TOPlist

HTC oficiálně vstupuje na český trh, exkluzivní informace z tiskové konference

Domovská stránka webu SMARTmania.cz

HTC vstupuje na český trhTchajwanská společnost HTC vstoupila 7. srpna 2007 oficiálně na český trh. Při této příležitosti byla v Praze uspořádána tisková konference, na které jsme se dozvěděli spoustu důležitých informací, které shrneme v tomto článku. Na konferenci kromě českého zastoupení HTC promluvil i viceprezident pro HTC Europe – Florian Seiche a rovněž Vassili le Moigne – manažer divize mobilních zařízení společnosti Microsoft pro Českou republiku.

Konference začínala v 10:30, jako první vystoupil právě Florian Seiche, který přiblížil historii společnosti HTC. Do budoucna si HTC klade za primární cíl vybudovat na našem trhu efektivní prodejní síť, která bude moci nabídnout produkty pro co nejširší spektrum zákazníků. V souvislosti s tímto krokem došlo rovněž k oficiálnímu představení miniaturního komunikátoru HTC Touch. Florian Seiche hovořil o tom, že budoucnost kapesních počítačů tkví v novém systému ovládání, který se HTC společně s Microsoftem budou snažit stále více zdokonalovat. Prvním takovým krokem je právě technologie TouchFLO, která pochází přímo z laboratoří HTC, a která byla na konferenci neustále vychvalována. Osobně mám z TouchFLO trochu smíšené pocity; ovládání prsty je sice velice efektivní, ale v žádném případě nedosahuje takových kvalit, jako je tomu u Apple iPhonu, u kterého se Touch tak trochu inspiroval. Jedná se spíše o celkové zjednodušení základní obsluhy telefonu, do dalších podnabídek bude ale stejně potřeba vytáhnout stylus. Jakoby se v HTC co nejvíce soustředili na to, aby Touch se svou světovou premiérou předběhl iPhone, a možná díky tomu působí technologie TouchFLO až příliš uspěchaným dojmem (zde vycházím ze zkušeností při používání Touche, nikoliv z dojmů z konference).

- - -
Florian Seiche, Viceprezident HTC Europe; Tomasz Lesniak, HTC Area Manager

Několik zajímavých informací jsme se dozvěděli i z úst pana Vassili le Moigne, který rovněž hovořil o ulehčení způsobu ovládání, které by bylo i pro méně zdatné uživatele naprosto přehledné a jednoduché. Trochu nadsazené mi přišlo přirovnání, že technologie TouchFLO způsobí u Pocket PC takovou revoluci, jako myš u stolních počítačů; zhodnocení TouchFLO si ale necháme až do připravované recenze HTC Touch. Velice zajímavě vyzněla zmínka o možnosti ovládání pomocí dvou prstů – že bychom se v budoucnu dočkali multi-dotykových displejů i u kapesních počítačů?

- - -
Tisková konference; Vassili le Moigne, manažer mobilních zařízení Microsoft pro ČR; Kamil Vacek, HTC Brand Evangelist

V České republice značku HTC zastupuje společnost TCCM, ve které působí Kamil Vacek (HTC Brand Evangelist). Ten je v mobilně komunikačních vodách známý především tím, že na náš trh přivedl mobily značky Samsung. Na Slovensku se o distribuci výrobků značky HTC bude starat společnost Brightpoint. Servis bude i nadále zajišťovat smluvní partner – firma GSMobil. Pan Vacek nám také prozradil, že kromě vlastní distribuční sítě se s většinou komunikátorů setkáme i v nabídce našich mobilních operátorů – konkrétně u T-Mobilu a O2, s Vodafone zatím žádná smlouva uzavřena nebyla. U T-Mobilu se už brzy setkáme například s brandovaným MDA Touchem, který později nabídne i O2.

Až doposud se o distribuci značky HTC na českém trhu starala společnost RRC-CZ s.r.o. (DiFo), která spolupracovala s již zmíněným Brightpointem – ten zajišťoval distribuci pro celý evropský trh. Nyní zde budou obě společnosti (TCCM a RRC) působit společně, nicméně hlavním distributorem se po vstupu HTC na náš trh stala právě TCCM s.r.o. .

-

V lednu tohoto roku pana Vacka vyzpovídal šéfredaktor MobilManie David Polesný (přečíst rozhovor). V té době Kamil Vacek odcházel od společnosti Samsung a jeho slova o tom, že v budoucnu už se mobilním zařízením určitě věnovat nehodlá, dnes působí trochu úsměvně. Nicméně podle vlastních slov se takové výzvy, jako je zastoupení HTC pro ČR, neodmítají.

