TOPlist

Edukační aplikace od českých vývojářů: Chceme systematicky a zábavně učit předškoláky

Čeští vývojáři ze studia Lipa Learning chtějí vzdělávat předškoláky prostřednictvím mobilních aplikací a do světa vyslali několik prvních titulů. Ve světě tato forma vzdělávání není ničím neobvyklým a tablety jsou pro žáky užitečnými pomocníky.

Trh s mobilními aplikacemi neustále roste a současný pohled na situaci zcela jasně ukazuje, že vzdělávání dětí, především pak těch v předškolním věku, se stává velmi atraktivním segmentem. Vyčíslit však jeho současnou hodnotu není vůbec jednoduché, důvodem je jednak jeho relativní novost, ale také problém skutečné definice vzdělávací aplikace.

Hranice mezi vzdělávacím obsahem a pouhou zábavou je na poli mobilních aplikací velmi tenká. Tohoto faktu bohužel mnoho vývojářů využívá k tomu, že své aplikace označuje za vzdělávací, aniž by v sobě tyto prvky obsahovaly. Při představě o velikosti trhu však nelze odhlédnout od faktu, že současné globální výdaje do vzdělávání dosahují astronomických hodnot.

Vzdělávacím aplikacím věnuje pozornost Apple i Google

Významnost tohoto segmentu trhu si ostatně uvědomují také giganti Google a Apple. Již v polovině května oznámil Google na své výroční konferenci Google I/O záměr spustit novou službu Google Play for Education, která je určena pro mateřské a základní školy. Nová služba nabídne možnost třídění aplikací dle stupně a kategorie vzdělání. V současnosti je stále ve fázi testování, její spuštění je však očekáváno velmi brzy.

O měsíc později, v červnu tohoto roku, informoval Apple na své konferenci WWDC, že s příchodem nového operačního systému iOS 7 provede rekategorizaci dětských vzdělávacích aplikací, která povede k vytvoření nové kategorie Kids. Apple již tyto kroky skutečně zrealizoval a v příslušné kategorii můžeme dětské aplikace třídit dle věku a oblasti vzdělávání.

Ruku v ruce s tímto trendem pozorujeme, že tablety se stávají nedílnou součástí moderního vzdělávání na předškolní i školní úrovni. Výrazným příkladem je americké Los Angeles, které studentům ve svém školním okresku nabídne 650 tisíc iPadů. Nejedná se však o ojedinělý případ, trend zavádění elektronických dotykových zařízení spatřujeme celosvětově, a to včetně České republiky. Průkopnickým projektem, který u nás zavádění elektronických zařízení do výuky propaguje je také „iPad ve škole“, jenž je určen všem pedagogům, kteří chtějí iPad ve své výuce používat.

Situaci reflektuje také Ministerstvo školství, které v těchto dnech vydalo zprávu o svém strategickém vzdělávacím záměru Digitální vzdělávání/Touch your future, jehož cílem je rozšíření výuky o nejmodernější digitální technologie. Zaplatit by je měla zejména Evropská unie, částečně stát a soukromý sektor. “Máme v plánu tři velké oblasti – zasíťování škol, aby měli lépe přístupný internet, vybavení škol dotykovými zařízeními a zajistit obsah elektronických učebnic,” podotkl pro iDNES.cz ředitel odboru vzdělávání na ministerstvu školství Petr Bannert.

Vzhledem k tomu, že dnešní děti jsou již od svého útlého věku obklopeny moderní technologií, považují za zcela přirozené, že je součástí jejich zábavy i vzdělávání. Jak jsme již naznačili výše, problémem na tomto poli je výrazný nedostatek kvalitního vzdělávacího obsahu pro předškolní děti, a tak se čeští vývojáři rozhodli přiložit ruku k dílu. „Víme, že děti potřebují stavět na pevných základech, takže se jim snažíme dát to nejlepší“, říká Ian Hook, Head of Education ve společnosti Lipa Learning.

