TOPlist

BlackBerry London se ukázal na nových kvalitnějších snímcích

Po sérii neostrých fotografií pořízených mobilním telefonem se chystaný BlackBerry London (L-series) konečně dostal do hledáčku zrcadlovky. Máme se na co těšit! (+video)

Pokud pravidelně sledujete SmartManii, pak určitě víte, že se společnost Research In Motion připravuje na velký “den D”; 30. ledna 2013 má být oficiálně představena zcela nová platforma BlackBerry 10 a s ní i dvojice chytrých telefonů – klasická ostružina s hardwarovou klávesnicí BlackBerry Nevada (N-series) a celodotykový BlackBerry London, který zahájí řadu L-series. Zatímco první zmíněný smartphone se dosud celkem efektivně schovává před objektivy fotoaparátů a zahlédli jsme jej pouze jednou na uniklém videu, jeho větší bráška se během posledního půl roku již několikrát objevil na fotografiích.

Dosud se však vždy jednalo o velice nekvalitní rozostřené snímky pořízené mobilním telefonem, až včera se na vietnamském serveru Tinhte.vn objevily ostré fotografie pořízené digitální zrcadlovkou. Díky tomu se můžeme podívat na některé detaily konstrukce a zrekapitulujeme si i dosud známé technické specifikace zařízení.

Přední straně dominuje velký dotykový panel, který obsahuje 4,2″ IPS displej s rozlišením 768 × 1280 pixelů a velice jemnou denzitou 355 ppi. Ačkoliv po stranách nevidíme klasické plastové pruhy, samotný displej nesahá až k okrajům, kousek okrajové plochy si rezervuje dotykový rámeček. Ten je nezbytný k provádění gest, která při ovládání systému nahradila klasická tlačítka, pro lepší představu se podívejte na přiložené video.

Nad displejem vidíme světelný a proximity senzor, 2Mpix kamerku pro videohovory, reproduktor a notifikační diodu, bez které by se žádná ostružina neobešla; při spodním okraji se nachází jen jeden z dvojice mikrofonů.

  

Na horní straně zařízení lze spatřit tlačítko pro zapnutí, vypnutí nebo uspání telefonu, klasický 3,5mm audio jack a druhý mikrofon, který má zajistit filtraci okolního šumu. Levý bok obsahuje microUSB konektor pro nabíjení a přenos dat a taktéž microHDMI výstup, který umožní zařízení připojit k televizi. Pravá strana je osazena tlačítky, mezi obligátními ovladači hlasitosti vidíme tlačítko “mute”, které dokáže okamžitě utlumit vyzvánění nebo pozastavit a opět spustit přehrávaná multimédia. Podržením kláves pro ovládání hlasitosti lze zároveň přeskakovat na další nebo předchozí přehrávanou skladbu.

  

Na zadní straně se nachází logo BlackBerry, objektiv 8Mpx fotoaparátu a blesk, spodní stranu sice na fotografiích neuvidíte, je tam ale jen žlábek pro otevření zadního krytu. Z toho logicky vyplývá, že akumulátor je vyměnitelný, jen doufáme, že RIM do finální verze nasadí větší kapacitu než pouhých 1800 mAh, nebo alespoň zatraceně dobře optimalizuje software pro úsporu energie. Pod “kapotou” dále vidíme sloty pro SIM kartu (podle schématu půjde pravděpodobně o miniSIM, nebo microSIM, tato informace zatím nebyla potvrzena) a microSDHC kartu, která rozšíří základních 16 GB vnitřního úložiště až o 64 GB prostoru pro vaše aplikace, dokumenty a multimédia.

  

Na vnitřní straně zadního krytu se skrývá tenká NFC čtečka, díky které v budoucnu budete moci využít BlackBerry London pro bezkontaktní platby, snadné sdílení souborů či přidávání kontaktů do BBM. Co se týče použitých materiálů, šušká se, že by měla být konstrukce vyrobena z polykarbonátu s matnou povrchovou úpravu.

Zdroj

Autor článku Ruslan Botsyurko
Ruslan Botsyurko
Lékař, fotograf, redaktor, DJ, webdesigner, nevyléčitelný perfekcionista a bezmezný nadšenec do všech možných technologií, který od malička běhá po světě se šroubovákem (no dobrá, nyní spíše se skalpelem :)) a snaží se přijít na to, jak věci kolem fungují.

Kapitoly článku