Kaiser přijde v říjnu
Pro českého zákazníka přinese vstup HTC na náš trh řadu výhod, a to především v kvalitě poskytovaných služeb, pestrosti a dostupnosti nových produktů nebo kvalitním servisu. V současné době se na našem trhu (z oficiální nabídky HTC) setkáme s modely HTC Artemis, Advantage, MTeoR, Excalibur, Vox a Touch, později by se k nim měl připojit i očekávaný HTC Kaiser (TyTN II). Těšil jsem se, že kromě představení „revolučního” Touche se na konferenci objeví právě Kaiser. Ten bohužel zůstal před zraky novinářů skryt, nicméně Kamil Vacek ve své kapse jeden předprodukční kus ukrýval. Na první pohled na mě tento komunikátor působil trochu robustnějším dojmem, avšak hodnocení si raději nechám až do recenze.

-

Také víme, kdy se HTC TyTN II objeví na českém trhu – 1. 10. 2007, což může být pro mnohé trochu zklamáním, nicméně u T-Mobilu bychom se s ním měli setkat minimálně o měsíc dříve. Dozvěděli jsme se také, že světová premiéra HTC Kaisera se uskuteční již tento čtvrtek v Londýně (tam má HTC Evropskou centrálu), a že původně měl mít tento komunikátor světovou premiéru právě v Praze, nicméně zde nakonec dostal přednost HTC Touch.

Lokalizace
Zajímalo nás, jak to bude s lokalizací, jelikož až doposud se o počeštění systému starala společnost Sunnysoft. Do nových zařízení prodávaných přímo pod křídly HTC bude výrobce zajišťovat zcela vlastní řešení lokalizace, a dokonce prý v prvních telefonech není dostupný jiný jazyk, než naše mateřština. To se však brzy změní a angličtina se do přístrojů vrátí, neboť i u nás nakupují anglicky mluvící zákazníci, kterým by angličtina chyběla. Na trhu tedy budou dostupné kompletně počeštěné produkty včetně manuálů a balení.

HTC Shift v listopadu
Kamila Vacka jsme se dále zeptali, zda se v České republice setkáme i s očekávaným UMPC HTC Shift (X9500), a jeho kladná odpověď myslím mnohé potěší. HTC Shift by se totiž měl na našem trhu objevit už druhý týden v listopadu a jeho cena by měla být 35 000 Kč. Dozvěděli jsme se také, že X9500 bude vážit pouhých 350 gramů, což je na UMPC opravdu příjemný parametr.

-

HTC chystá TouchFLO II, Touch v nových barvách
Exkluzivně se nám podařilo vypátrat, že společnost HTC by v průběhu následujících dvou měsíců měla vydat nové prostředí TouchFLO II, které bude zpětně možné dohrát do HTC Touche. Druhá generace by měla ovládání prsty rozšířit na ovládání celého operačního systému, tedy nejen virtuální krychle, jakou má Touch. S TouchFLO II prý nebudeme potřebovat žádný stylus a nová, pro tuto technologii projektovaná zařízení jej ani mít nebudou.

- -

Později se na našem trhu HTC Touch objeví i v dalších barevných kombinacích, ke stylové černé se přidá růžová varianta, kterou ocení především ženy, a také vyzývavá zelená varianta. Tyto novinky by již měly být vybaveny rozhraním TouchFLO II a proslýchá se, že se s touto technologií setkáme i u připravovaného HTC Kaisera. A je také docela možné, že se s ní setkáme i u dalších zařízení společnosti HTC.

- -

Plány do budoucna
Jak je vidět, vstup značky HTC na český trh s sebou přinese spoustu inovací a výhod. S jejich produkty bychom se měli setkat i v prodejních řetězcích, zmíněn byl Datart. Uvedení HTC Touche bude navíc provázet masivní reklamní kampaň v tisku a internetových médiích, společně s prodejem přístroje by měla odstartovat již v příštích dnech. České zastoupení chce do reklamy investovat částku okolo pěti milionů korun. Otevření značkové prodejny HTC v České republice se nyní neplánuje, nicméně do budoucna tento krok Florian Seiche nevyloučil.

-

Tisková konference se po celou dobu nesla ve velice přátelské a pohodové atmosféře, zástupci společnosti HTC byly velice vstřícní a pohotově odpovídali na otázky novinářů. Osobně si myslím, že vstup tchajwanského giganta HTC na náš trh s sebou přinese mnoho výhod pro zákazníky, o čemž se budeme moci přesvědčit už během následujících týdnů. V souvislosti se vstupem HTC na český trh bychom se měli v brzké době setkat s českou verzí stránek společnosti HTC, a sice na adrese http://www.htc.cz.

Tiskové zprávy
HTC oficiálně vstupuje na český trh
HTC Touch míří k českým zákazníkům
Další fotografie z tiskové konference naleznete v naší Galerii

Autor článku Jiří Hrma
Jiří Hrma
Zakladatel a šéfredaktor SMARTmania.cz, fanoušek moderních technologií a chytré domácnosti, cestovatel, milovník elektronické hudby a vyznavač extrémních sportů.

Kapitoly článku