Lipa Learning (webové stránky), český start-up se zastoupením v americkém Silicon Valley, vydal v těchto dnech na iOS pět vzdělávacích aplikací určených pro děti od 6 měsíců do 6 let věku a jednu aplikaci pro jejich rodiče. Společnost již nyní sklízí první úspěchy. Odnesla si ocenění z prestižní mezinárodní konference ECGBL, jež se věnuje problematice vzdělávání prostřednictvím her a její aplikace zaujímají přední pozice v žebříčcích. Navázala také např. spolupráci se společnostmi Apple, Google nebo Microsoft, ale i s dalšími společnostmi ze Silicon Valley.

Čím se chce český start-up odlišovat od ostatních? Lipa Learning nabízí akademický přístup ke vzdělávání. Revoluční osnovy vypracované ve spolupráci s pedagogy jsou zaměřeny na to, aby dětem poskytly základy pro budoucí vzdělávání v oblasti matematiky, jazyka, vědy a kreativity. A to vše jednoduchou, zábavnou a hravou formou.

Představme si v krátkosti aplikace, s nimiž se české vývojářské studio rozhodlo vstoupit na mezinárodní vzdělávací trh. Lipa Learning v současnosti nabízí 6 aplikací, přičemž pět spadá do jedné z výše uvedených oblastí vzdělávání a šestá je aplikací rodičovskou, ta tyto aplikace zastřešuje. Základy interaktivnímu vzdělávání pokládá Lipa Zoo (App Store), která je vhodná pro děti od šesti měsíců. Aplikace pracuje s dětskou zvídavostí, seznamuje děti se zvířátky z celého světa a pomocí interaktivních animací rozvíjí jejich jemnou motoriku.

Slovní zásobu obohacuje Lipa Bear (App Store), dítě má za úkol přiřadit zadanému slovu odpovídající obrázek, který nese význam onoho slova. Tím může být věc, ale i barva nebo emoce. Logickému a strategickému uvažování učí Lipa Train (App Store). Vláček musí cestou do cíle nasbírat ovocný náklad, dítě mu s tím pomůže tím, že jej bude navigovat pomocí změny směru výhybek na kolejích.

Elementární matematice učí Lipa Frog (App Store), úkolem předškoláka je nakrmit hladovou žábu požadovaným množstvím much. A konečně kreativita. Tu rozvíjí aplikace Lipa Eggs (App Store), v níž děti barví vajíčka dle zadání a za odměnu si je mohou kreativně ozdobit – třeba přidat oči, ústa nebo nos. Podstatným vzdělávacím prvkem této aplikace je, že některé barvy si dítě musí samo namíchat ze dvou či dokonce více barev základní palety.

Celý tento vzdělávací proces zaštiťuje aplikace Lipa Learning (App Store). Díky ní si mohou rodiče otestovat, jaká aplikace je pro jejich děti nejvhodnější, získat přehled o interaktivních osnovách společnosti a mají zde také možnost sledovat novinky ze společnosti.

Další na řadu přijde Android…

První aplikace byly vydány na zařízení iPhone, iPad a iPod touch s operačním systémem iOS 4.3 a vyšším, optimalizovány jsou samozřejmě i pro iPhone 5. Ani majitelé Androidů nepřijdou zkrátka, strategický plán společnosti Lipa Learning slibuje, že se dočkají již brzy. Aplikace budou optimalizovány na verzi Android 2.3.3 a vyšší.

Společnost v tuto chvíli nepůsobí pouze na českém trhu, úspěšně již vstoupila na Nový Zéland, do Portugalska, Chile, Jihoafrické republiky, na Slovensko a další trhy budou velmi brzy následovat.

Autor článku Michal Javůrek
Michal Javůrek
Nadšenec do mobilních technologií, vášnivý fotograf, cyklista a sběratel starých telefonů. Pokud zrovna nesedím u počítače, najdete mě v přírodě s fotoaparátem přes rameno, nebo v sedle na kole.

Kapitoly článku