TOPlist

Asus Transformer Pad: S odnímatelnou klávesnicí a displejem s rozlišením 2560 x 1600 px

Další generace tabletu Transformer Pad nabízí špičkový displej s jemným rozlišením, výkonný čip Tegra 4 a nechybí ani speciální dok s klávesnicí a druhou baterií.

Asus při příležitosti konání veletrhu IFA v Berlíně představil několik novinek, které vám postupně představíme v jednotlivých článcích. Začneme tím nejzajímavějším kouskem, kterým je Transformer Pad s kovovým designem a tloušťkou 8,9 mm (bez doku s klávesnicí). O výkon zařízení se stará čtyřjádrový procesor NVidia Tegra 4, který umožní hrát náročné hry a zprostředkovat 4K Ultra HD obraz přes rozhraní HDMI. Nový Transformer Pad nabídne podobně jako jeho předchůdci mobilní dokovací klávesnici s vestavěnou baterií, takže výdrž tabletu povyskočí až na 17 hodin provozu bez nabíjení.

Rozlišení displeje s úhlopříčkou 10,1″ bje 2560 x 1600 bodů a jak jsme měli možnost se přesvědčit, obraz je skutečně velmi jemný. Usporný displej IGZO-TFT nabídne reprodukci širokého barevného gamutu, zatímco použitá technologie IPS je zárukou věrných barev, širokých pozorovacích úhlů a dobré viditelnosti i na přímém světle.

Videopohled

Zaujala nás také technologie Miracast, jež dokáže streamovat video z tabletu prostřednictvím WiFi do TV s vysokým rozlišením, zatímco pomocí HDMI připojení lze zobrazit obsah v rozlišení 4K na Ultra HD obrazovce. NovýASUS Transformer Pad má ve výbavě přední 1,2megapixelový fotoparát pro videohovory a zadní 5megapixelový, který zvládne pořizovat snímky a zároveň natáčet videa v rozlišení fullHD (30 FPS).

Fotoparát zaujme takřka nulovou prodlevou při pořizování momentek, nechybí mu HDR a další inteligentní funkce. Výsledná kvalita fotografií patří mezi tablety do vyššího průměru, v horších světelných podmínkách už to ale taková sláva není.

Hardwarové parametry

Procesor

NVidia Tegra 4 T40X, quad-core

Operační systém

Android 4.2 “Jelly Bean”

Displej

10,1″, 2560 x 1600 (WQXGA, 300ppi)

LED podsvícení s IPS, kapacitní, multidotykový

Paměť a úložiště

2 GB DDR3L RAM

32 GB/64 GB + podpora karet microSDXC (tablet) & SDXC (dok)

Kamery

5MP F/2.4 zadní kamera s automatickým ostřením & nahráváním fullHD videa

1,2MP přední kamera s nahráváním HD videa

Konektivita

WiFi 802.11a/b/g/n (dvě pásma) s Miracast, Bluetooth 3.0 + EDR

Konektivita

Tablet: microHDMI port, 3,5mm jack na sluchátka/mikrofon

Dok: USB 3.0 port, slot na microSDXC karty

Senzory

Akcelerometer, světelný senzor, e-kompas, gyroskop

Audio

Tablet: reproduktor s technologií ASUS SonicMaster, mikrofon

Baterie

Tablet: 31Wh lithium-polymerová s výdrží až 13 hodin

Dok: 16Wh lithium-polymerová, prodlužuje výdrž tabletu o další 4 hodiny

Barva

Tmavě šedá

Rozměry a hmotnost

Tablet: 263 x 180,8 x 8,9 mm, 585 gramů

Dok: 263 x 180,8 x 7 mm, 570 gramů

Celkem: 1155 gramů

Díky dokovací klávesnici se dá Transformer Pad využívat i jako výkonný notebook s Androidem (4.2.2). Nad samotným systémem najdeme uživatelskou nadstavbu od výrobce, která výrazně upravuje notifikační nabídku a hlavní obrazovku.

Plnohodnotná klávesnice s velkým multidotykovým touchpadem a předinstalovaná aplikace Polaris Office umožní pohodlnou práci s dokumenty kompatibilními s kancelářskou sadou Microsoft Office. Dok je vybaven také portem USB 3.0 a slotem na SDXC karty, jenž doplňuje další slot na microSDXC karty obsažený přímo v tabletové části zařízení.

Nový Transformer Pad TF701T by se měl začít prodávat v průběhu tohoto kvartálu, některé zdroje spekulují již o konci září, nicméně v České republice se objeví až později. Přesný termín pro český a slovenský trh tedy zatím není znám, v zahraničí se tablet samotný bude prodávat za 399 USD (cca 7 800 Kč bez DPH), s klávesnicovým dokem pak za 499 USD (zhruba 9 700 Kč bez DPH).

Autor článku Jiří Hrma
Jiří Hrma
Zakladatel a šéfredaktor SMARTmania.cz, fanoušek moderních technologií a chytré domácnosti, cestovatel, milovník elektronické hudby a vyznavač extrémních sportů.

Kapitoly článku