TOPlist

Huawei Ascend D2: Nejvýkonnější smartphone všech dob představen (CES 2013)

V Huawei se na CES řádně připravili! Model Ascend D2 nabízí 5″ fullHD displej, quad-core procesor, 3000mAh baterii, 13Mpx fotoaparát a hliníkové tělo. Přivítejte nového krále smartphonů.

Jedním z největších překvapení veletrhu CES v Las Vegas byla bezesporu tisková konference společnosti Huawei, která představila hned dva zajímavé modely. V tomto článku vám představíme první z nich, Ascend D2, který se v tuto chvíli může pyšnit titulem nejvýkonnějšího telefonu současnosti. A v případě „dédvojky“ se nehraje jen na výkonný hardware, ale i zajímavý design s hliníkovou konstrukcí, který uzavírá částečná voděodolnost a prachuvzdornost (certifikace IP54). Kromě bílé varianty bude k dispozici i modrá verze.

 

Přední strana je osazena prostorným IPS displejem s úhlopříčkou pět palců, který díky fullHD rozlišení (1920 x 1080 px) nabízí neuvěřitelnou jemnost 443 ppi. Displej je navíc krytý ochranným sklem Gorilla Glass (zřejmě 1. generace). Hnacím motorem se v tomto případě stal čtyřjádrový procesor K3V3 přímo z dílny Huawei, který pracuje na frekvenci 1,5 GHz pro každé jádro.

  

Fotografy potěší přítomnost 13Mpx čipu s BSI senzorem a světelností f/2.2, kterému dělá společnost přisvětlovací dioda. FullHD video při 30 snímcích za vteřinu můžete nahrávat se stereo zvukem, nechybí ani speciální režim pro tvorbu HDR fotografií a hybridní IR filtr. Tloušťka telefonu je přijatelných 9,9 milimetru, nicméně v oblasti čočky fotoaparátu je to ještě o něco více. Hmotnost včetně vestavěného akumulátoru je rovných 170 gramů.

Další silnou stránkou tohoto modelu by měla být výdrž, slušnou kapacitu 3000 mAh podporují speciální úsporné režimy od výrobce (QPC a ADRX). Zástupci Huawei se na tiskové konferenci chlubili, že telefon bez problémů vydrží dva dny běžného provozu. Zapracovali také na nabíjení, které by mělo být rychlejší než u konkurence. Zatím se nám nepodařilo zjistit, zda je telefon vybavený technologií NFC, ale podle dostupných informací to vypadá, že na ni v Huawei zapomněli.

Během telefonování bude možné využívat vylepšené hands-free, které díky citlivým mikrofonům zvládne zachytávat zvuk až do vzdálenosti 1,5 metru. Z další hardwarové výbavy stojí za zmínku 2 GB RAM a 32 GB vnitřní paměti, slot na microSD karty bohužel chybí.

 

Nikoho asi nepřekvapí přítomnost operačního systému Android 4.1 “Jelly Bean”, na který je navlečeno uživatelské prostředí Emotion UI. Podle zástupců společnosti Huawei poslední verze jejich uživatelského prostředí disponuje několika desítkami vylepšení oproti čistému Androidu, tak doufejme, že budou jen ku prospěchu.

 

Huawei Ascend D2 se už tento měsíc začne prodávat v Číně, v dalších měsících by pak měl dorazit do Evropy a USA. Termín pro Českou republiku v tuto chvíi nemáme k dispozici, ale naše optimistické odhady tipují uvedení v průběhu května. Cena by se měla pohybovat v rozmezí 15 000 – 16 000 Kč. Pokud by na vás pětipalcová verze byla příliš velká, budete si moci Ascend D2 zakoupit také v menší variantě se 4,7″ HD displejem.

Autor článku Jiří Hrma
Jiří Hrma
Zakladatel a šéfredaktor SMARTmania.cz, fanoušek moderních technologií a chytré domácnosti, cestovatel, milovník elektronické hudby a vyznavač extrémních sportů.

Kapitoly článku