TOPlist

Bezkontaktní placení: Ve vybraných meziměstských autobusech nastoupíte bez peněz či jízdenky

Společnost Arriva ve vybraných meziměstských autobusových linkách spustila možnost placení bezkontaktními kartami. Pro nástup do vozidla již nebudete potřebovat jízdenku či hotovost.

Společnost Arriva ve spolupráci s platební asociací Visa Europe, Českou spořitelnou a Telmaxem včera v České republice komerčně spustila placení bezkontaktní kartou v meziměstské autobusové dopravě. První cestující se svezou na trasách Praha – Hradec Králové – Žamberk – Králíky – Jeseník, Brno – Olomouc – Šumperk – Jeseník a Ostrava – Opava – Krnov – Jeseník.

Samotný způsob placení bezkontaktní kartou v autobuse je jednoduchý a rychlý. Stačí přiložit bezkontaktní kartu k bezkontaktní čtečce, která je umístěna vedle řidiče. Jak pro cestujícího, tak pro řidiče jde o mnohem pohodlnější a rychlejší způsob platby, než je platba hotovostí. „Bezkontaktní placeni v dopravě je důležité také proto, že zákazníkům umožní platit bezkontaktně mobilem, hodinkami, či jinými chytrými zařízeními, které začínají být běžnou součástí života zákazníků,“ uvedl manažer pro inovace společnosti Visa Europe pro Českou republiku a Slovensko David Brendl.

Do konce letošního roku až 300 autobusů s možností bezkontaktního placení

V tuto chvíli je bezkontaktními terminály od společnosti Telmax vybavena desítka autobusů, postupně jich bude přibývat. Do konce letošního roku by mělo být k dispozici zhruba 300 vozů.

  

Celý systém bezkontaktního placení se zkoušel několik měsíců, aby byl stoprocentně připravený na ostrý start. „V České spořitelně jsme už vydali téměř tři miliony bezkontaktních karet. Věřím proto, že náš společný projekt bezkontaktního placení umožní bezstarostnou a rychlou platbu v autobusech, aniž by cestující museli hledat po kapsách drobné nebo si je dopředu shánět,“ řekl Jiří Vajgl, manažer bankomatové sítě a platebních terminálů České spořitelny.

Tento moderní odbavovací systém je kromě přijímání bezkontaktních platebních karet vybaven aplikací pro on-line rezervaci jízdenek prostřednictvím internetu. Tedy kromě možnosti platby platební kartou cestující mohou svou jízdenku s místenkou zarezervovat z pohodlí domova.

Inspirováno Londýnem

Představený projekt placení bezkontaktními kartami se řadí do takzvaného otevřeného systému řešení placení v dopravě. V otevřeném systému s bankovními kartami cestující použije kartu, kterou již má od své banky. Nemusí na ni nic nahrávat ani se předem registrovat. Bankovní kartu přiloží ve vozidle nebo na nástupišti a samotná karta slouží jako jízdenka. Údaje o cestovních dokladech jsou uloženy centrálně a cestující je může spravovat přes web nebo mobilní telefon.

Tento systém s úspěchem funguje od prosince roku 2012 v Londýně, kdy se tímto způsobem začalo platit v autobusové městské přepravě. Od září loňského roku mohou cestující hromadnou dopravou svými bezkontaktními kartami Visa platit všude – tedy nejen v autobusech, ale rovněž ve vlakových spojích a na všech tramvajových linkách, v metru i v kolejové dopravě DLR, kde přijímají elektronické karty Oyster.

Řešení pro dopravu v Praze

Zavedení bezkontaktních plateb v rámci londýnské sítě hromadné dopravy souvisí se sílící poptávkou zákazníků po digitálních platbách, které jsou pro cestující uživatelsky výhodnější než placení v hotovosti.

Bezkontaktní placení jízdného přímo v autobusech je prvním krokem v našem cíli zjednodušit a zároveň i zlevnit cestování. V rámci České republiky se věnujeme i dalším podobným projektům. Otevřený systém využívající bezkontaktní bankovní platební kartu ve všech prostředcích městské hromadné dopravy doporučujeme i Praze. Pro cestující je to jednodušší a komfortnější a město by nemuselo řešit vydávání a správu karet. Podle informací od dodavatelů dopravních systémů by došlo k úsporám v řádech desítek milionů korun,“ dodal David Brendl, manažer pro inovace společnosti Visa Europe pro Českou republiku a Slovensko.

Autor článku Jiří Hrma
Jiří Hrma
Zakladatel a šéfredaktor SMARTmania.cz, fanoušek moderních technologií a chytré domácnosti, cestovatel, milovník elektronické hudby a vyznavač extrémních sportů.

Kapitoly článku