TOPlist

IFA 2015 klepe na dveře: Na jaké novinky se letos můžete těšit? (podrobný přehled)

Tento týden se v Berlíně odehraje veletrh spotřební elektroniky IFA, kde nebude chybět ani naše redakce. V tomto článku si shrneme, jaké očekáváme novinky od nejvýznamnějších hráčů ve světě mobilních technologií.

Stejně jako každý rok, tak i letos se naše redakce chystá odcestovat do Berlína na veletrh IFA, kde velcí hráči ze světa mobilních technologií představí své novinky pro druhou polovinu letošního roku. Ta je pro všechny společnosti velmi důležitá, neboť obsahuje nejvýdělečnější období z celého roku – vánoční svátky. Smršť novinek nicméně letos nemusí být tak velká jako loni, neboť se někteří výrobci rozhodli narušit okurkovou sezonu a svá želízka v ohni představili již v srpnu. Namátkou jmenujeme tabletofony Galaxy Edge S6+ a Note 5 od Samsungu, Zenfony od Asusu, Xperie M5 a C5 Ultra od Sony či fotomobil 7i od Honoru.

  

Z Berlína ale určitě s prázdnou neodjedeme, naopak máme velice nabitý program, přičemž nejhektičtějším dnem bude bezesporu středa 2. září, kdy své produkty představuje Acer, Asus, Huawei, Sony a Lenovo. Ve čtvrtek se pak přidá Samsung, v pátek Microsoft a LG, zkrátka nudit se nebudeme. Jaké mobilní novinky očekáváme? 

Acer (středa 2. 9. od 11:00)

Společnost Acer letos na veletrhu Mobile World Congress v Barceloně představila nový přírůstek do rodiny telefonů se systémem Windows Phone, a v tomto trendu by údajně měla pokračovat i v Berlíně, údajně představí hned čtyři telefony s Windows.

 
Acer Liquid M220 s Windows se má na veletrhu IFA dočkat čtyř sourozenců

Dočkat bychom se také mohli cenově dostupných smartphonů řady Liquid, či tabletů řady Iconia Tab. 

Asus (středa 2. 9. od 13:00)

Tchajwanský Asus odkryl některé ze svých karet na začátku srpna, kdy představil telefony Zenfone Max, Zenfone 2 Laser a Zenfone 2 Deluxe. I na veletrhu IFA bychom se mohli dalšího přírůstku do rodiny smartphonů Zenfone, byť o vlajkovou loď se zřejmě jednat nebude. Čínská certifikační autorita TENAA před nedávnem odhalila dosud nepředstavený tabletofon s 5,5″ Full HD displejem, osmijádrovým procesorem, 2 GB RAM a 16GB vnitřní pamětí. Zařízení dále nabídne 13 megapixelový fotoaparát vzadu a 5Mpx selfie kamerku. Chybět nebude podpora sítí LTE, operačním systémem bude Android 5.0.2 Lollipop.

   

S jistotou můžeme očekávat novou generaci hodinek ZenWatch, které již zapózovaly fotografům na červnovém veletrhu Computex a Asus na ně láká i v oficiálním videu.

Asus může dále překvapit přírůstky mezi konvertibilní tablety řady Transformer, dokonce se spekuluje o znovuzrození řady PadFone, tedy tabletu, do jehož útrob lze vložit smartphone. Chybět nebude minimálně jeden počítač 2 v 1 s Windows 10. 

Huawei (středa 2. 9. od 14:30)

Čínská společnost Huawei představí nástupce tabletofonu Mate 7, který údajně ponese jméno Mate S. Zařízení má disponovat 5,7″ Full HD displejem, přičemž jeho hlavní zvláštností má být schopnost vyhodnocovat různé úrovně dotyku. Tuto technologii pod názvem Force Touch používá Apple u svých hodinek a nových touchpadů, letos se má stát i součástí chystaných iPhonů.

 

Zpět ale k Huawei Mate S – tabletofon má pohánět vlastní osmijádrový procesor Kirin K935 za podpory 3 GB RAM, vnitřní paměť potěší kapacitou 64 GB. Fotografie bude produkovat 20Mpx fotoaparát, či 8Mpx selfie kamerka. Záda 7,9 mm tenkého zařízení budou vyrobena z kovu, a kromě čočky fotoaparátu v nich bude zasazena čtečka otisků prstů. Spolu s 4 100mAh baterií má Huawei Mate S vážit 185 gramů. O chod telefonu se postará operační systém Android 5.1 Lollipop zahalený do kabátku Emotion UI 3.1, cena je očekávána na úrovni 600 dolarů, tedy asi 14 100 Kč bez DPH.

 

Hauwei by na veletrhu IFA mohl oznámit dostupnost svých hodinek Watch a jejich cenu na vybraných trzích. 

 

Sony (středa 2. 9. od 16:15)               

Od Sony se očekává představení nové generace vlajkové řady Xperia Z, a to i přestože Xperia Z3+ (na vybraných trzích Xperia Z4) byla představena teprve před třemi měsíci. S velkou pravděpodobností přijdou dva modely Xperia Z5 a Z5 Compact, v obou případech by se o pohon měl postarat procesor Qualcomm Snapdragon 810 za pomoci 3 nebo 4 GB operační paměti.

  

Menší model by měl disponovat 4,7″ Full HD displejem, větší pak 5,2″ Quad HD panelem (jiné zdroje hovoří o HD u menšího a Full HD většího modelu). Oproti předchozím generacím by mělo dojít i k vylepšení hlavního fotoaparátu, který mý dostat do vínku 23megapixelový snímač, optickou stabilizaci a rychlejší ostření.

    

Pokud zavítáme do oblasti spekulací, leaker @evleaks s odvoláním na neoficiální stránky Sony Georgia přišel s informací, že přijde ještě Xperia Z5 Premium s 5,5palcovým displejem o nevídaném rozlišení 4K (4096 × 2160 pixelů). Telefon má dostat velkokapacitní baterii, na svoji velikost kompaktní design a chybět nemá ani 23Mpx fotoaparát s velikostí snímače 1/2,2″ a světelností f/1,8. Xperia Z5 Premium má také dostat čtečku otisků prstů. Takový telefon bychom si nechali určitě líbit, ale s ohlede na původ zprávy budeme raději skeptičtí. 

Lenovo a Motorola (středa 2. 9. od 19:30)

I když se Lenovo chystá vzdát výroby mobilních telefonů ve prospěch značky Motorola, na veletrhu IFA by ještě mohly být představeny telefony pod čínskou značkou. Adeptem na představení je například model Lenovo Vibe P1 (Pro), pyšnící se 5,5″ Full HD displejem, osmijádrovým procesorem Qualcom Snapdragon 615, 3 GB RAM a 16GB vnitřní pamětí. Telefon má dále dostat 13Mpx fotoaparát, 5Mpx selfie kamerku, podporu sítí LTE a hlavně masivní 5 000mAh baterii.

  

Druhým adeptem na představení by se mohl stát telefon Vibe X3, který nedávno zachytil benchmark GeekBench. Pokračovatel loňské generace s originální vrstveným tělem by měl nabídnout kompaktní rozměry, především díky 4,9″ Full HD displeji, motorem telefonu se má stát šestijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 808 podpořený 3 GB operační paměti. Další výbava zahrnuje 32GB vnitřní paměť, fotoaparáty o rozlišení 20 a 7 megapixelů, či podporu sítí LTE.

    

Lenovo by také mohlo přispět novou generací tabletů Yoga, a řadou počítačů s Windows 10, které bude nejspíše prezentovat sám Microsoft.

  

Od Motoroly očekáváme představení druhé generace hodinek Moto 360, jejichž snímky v posledních dnech kolovaly internetem. Nové Moto 360 by měly dostat rychlejší procesor, mírně pozměněný design a dvě velikosti. Naopak zůstat by měl nedokonalý kruhový displej, zploštělý při spodní straně. 

    

Samsung (čtvrtek 3. 9. od 11:00)

Korejský Samsung vystřílel své vlajkové náboje před čtrnácti dny, potvrzen je nicméně příchod hodinek Gear S2 s kruhovým displejem. Hodinky nabídnou čistý design a originální ovládání otočnou lunetou okolo displeje. Pohánět je má čtyřjádrový procesor za pomoci 768 MB RAM, pro uživatelská data má být připravena 4GB paměť.

 

Hodinky mají disponovat slotem na SIM kartu, tudíž k plnohodnotnému používání nebudou potřebovat spárovaný mobilní telefon. Samsung Gear S2 bude pohánět operační systém Tizen.

Samsung by na veletrhu IFA mohl oznámit dostupnost nedávno představeného tabletofonu Galaxy Note 5 na evropském trhu, server SamMobile nicméně uvádí, že k tomuto kroku má dojít až příští rok. Samsung bezpochyby do Berlína přiveze své nové vlajkové tablety Galaxy Tab S2 (dokonce se spekuluje o novém tabletu se zahnutým displejem), a část prezentace bude věnována internetu věcí.  

Údajně se také chystá nová řada telefonů Galaxy O, zatím je však nezachytila žádná certifikace či benchmark, tudíž na jejich představení zřejmě v Berlíně nedojde.

LG

Společnost LG má údajně v rukávu kovový šestipalcový tabletofon s názvem G4 Pro. Toto zařízení má ve svých útrobách ukrývat stylus, což by v případě brzkého uvedení na evropský trh mohlo znamenat obrovskou konkurenční výhodu oproti Samsungu.

 

LG by také v Berlíně mělo uvést evropskou dostupnost a ceny nedávno představeného tabletu G Pad II. Vidět bychom také měli rolovací klávesnici LG Rolly Keyboard.

  

Mimo mobilní technologie se od korejského výrobce očekává záplava televizorů se 4K rozlišením.

HTC

Společnost HTC připravuje pro druhou polovinu letošního roku novou vlajkovou loď A9 (Aero), která má nabídnout nekompromisní výkon zabalený do těla podobného telefonům Apple iPhone. Telefon má pohánět desetijádro Helio X20 od MediaTeku za podpory 4 GB RAM. Představení tohoto modelu na veletrhu IFA by nicméně bylo velkým překvapením, spíše se očekává na přelomu letošního a příštího roku.

  

HTC nejspíše využije veletrhu IFA k prezentaci své náhlavní soupravy HTC Vive, která by se měla dostat příští rok do volného prodeje.           

  

Microsoft (pátek 3. 9. od 15:00)

Na veletrhu IFA bude přítomen i Microsoft, ale na nový hardware s logem redmonského giganta si ještě chvíli budeme muset nechat zajít chuť. Na své tiskové konferenci se bude chlubit zejména cizím peřím, které bude pohánět systém Windows 10. Hovoří se o nových noteboocích od Asusu, Dellu, HP, Toshiby a dalších tradičních výrobců. Dozvědět bychom se mohli i pár slov o další budoucnosti Windows 10, zejména o první velké aktualizaci, která má přijít ještě letos. 

ZTE (neděle 6. 9. od 12:00)

Své novinky bude v Berlíně prezentovat i čínská značka ZTE, ačkoliv většina z nich měla premiéru již dříve v jiných zemích. Hlavní hvězdou programu má být mezinárodní verze smartphonu Axon, vlajkový model s 5,5″ Full HD displejem krytým sklíčkem Gorilla Glass s antibakteriální ochranou. O jeho pohon se stará procesor Qualcomm Snapdragon 810 za podpory 3 GB operační paměti. Vnitřní uložiště disponuje kapacitou 32 GB, zadní strana nabízí útočiště rovnou pro dva fotoaparáty o rozlišení 13 a 2 Mpx. ZTE Axon navíc umožňuje přihlašování za pomoci čtečky otisků prstů, skenem oka či rozpoznáním uživatelova hlasu.

  

ZTE Axon také existuje ve verzi Lux, jejíž displej se pyšní Quad HD rozlišením, operační paměť má o gigabajt více a vnitřní úložiště je dokonce čtyřnásobné. Čínský výrobce do Berlína přiveze také telefon ZTE Blade V6 a chybět nebude ani miniprojektor Spro 2 Smart Projector a smartphony značky Nubia.

   

Z naší redakce se do Berlína vypraví Jirka Hrma a Richard Streit, aby pro vás mohli připravovat články s prvními dojmy a videopohledy přímo z místa dění, tak nás nezapomeňte sledovat.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku