TOPlist

Růst Xiaomi výrazně zpomalil, čínský drak loni prodal 70 milionů smartphonů

Čínský drak Xiaomi vstoupil na trh výrobců smartphonů velmi dravě a prakticky v každé kategorii nabídl výborně vybavené zařízení za rozumné peníze. Díky tomu prodeje smartphonů Xiaomi rok od roku rostly neskutečným tempem, avšak vysvědčení společnosti za loňský rok by se dalo popsat slovy „nelze stoupat do nekonečna“.

Ve srovnání let 2012 a 2013 stouply prodeje telefonů Xiaomi o 160 procent, mezi léty 2013 a 2014 dokonce o 227 procent. Loňský rok však přinesl podle dat z čínské sítě Weibo pouze slabý 15procentní nárůst. Xiaomi loni prodalo 70 milionů smartphonů a bylo předstiženo domácím rivalem Huawei, který prodal 108 milionů chytrých telefonů (více informací). Ve prospěch Huawei hovoří dostupnost zařízení na globálním trhu, zatímco Xiaomi si hlídá pouze svůj asijský píseček, kde si stále udrželo mezi výrobci prvenství.

 
  
Xiaomi Mi 5: Očekávaná hvězda čínského draka pro letošní rok

Xiaomi v minulých dnech představilo kovový low-endový smartphone Redmi 3 a inovovalo svůj levný tabletofon Redmi Note 3. V následujících týdnech by měla přijít nová vlajková loď Xiaomi Mi 5, která by opět mohla prodeje telefonů čínského draka vylepšit. My bychom uvítali expanzi na další trhy a s tím spojenou podporu globálních frekvencí sítí LTE.

Xiaomi Mi5 můžete zakoupit v obchodě Beryko.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku