TOPlist

Asus ZenFone Zoom s laserovým autofocusem a optickým zoomem: vyzývatel Lumie 1020?

Asus představil nový přírůstek do rodiny ZenFone, který potěší především fanoušky mobilního fotografování. Model Zoom je totiž vůbec nejtenčím smartphonem na světě s trojnásobným optickým zoomem a laserovým ostřením.

Asus dnes na tiskové konferenci v Las Vegas představil ZenFone 2 (více informací) a ZenFone Zoom (ZX550). Druhá novinka je určena především příznivcům mobilního fotografování a dle hardwarových parametrů slibuje velmi slušné výsledky. Když jsem ZenFone Zoom poprvé uviděl, ihned jsem si vzpomněl na téměř rok a půl starou královnu fotomobilů – Nokii Lumia 1020 (recenze). Objektiv na zadní straně Zoomu totiž nápadně připomíná ten z Lumie 1020.

Vezmeme to ale pěkně popořadě. Asus ZenFone Zoom běží na operačním systému Android 5.0, který tradičně doplňuje uživatelské prostředí ZenUI s celou řadou nadstandardních funkcí. Asus v minulosti ukázal, že své prostředí umí dobře optimalizovat, svižné reakce proto očekáváme i u této novinky. Hnacím motorem se stejně jako u druhého dnes představeného Zenfonu 2 stal 64bitový quad-core čip Intel Atom.

Pro potřeby operačního systému jsou k dispozici 2 GB RAM a volitelně až 128GB interní úložiště. O slotu na pam. kartu specifikace mlčí. Překvapením je naopak podpora dvou aktivních SIM karet (LTE/HSPA+/GSM). Výbavu uzavírá klasická kombinace WiFi 802.ac, WiFi Direct, Bluetooh 4.0, GPS/Glonass a microUSB konektor (včetně podpory USB OTG). Ve výčtu specifikací bohužel chybí NFC.

O zobrazování se stará 5,5″ Full HD IPS displej (1080 x 1920 px, 403 ppi, jas až 400 nitů), který chrání Gorilla Glass 3. generace. Li-pol akumulátor disponuje dostatečnou kapacitou 3000 mAh. Celkové rozměry nového Zenfonu jsou 158,9 x 78,84 x 11,95 mm, hmotnost je kvůli robustní optice o něco vyšší – 185 gramů.


Zadní strana modelu ZenFone Zoom nápadně připomíná Lumii 1020

Tím největším lákadlem má pochopitelně být fotoaparát. Snímač disponuje rozlišením 13Mpx a nezapomnělo se ani na optickou stabilizaci či trojnásobný optický zoom, který doplňuje ještě dvanáctinásobný digitální zoom. Objektiv na zadní straně tvoří celkem deset čoček a jeho světelnost je f/2,7 – 4,8. Rychlému ostření má pomáhat laserový autofocus a v horších světelných podmínkách přijde vhod duální xenonový blesk. Pokročilejší fotografové určitě přivítají možnost pořizovat snímky v manuálním režimu. Přední kamerka nad displejem má rozlišení 5 Mpx, světelnost f/2,0 a širokoúhlý záběr (až 88 stupňů).

Asus ZenFone Zoom bude na trhu dostupný v průběhu druhého čtvrtletí tohoto roku ve dvou barevných variantách – Meteorite black (černá) a Glacier white (bílá). Cena v USA byla stanovena na 399 USD (zhruba 9 400 Kč bez DPH).

Autor článku Jiří Hrma
Jiří Hrma
Zakladatel a šéfredaktor SMARTmania.cz, fanoušek moderních technologií a chytré domácnosti, cestovatel, milovník elektronické hudby a vyznavač extrémních sportů.

Kapitoly článku