TOPlist

E-TEN glofiish V900: Novinka se 128MB RAM, VGA, DVB-T, UMTS a 533MHz CPU (exkluzivní informace)

Domovská stránka webu SMARTmania.cz

-Společnost Etencorp příští měsíc na konferenci 3GSM v Barceloně (Mobile World Congress) představí nový model glofiish V900 s integrovaným tunerem pro příjem digitálního televizního vysílání. O této skutečnosti na svých stránkách výrobce informoval formou tiskové zprávy. Hardwarové parametry zatím zveřejněny nebyly, nicméně nám se je exkluzivně podařilo vypátrat. E-Ten si uvedení nového modelu na trh naplánoval na toto léto, a sice záměrně kvůli evropskému fotbalovému šampionátu, který se bude konat v Rakousku a Švýcarsku. Obě země nabízejí digitální televizní vysílání (DVB-T), a proto bude V900 ideálním zařízením pro sledování živých přenosů odkudkoliv.

Jako všechny ostatní nové modely, i V900 nabídne operační systém Windows Mobile 6 ve verzi Professional. Uvnitř přístroje bude pracovat procesor od Samsungu taktovaný na frekvenci 533MHz, půjde však o zcela nový chipset. Předchozí komunikátory série glofiish používaly také čipovou sadu od tohoto výrobce, nicméně kvůli paměťovým limitům nebylo možné přístroj vybavit více, než 64MB RAM. To se ale V900 chystá změnit, jelikož na trh přijde se 128MB RAM! Vnitřní paměť přístroje bude 256MB ROM, v případě potřeby ji samozřejmě bude možné rozšířit paměťovými kartami standardu microSD/SDHC.

gloofish V900

Úhlopříčka dotykového displeje bude 2.8″ (palce), rozlišeníbude 480×640px (VGA). Kromě možnosti telefonování v klasických GSM sítích tato novinka nabídne i podporu UMTS/HSDPA. My dále víme, že chybět nebude ani GPS navigace s podporou TMC, FM rádio nebo 3MPx fotoaparát. Na přední straně najdeme i VGA kamerku pro videohovory. Wi-Fi 802.11b/g a Bluetooth 2.0 včetně EDR samozřejmě nebude chybět.

Designově V900 až nápadně připomíná HTC Touch, rozměry však budou větší. Podle zveřejněného screenshotu bude dostupný ve dvou barevných kombinacích – černé a modré. Kromě evropského standardu DVB-T podporovat i DVB-H (Evropa, USA), T-DMB (Korea) a DAB (Velká Británie, některé části Evropy). Pro lepší příjem signálu bude přímo v těle komunikátoru integrována teleskopická anténa. E-Ten má s výrobou digitálních tunerů nemalé zkušenosti, jelikož už v minulosti vyráběl DAB moduly; pravděpodobně se tedy dočkáme velice kvalitních přijímačů.

Co na nový model říkáte? Mně samotnému se velice zamlouvá. Konečně se dočkáme 128MB RAM, navíc přibude digitální TV tuner, GPS, Wi-Fi či podpora sítí třetí generace. Tyto parametry dělají z V900 velice zajímavé zařízení.

Hardwarové parametry
OS: Windows Mobile 6 Professional
Displej: VGA, 480×640px, 65k barev, 2.8\”
CPU: Samsung 533MHz
Telefon: GSM (GPRS/EDGE třídy 10), UMTS/HSDPA
Paměť: 128MB RAM/256MB ROM, microSD/SDHC
Komunikace: Wi-Fi 802.11b/g, Bluetooth 2.0
Navigace: GPS modul s čipem SiRF Star III, podpora TMC
Fotoaparát: 3MPx, přední VGA kamerka pro videohovory
TV: DVB-T, DVB-H, T-DMB, DAB

Autor článku Jiří Hrma
Jiří Hrma
Zakladatel a šéfredaktor SMARTmania.cz, fanoušek moderních technologií a chytré domácnosti, cestovatel, milovník elektronické hudby a vyznavač extrémních sportů.

Kapitoly článku