TOPlist

Alcatel OneTouch Fire E: V České republice se začal prodávat první smartphone se systémem Firefox OS

Od dnešního dne je na českém trhu dostupný levný smartphone Fire E, u kterého se výrobce rozhodl vsadit na systém Firefox OS. V kombinaci s povedeným designem to zní zajímavě, bude to ale stačit?

Značka Alcatel OneTouch dnes společně s operátorem T-Mobile uvedla na český trh smartphone Fire E, který je první vlaštovkou se systémem Firefox OS na našem trhu. Vzhledově povedený telefon se 4,5palcovým IPS displejem s rozlišením 540 x 960 nabídne bohužel jen dvoujádrový procesor s taktem 1,2 GHz (Qualcomm MSM8210), který doplňuje 512 MB RAM a 4GB interní úložiště, které lze rozšířit díky slotu na microSD karty (max. 32 GB, na pam. kartu lze pak rovnou ukládat aplikace).


Novinku se systémem Firefox už pro vás v redakci testujeme

Na zadní straně nechybí 5Mpx fotoaparát s autofocusem a přisvětlovací diodou, který zvládne nahrávat video ve full HD rozlišení při 30 fps. Kvalitou fotografií ale příliš neoslní, a to ani za dobrých světelných podmínek. V případě datových přenosů se nabízí klasická kombinace GSM/3G/HSPA+, na LTE se zapomnělo a chybí také NFC. Konektivitu uzavírá Wi-Fi 802.11 b/g/n a Bluetooth 3.0. O přísun energie se stará akumulátor s kapacitou 1700 mAh.

Celkové rozměry novinky jsou 129 x 63,5 x 8,2 mm, hmotnost se zastavila na příjemné hodnotě 103 gramů. Design se rozhodně povedl, i když je jasné, že Alcatel tak trochu opisoval od iPhonu – podobnost obou zařízení při pohledu na přední stranu se prostě nezapře, záda už jsou ale odlišná. Fire E běží na systému Firefox OS 1.3 a v budoucnu se počítá s aktualizací na verzi 2.0.

 

První vlaštovka s Firefoxem

Firefox OS je postaven na HTML5 s otevřeným zdrojovým kódem. Telefon funguje doslova jako internetový prohlížeč, a to i případech, kdy není zrovna připojen k internetu. Uživatelské rozhraní s upozorněními, zkratkami a nastaveními funguje nezávisle na tom, zda je uživatel online či offline. Není přitom potřeba si dlouze zvykat na nové prostředí, principům ovládání systému porozumíte během několika minut, jelikož je velmi podobné Androidu.

Firefox nabízí všechny funkce, které od smartphonu očekáváte – telefonní hovory, zprávy, e-maily, focení nebo bezproblémový přístup k sociálním sítím, jako jsou Facebook nebo Twitter. Součástí základní výbavy jsou také mapy HERE Maps, softwarová klávesnice SwiftKey a populární aplikace, jako prohlížeč Firefox nebo obchod pro stahování aplikací nazvaný Firefox Marketplace. V tom se ale zatím příliš velké množství aplikací a her nenachází, tak doufejme, že se to do budoucna změní.

  

Nebude to mít jednoduché

Fire E má bohužel jeden zásadní nedostatek. Použitý procesor už je trochu staršího data výroby a systém tak na telefonu neběhá příliš svižně. Prostředí se trhá už při přechodu mezi samotnými plochami hlavní obrazovky. Pomalejší je i spouštění aplikací a další úkony, což může řadu uživatelů odradit od koupě. Telefon se v České republice prodává od dnešního dne u operátora T-Mobile za 3 399 Kč včetně DPH, což je cena příjemná, ale v podobné nebo nepatrně vyšší hladině už číhá řada konkurenčních Androidů, které nám zatím vycházejí jako lepší volba než tento průkopník od Alcatelu.

Autor článku Jiří Hrma
Jiří Hrma
Zakladatel a šéfredaktor SMARTmania.cz, fanoušek moderních technologií a chytré domácnosti, cestovatel, milovník elektronické hudby a vyznavač extrémních sportů.

Kapitoly článku