TOPlist

Apple představil nové iPady: Air 2 je nejtenčí tablet na světě

Na dnešní keynote představil Apple dva iPady – Air 2 a Mini 3. První jmenovaný se pyšní pojmenováním nejtenčí tablet na světě, je to však důvod k upgradu?

  

Zatímco iPhony se prodávají jako na běžícím páse, prodeje tabletů iPad zažívají sestupnou tendenci. Není se čemu divit, k prohlížení internetu, přehrávání videí a k dalším běžným konzumačním činnostem bohatě postačuje s přimhouřením oka i tři roky starý iPad 2, který, co se týče aktuálnosti operačního systému, za svými pokračovateli nezaostává. V některých situacích mu může docházet dech, ale k večernímu čtení v křesle je více než vyhovující. Zájemce o novější generace iPadů navíc nenavnadí ani výhodné ceny při uzavření smlouvy na dva roky (zejména v zahraničí) jako se tak děje u iPhonů. Apple zkrátka potřeboval přijít s něčím, co posadí majitele současných iPadů na zadek. Mají nové iPady potřebný wow efekt?

  

Po úvodním videu, v němž Apple ukázal šťastné majitele nových iPhonů, na podium přišel Tim Cook a oba modely iPhone 6 ještě jednou vychválil a oznámil, že se počínaje dnešním dnem začnou prodávat na čínském trhu. Stejně tak zmínil službu již představenou službu Apple Pay, na jejíž podporu je připraveno více než 500 bankovních ústavů. Živý provoz této služby začne již příští pondělí 20. října. Řeč také přišla na Apple Watch, od příštího měsíce bude vývojářům dostupná sada Watch Kit, díky níž budou moci vytvářet vlastní aplikace před uvedením hodinek, které má proběhnout na začátku příštího roku

iOS 8.1

Pochopitelně na pořádné Apple keynote nesmí chybět čísla o úspěších a ani ta dnešní nebyla výjimkou. 48 procent uživatelů již používá nejnovější verzi systému iOS 8, zatímco nejnovější Android 4.4 KitKat pouhá čtvrtina uživatelů zařízení se zeleným robotem.

  

Senior viceprezident softwarového inženýrství Craig Federighi ukázal několik novinek, například widgety třetích stran, rozšířené možností sdílení, klávesnice třetích stran (včetně klingonské) nebo Health Kit. Nic, co bychom dosud neviděli. S novou verzí systému s číslovkou 8.1 přijde zpět složka pro pořízené obrázky, Apple Pay a veřejná beta iCloud photo library, její ceny jsou následující.

  

Nová verze iOS 8.1 bude k dispozici již příští pondělí a to včetně balíku iWork, který bude zdarma. Apple navíc představil novou aplikaci pro editaci fotografií, podle ukázaného dema se nejedná o pouhé „mrvítko“ s několika filtry, ale o skutečně působivý nástroj se spoustou pokročilých funkcí. Stejně tak bude možné editovat video aplikací RePlay, která nabídne velmi jednoduché prostředí a především rychlost, která během vteřiny udělá z vašich dovolenkových videí film s působivými efekty. Obě aplikace přijdou již tento měsíc a budou zdarma.

    

Mac OS X Yosemite

Federighi se také dotknul nové verze systému pro počítače Mac, čili opět funkcí, o nichž jsme již slyšeli dříve a milion uživatelů je již používá v beta verzi OS X Yosemite. Inovovány byly snad všechny aplikace, např. Safari, Spotlight nebo Mail. iCloud drive bude možné používat nejen na jablečných zařízeních, ale rovněž na počítačích s Windows. Chystá Apple vlastní „Mobile First – Cloud First“?

  

Synchronizace probíhá napříč všemi zařízeními a nemusí se jednat pouze o soubory, ale i jednotlivé funkce. Pokud máte například Mac spárovaný s iPhone, můžete v rámci funkce Continuity pokračovat v hovoru na Macu. Stejně tak jde pokračovat v psaní SMS, prohlížení internetu a dalších činnostech. V některých činnostech vám můžou pomoci i hodinky Apple Watch, například k posouvání snímků v prezentaci. Mac OS X Yosemite bude dostupný již během dnešního dne.

  

iPad Air 2

Steve Cook se pochlubil, že za čtyři roky od uvedení prvního iPadu prodal Apple 225 milionů iPadů, přičemž 100 % uživatelů je s těmito tablety spokojeno, například díky 675 000 aplikacím, které jsou pro běh na tabletech iPad připraveny.

  

Displej šesté generace 9,7“ tabletu si zachoval svoji úhlopříčku i rozlišení 2048 × 1536 obrazových bodů. Je ale zabudován do tenčího a lehčího těla, tudíž je ještě více „Air“ než jeho loňský předchůdce. 

   

Zatímco loňský model byl tenčí než tužka (7,5 mm), ten letošní posunul hranice ještě dále – na 6,1 mm, což z něj dělá nejtenčí tablet na světě. Kvůli tomu však musel ustoupit hardwarový přepínač rotace displeje. Hmotnost se snížila na 437 gramů (Wi-Fi verze). 

      

Jeho displej má mít mnohem lepší zobrazovací schopnosti, jeho procesor A8X má mít o 40 % vyšší výkon než předchozí generace a 2,5x lepší grafický výkon. Do jeho útrob se vešel i barometr. Vylepšena byla i zadní kamera, která nabídne rozlišení 8 megapixelů, světelnost objektivu f/2.4 a schopnost natáčet video ve Full HD rozlišení. Vytvářet lze i 43megapixelová panoramata, pořizovat časosběrná videa nebo Slo-mo videa podobně jako u iPhonů.

     

Vylepšena byla i přední kamerka FaceTime, dostala vylepšenou detekci obličejů nebo vytváření HDR snímků jedním klikem. Zrychlila se i konektivita skrze Wi-Fi (802.11 a/b/g/n/ac) a LTE. Nezapomnělo se pochopitelně ani na dříve spekulovanou čtečku otisků prstů, která poslouží k odemykání tabletu nebo nakupování položek na iTunes nebo skrze Apple Pay. Potvrdila se i existence zlaté verze.

      

Nové iPady Air 2 se začnou prodávat za 499 (10 800 Kč bez DPH), 599 (12 900 Kč bez DPH) respektive 699 dolarů (15 000 Kč bez DPH) za 16, 64 nebo 128 GB verzi. Verze se slotem na SIM kartu budou stát o 130 dolarů (2 800 Kč bez DPH) více.

  

iPad Mini 3

Zatímco u iPhonů je číslování nových modelů vcelku logické, číslovky nových iPadů se rozcházejí, což ve výsledku může mást. Apple měl raději letošní menší model pojmenovat iPad 2s nebo podobně, aby se příští rok iPady srovnaly na trojce. Ostatně iPad 2s by bylo zřejmě vhodnější pojmenování než iPad 3, neboť se jedná jen o lehký upgrade loňského modelu.

    

Novinky byly specifikovány pouze v jednom snímku v prezentaci, a ono se vlastně není ani čemu divit, jedinými zásadními novinkami jsou čtečka otisků prstů Touch ID a existence 128GB verze. Jinak má iPad Mini 3 s loňskou genrací stejné rozměry (tloušťka 7,5 mm), stejnou hmostnost (331 gramů) a dokonce i stejný procesor A7. 

   

Prodávat se začne za 399 USD (8 600 Kč bez DPH) za 16GB verzi, 499 USD (10 800 Kč bez DPH) za 64GB verzi a 599 USD (12 900 Kč bez DPH) za 128GB model. I v tomto případě jsou tablety iPad Mini se slotem na SIM kartu o 130 dolarů dražší. V nabídce rovněž zůstanou iPad Mini 2 a iPad Air 2 se slevou 100 dolarů. Předprodej začíná již dnes, příští týden začne prodej.

   

Wow efekt se tedy bohužel nedostavil, nový iPad Air je rychlejší, tenčí, lehčí a má čtečku otisků prstů Touch ID, což jsou novinky, které jsme očekávali. iPad Mini vlastně dostal jen tu čtečku, což rozhodně není upgrade hodný pro přejmenování současné verze. Porovnání všech aktuálně dostupných modelů si můžete prohlédnout na této stránce. Majitelé současných modelů tak budou těžko nacházet důvod, proč upgradovat, nicméně věříme, že o nejtenčí tablet na světě se určitě najde řada zájemců.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku