rychlostí, případně lze díky podpoře standardu Qi použít nabíječku bezdrátovou. Vybíjení by však nemělo být tak rychlé jakou loňského modelu, LG zoptimalizovalo hardware i software pro delší výdrž. 

  

Nadstavba ušitá na míru uživateli

Operačním systémem novinky je Android ve verzi 5.1 Lollipop zabalený do nadstavby LG UX 4.0. Ta se má soustředit především na potřeby samotného uživatele a nabídne mu funkce, které aktuálně potřebuje. Funkce Smart Bulletin například přináší inteligentní notifikace z vybraných aplikací tak, aby byly okamžitě viditelně, funkce Smart Notice zase poskytuje potřebné informace na základě času a polohy.

 

Aplikace Galerie umí třídit snímky na základě data, polohy apod. Od Google je předinstalován jeho vlastní balík kancelářských programů a cloudové úložiště Google Drive, kde Google každému majiteli LG G4 navíc navýší prostor o 100 GB na dva roky.

Cena a dostupnost: Levnější než konkurence, ale pouze v předprodeji

Nyní se dostáváme k té nejpodstatnější položce a tou je cena a dostupnost. Telefon by měl být na českém trhu dostupný od začátku června, jeho cena bude v předprodeji začínat na sympatických 15 990 korunách za plastový model. Verze s koženým krytem bude stát o tisíc korun více (16 999 Kč), v balení bude zároveň zlatý kryt z plastu.

Pozor ale – ceny platí pouze pro předprodej, po jeho ukončení si budete muset za LG G4 připravit o 3 tisíce více. Základní verze tedy od 10. června (po 21. hodině) bude stát 18 999 Kč, v případě varianty s koženým krytem zákazník zaplatí 19 999 Kč.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku