TOPlist

Lenovo TechWorld: ThinkPad 10, streamovací puk, projektor v telefonu a podivné hodinky

Lenovo dnes zahájilo konferenci Lenovo TechWorld a na úvodní přednášce představilo několik nových produktů ze světa mobilních technologií. Nás zaujal nový tablet ThinkPad 10, malá krabička pro streamování obsahu a také krátký pohled do budoucnosti ovládání mobilních zařízení.

Lenovo ThinkPad 10

Prvním z nich je desetipalcový tablet s Windows, který je možné ovládat aktivním stylusem a v případě potřeby jej postačí zadokovat do klávesnice a vytvořit z něj malý počítač. Displej nabídne rozlišení 1 920 × 1 200 pixelů a krytí ochranným sklem Gorilla Glass třetí generace. O pohon se stará čtyřjádrový procesor Intel Atom Z8500 či Z8700 s 2 nebo 4 gigabajty operační paměti. Vnitřní úložiště je variantně 64 nebo 128 GB, navíc je možné rozšířit jej paměťovou microSD kartou.

  

Na těle tabletu se nachází dvojice fotoaparátů s rozlišením 5, respektive 1,2 megapixelů a porty microHDMI, USB 3.0 a 3,5mm pro sluchátka. Bezdrátovou konektivitu zastupuje dvojlístek Wi-Fi 802.11ac a Bluetooth 4.0, který může být variantně doplněn o slot na SIM kartu s podporou 3G nebo LTE. Tablet je 9,1 mm tenký a váží 617 gramů, tato vysoká hmotnost je daní za 32Wh baterii, který má zajistit výdrž až 10 hodin na jedno nabití.

   

Lenovo tento tablet bude dodávat s širokou nabídkou příslušenství, mezi které patří ochranná pouzdra, digitální stylus ThinkPad Pen Pro s podporou aplikace WRITEit, dokovací stanice a dvojice klávesnic. Firemní zákazníci ocení volitelnou podporu dTPM šifrování, čtečku otisků prstů, NFC či čtečku Smart Card. Lenovo ThinkPad 10 přijde na trh v létě s předinstalovaným systémem Windows 10, cena bude začínat na 549 dolarech (14 000 Kč bez DPH). 

 

Lenovo Cast

I Lenovo se pustilo do výroby streamovacích boxů, krabička Lenovo Cast připomíná svými tvary Nexus Player, k televizi je možné připojit ji skrze microHDMI, napájení obstarává klasický microUSB konektor. Cast dokáže streamovat skrze duální Wi-Fi s dosahem až 20 metrů a podporuje přehrávání obsahu v rozlišení až Full HD. Nechybí podpora DLNA či Miracast. Lenovo Cast bude globálně prodáván v srpnu za cenu 49 dolarů (1 300 Kč bez DPH).

  

Lenovo Smart Cast

Lenovo myslí i na budoucnost, na konferenci TechWorld představilo koncept smartphonu s integrovaným pikoprojektorem, který má být nejmenší na světě. Díky rotačnímu systému má být možné promítat na zeď obraz (což se může hodit při sledování filmů či hraní her), případně půjde promítnout na stůl virtuální klávesnici a díky schopnosti rozpoznávání gest na ní psát. 

Pamatuji si, že jsem tento koncept viděl poměrně dávno u telefonu Siemens SX1, Lenovo jej ale zřejmě dovede až do zdárného konce. Ostatně s malým projektorem má zkušenost z tabletu Yoga Tablet 2 Pro.

 

Lenovo Magic View

Že jsou hodinky na zobrazování obsahu malé? Lenovo vyřešilo i tento problém a do svého konceptu s názvem Magic View zabudovalo projekční hranol, který dokáže zprostředkovat obraz ve dvacetkrát větší úhlopříčce, než disponují samotné hodinky. Pochopitelně pro tuto situaci je nutné umístit hranol přímo před oko, podobně jako například u brýlí Google Glass, což asi nebude nejpohodlnější způsob konzumace obsahu.

  

Lenovo Smart Shoes

Poslední novinka je spíše pro pobavení, jedná se o boty s integrovanými LED diodami, na které lze posílat ze spárovaného smartphonu různé informace, například smajlíky zobrazující uživatelovu náladu či údaje o srdečním tepu a spálených kaloriích. Pro tyto účely jsou ale jistě vhodnější spíše chytré hodinky.

 

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku